Canikli AA Editör Masası'na konuk oldu (6):

- "Kalkınma bankacılığı yoluyla büyük finansman, ucuz finansman ve kolay erişilebilir finansman modellerini hayata geçiriyoruz" - "Yeni gelecek torba pakette özellikle Eximbank kredilerinin arttırılması, aktive edilmesi, maliyetinin ucuzlatılmasıyla başlıyoruz" - "SPK tarafından 'gayrimenkul sertifikası' diye yeni bir tebliğ yayımlanmak üzere" - "Kamunun ve iş dünyasının yoğun talebi üzerine karşılıksız çeke hapis cezası düzenlemesi geri geliyor" - "Yatırım ve personel harcamaları hariç tüm kalemlerden tasarruf edilecek"

Google Haberlere Abone ol
Canikli AA Editör Masası'na konuk oldu (6):

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kalkınma bankacılığı yoluyla büyük finansman, ucuz finansman ve kolay erişilebilir finansman modellerini hayata geçireceklerini belirterek, "İlk adımı da attık. Yeni gelecek torba pakette özellikle Eximbank kredilerinin arttırılması, aktive edilmesi, maliyetinin ucuzlatılmasıyla başlıyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Canikli, Türkiye'de yatırım için her türlü kolaylığı sağladıklarını ve yatırımcının önünü açtıklarını vurgulayarak, sermayenin ve yatırımın tek başına yetmeyeceğini, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasının da son derece önemli olduğunu söyledi.

Bunların sistemin ana unsurları olarak düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Canikli, "Ülkeye para geldiği zaman yatırım yapılabilecek araçların çeşidini arttırıyoruz. Beklentimiz özellikle Körfez ülkelerinden, çünkü kaynak sermaye fazlalığı orada. O sermayenin de bazı hassasiyetleri var. Faiz ürünlerine, faiz enstrümanlarına yatırım yapmak istemiyorlar. Biz de onların yatırım yapabilecekleri, faiz içermeyen finans unsurları üzerinde çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, bu alanda Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından "gayrimenkul sertifikası" konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı, ki bu yatırımcı TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler, yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük, küçük herkes alabilecek. Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde 'cek-cak' yok. Biz, kararı aldıktan, uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz."

- Karşılıksız çeke yeniden hapis cezası

Canikli, karşılıksız çek meselesinin piyasada ciddi sıkıntı olarak görüldüğüne işaret ederek, 2012'de kamunun ve iş dünyasının isteği üzerine çekteki hapis cezasını kaldırdıklarını ancak uygulamanın tekrar getirilmesi için yine aynı çevrenin yoğun talepte bulunduğunu söyledi.

Karşılıksız çeke hapis cezası düzenlemesinin tekrar başlayacağını bildiren Canikli, şunları kaydetti:

"280 bine yakın kişi hapis cezasıyla karşı karşıyaydı. Çekin geçerliliğinin arkasındaki en büyük güç hapis cezasıydı, onu kaldırınca çekin bir kıymeti harbiyesi kalmadı. Ticareti daralttı. Ona yönelik olarak da bir düzenleme yaptık. Mecliste şu anda kanun. Dolayısıyla çekin kullanımı artacak. Türkiye'de çek de aslında para gibi kullanılıyor. Hiçbir yerde o amaçlı bir kullanım yok. Normalde ödeme aracıdır, bizde para gibi kullanılıyor. Çünkü paranın fonksiyonlarından birisi de mübadele, dönüşüm, değişim. Vadeli çek bunu yapıyor, ekonomiye de katkı sağlıyor. Piyasalarda bir miktar şu anda nakit darlığı gibi bir algı var, bunu da ortadan kaldıracak, kısmen de olsa rahatlatacak bir düzenleme."

- "Kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz"

Canikli, ucuz ve büyük miktarda finansa erişim konusunda da teşvikler getirdiklerini dile getirerek, firmaların Almanya ve Amerika gibi ülkelerde yüzde 1-2 faizle kredi kullanırken, Türkiye'de bu oranın dolar, avro bazında yüzde 8-9, Türk Lirası bazında yüzde 14-15 olduğunu ifade etti.

Yatırımcıların, bu durumda diğer ülkelerdekilerle rekabet edebilme şansı bulunmadığına dikkati çeken Canikli, "Bizim, yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle, uzun vadeli finansman sağlamamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de kalkınma bankacılığının istenilen şekilde kullanılamadığına işaret eden Canikli, gelişmiş ülkelerin büyümelerine katkı sağlayan en önemli unsurlardan birinin kalkınma bankacılığı olduğunu kaydetti.

Canikli, kalkınma bankacılığı yoluyla büyük, ucuz ve kolay erişilebilir finansman modellerini hayata geçireceklerini belirterek, "İlk adımı da attık. Yeni gelecek torba pakette özellikle Eximbank kredilerinin arttırılması, aktive edilmesi, maliyetinin ucuzlatılmasıyla başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Küçük esnafa destek anlamına gelebilecek ucuz finansman modelleri de sunduklarını vurgulayan Canikli, başta taksiciler olmak üzere ulaştırma alanında faaliyette bulunan işletmelere ciddi kolaylık sağladıklarını, ÖTV ödemeksizin taşıtlarını yenileme imkanı getirdiklerini söyledi.

Yatırımın iyileştirilmesiyle ilgili 90 maddelik paket için görüşmelerin başladığını anımsatan Canikli, "Mecliste o var şu an. Peşinden uluslararası işgücüyle ilgili kanun geliyor. Hemen ardından 3'üncü paketimiz hazır. Yarın ya da en geç önümüzdeki pazartesi günü sevk ediyoruz Meclise. Bunlar gecikmeden hemen hayata geçecek." diye konuştu.

- "Kamudaki herkes tasarruf yapacak"

Canikli, kamuda her alanda başlatılacak tasarruf seferberliğine ilişkin değerlendirmesinde, devletin kamuda tasarruf seferberliğine öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

Yatırım ve personel harcamaları hariç tüm kalemlerden tasarruf edileceğine dikkati çeken Canikli, şöyle devam etti:

"Genel bütçeye dahil olsun olmasın, kamudaki herkes bu tasarrufu yapacak. Önümüzdeki günlerde rakam ortaya çıkacak. Ciddi bir tasarruf bekliyoruz. Hem halka, piyasaya örnek olması açısından, hem de kamunun tasarruflarının normal mantıksal bir durum haline gelmesi açısından bunu önemsiyoruz. Zaman zaman kamunun da durup kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Farkında olmadan ipin ucu kaçabiliyor. 2003'ten beri bu alanda ciddi tasarruf yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Tüm bunlara rağmen bürokrasiyi, kamuyu ateş üzerinde tutmak gerekiyor."

(Bitti)

Yorumlar