Canikli AA Editör Masasına konuk oldu (4) :

- "(Sanayi üretimi) Türkiye'deki büyüme gerçek bir büyüme. Türkiye'deki zenginleşmenin artması, reel bir büyüme anlamına geliyor. Bu onu gösteriyor. Son derece önemli" - "(Cari açık) Aldığımız tedbirlerle düşme eğiliminde. Mayıs ayı rakamları bunu teyit ediyor. O trend devam ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Canikli AA Editör Masasına konuk oldu (4) :

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, mayıs ayı sanayi üretimi verilerini değerlendirirken, "Türkiye'deki büyüme gerçek bir büyüme. Türkiye'deki zenginleşmenin artması, reel bir büyüme anlamına geliyor. Bu, onu gösteriyor. Bu son derece önemli." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Mayıs ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, mayısta endeksin aylık bazda yüzde 1,6, yıllık bazda yüzde 5,6 arttığını kaydetti. Canikli, artışın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, üretimin sürekli canlı tutulması gerektiğini, verilerin, aldıkları tedbirlerin sonucunu göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de, büyümenin altındaki gerçeklerin teorik değil, reel olduğunu belirten Canikli, "Büyüme var, ama yatırım düşüyor. Böyle bir şey olmaz. Ya da üretim artmıyor, yatırım artıyor. Bunların birbirini desteklemesi gerekiyor. Türkiye'deki büyüme gerçek bir büyüme. Türkiye'deki zenginleşmenin artması reel bir büyüme anlamına geliyor. Bu, onu gösteriyor. Bu son derece önemli." diye konuştu.

- "Cari açık düşme eğiliminde"

Mayıs ayı cari açık rakamlarına ilişkin de görüşlerini paylaşan Canikli, mayısta cari açığın 2 milyar 863 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı. Cari açığın Türkiye ekonomisinin tek yumuşak karnı olduğunu ifade eden Canikli, şöyle devam etti:

"Bütçe dengesinde herhangi bir sıkıntı yok. Maliye politikası son derece disiplinli bir şekilde yürütülüyor. Cari açıkta bir ara çok büyük rakamlar çıkmıştı. Aldığımız tedbirlerle düşme eğiliminde. Mayıs ayı rakamları bunu teyit ediyor. 1,4 milyar dolar, geçen yılın mayıs ayına göre bir azalma söz konusu. O trend devam ediyor. Sadece bir aya mahsus değil. Bu düşüş devam ediyor."

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin cari açığa olumlu etkilerinin artık bittiğini kaydeden Canikli, bundan sonra cari açıkta yaşanacak düşüşün ekonominin kendi dinamikleri çerçevesinde ürettiği bir düşüş olacağının altını çizdi.

Cari açığının aynı zamanda finansman açığı anlamına geldiğini söyleyen Canikli, bu açıdan cari açığın düşmesinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Canikli, cari açıkta düşüş trendinin devam etmesi için üretim ve ihracatın önemine işaret ederek, "Üreteceğiz. İçerideki talebi karşılayacağız. Ayrıca ihracat yapabilecek, döviz geliri elde edebilecek boyutta bunu yapmamız gerekir ki cari açık daha aşağı noktalara gelsin." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Yorumlar