Çağlayan: Sanayi rakamları büyüme hedeflerini destekliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimi rakamlarının yıl sonu büyüme hedeflerini desteklediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Çağlayan: Sanayi rakamları büyüme hedeflerini destekliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimi rakamlarının yıl sonu büyüme hedeflerini desteklediğini belirtti.

Zafer Çağlayan, yaptığı açıklamada ”Eylül ayında yüzde 6,4 ve son çeyrekte yüzde 3,8’lik artış gösteren takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, Ekim ayında yüzde 0,7 artış kaydetti. Sanayi üretim endeksinde yaşanan artışlar büyümemizi belirleyecektir. Ekim ayında 9 günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle bugün açıklanan Ekim sanayi üretiminde bir azalma söz konusu. Öte yandan açıklanan Ekim ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin 120,7 olduğunu görüyoruz. Eylül'de yüzde 6,4 ve üçüncü çeyrekte yüzde 3,8 artışın ardından Ekim ayında daha zayıf olmakla birlikte artış devam ediyor. Bu verilerle birlikte yılsonu büyümesinin yüzde 4’e yaklaşacağını öngörüyoruz. Yarın açıklanacak 3. çeyrek büyüme verileri de bu beklentimizi destekleyecektir.” dedi.

“AVRUPA’NIN İTHALAT TALEBİ OLUMLU YANSIYACAK”

Sanayi üretiminin alt kalemleri incelendiğinde sermaye malı imalatında yüzde 5’in üzerinde artış yaşandığına işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

“Bu durum, yatırımlardaki artışın devam edeceğinin net bir göstergesi. Benzer şekilde imalat sanayinin alt kolları olan ana metal sanayi, ulaşım araçları, elektronik ürünler gibi imalat göstergelerindeki ciddi artışlar da sanayide çarkların hızla döndüğüne işaret ediyor. Avrupa ekonomilerinin ithalat talebinde artış Türkiye’nin ihracatına olumlu yansıyacak, bu da sanayi üretimini daha da artıracak, Avrupa’daki göreceli iyileşme ile bölgeye ihracatımızdaki artışlar bunun işareti. Avrupa’nın ithalatında yaşanan artışlardan en olumlu etkilenecek ülkelerin başında Türkiye gelmektedir.”


CİHAN

Yorumlar