Candır: Merkez, dövizi düşürmek için üst bantı yükseltecektir

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankası’nın yaptığı döviz ihalelerinin dövizdeki oynaklığı düşürmeye yetmediğine dikkat çekerek, "Döviz ihaleleri de şu aşamada işe yaramıyor.

Google Haberlere Abone ol
Candır: Merkez, dövizi düşürmek için üst bantı yükseltecektir

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankası’nın yaptığı döviz ihalelerinin dövizdeki oynaklığı düşürmeye yetmediğine dikkat çekerek, "Döviz ihaleleri de şu aşamada işe yaramıyor. Görünen o ki Ocak ayında döviz satışlarında biraz elini çekip alternatif yönlere gitmeye çalışacaklar. Bence bu seçenek üst banttan faizi artırmak ya da üst banttan borçlanmayı sınırlandırmak olur." dedi.

Merkez Bankası’nın oynaklığı düşürmek için döviz ihale rakamlarını daha da artırabileceğini ancak bunun uzun sürmeyeceğine dikkat çeken Egemen Candır, "Politika faizinden borçlanmayı zaten ücreti düşük onun dışında limiti de belli üst bantta yoğunluk olarak borçlanıyor. Bu yoğunluğu biraz sınırlandırıp birazcık daha TL sıkılaştırmasına gidebilir. En mülayim uygulama bu olur. Daha iyisi direk üst bant faizi artırmak olur ve yapması gereken de bu bence. Üst banttan borçlanmayı sınırlamasını bekliyorum." diye konuştu. Doların yatırım aracı olmaktan ziyade güvenilir liman olduğunu belirten Araştırma Müdürü Egemen Candır, "İç politikamızdaki gerginlik, TL’deki enflasyon, TL’nin faizinin enflasyonun üstüne çıkamayışı doların fiyatını artırmış durumda. Basit bir şekilde 10 bin lirası olan bir vatandaş şu an parasını mevduata yatırdığı zaman zarar ediyor. Böyle bir ortamda dolara talep artıyor ama bunları yatırım aracı olarak nitelendirmek doğru değil." ifadelerini kullandı.

"ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY BOYUNCA OYNAKLIK SÜRECEK"

Türkiye’de üst üste seçimlerin yaşanacağına işaret eden İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Candır, "Özellikle önümüzde birkaç kritik dönem var. Mart ayında yerel seçimler var. Politik sorunlar zaten var. FED'de Ocak sonundaki beklentiler giderek düşüyor. Paranın daha da kesilmesi anlamına geliyor. Dışsal etkilerden dolayı Mart’ta bir kırılma olabilir. Bu da bize önümüzdeki 3 ay içinde dövizdeki oynaklığın süreceğini gösteriyor." dedi.

Siyasal ortamın sakinleşmesi halinde doların biraz geri plana çekilebileceğini vurgulayan Candır, uzun bir süre doların 1,90’lara inmesinin, bir süre de 2,10’lara inmesinin mümkün olmayacağını kaydetti. Egemen Candır, "Görünüşe bakılırsa üst olarak aldığımz 2,08 bölgeleri şu anda dip olmuş bir durumda." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar