Büyüme rakamlarının açıklanması

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke: - "Görülüyor ki 2016 yılında da Türkiye, zaman kaybetmeye devam ediyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa 2016 yılı büyüme oranı yüzde 4'ün altında kalacak"

Google Haberlere Abone ol
Büyüme rakamlarının açıklanması

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Görülüyor ki 2016 yılında da Türkiye, zaman kaybetmeye devam ediyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa 2016 yılı büyüme oranı yüzde 4'ün altında kalacak." görüşünü savundu.

Böke, yazılı açıklamasında, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 büyüdüğünü belirten Böke, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin altında olan bu rakamın, beklentilerin de altında kaldığını bildirdi.

Bugün açıklanan verilere göre, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH), yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 3,1'lik artışla 33 milyar 61 milyon lira olduğuna dikkati çeken Böke, imalat sanayiinde makine ve teçhizata yapılan harcamalarda da yüzde 5,3'lük bir düşüş olduğunu ileri sürdü.

İmalat sanayiindeki büyümenin, yüzde 3’lük oranıyla ekonomik büyüme hızının da gerisinde kaldığını ifade eden Böke, nitelikle, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme hızının yakalanabilmesi için büyümenin lokomotifinin, sanayi sektörü olması gerektiğini vurguladı.

Bugün açıklanan verilere göre, İmalat Sanayi Sektörü endeksinin, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,7 azaldığını belirten Böke, şunları kaydetti:

"Görülüyor ki 2016 yılında da Türkiye, zaman kaybetmeye devam ediyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa 2016 yılı büyüme oranı yüzde 4'ün altında kalacak. Oysa Türkiye'nin yıllık büyüme ortalaması 1990-2007 arasında yüzde 5,17 iken, 1923-2011 dönemi için ortalama yüzde 4,9 idi. 2016 yılı, Türkiye'nin 1990-2007 yıllık ortalama büyüme performansının altında kaldığı birbirini takip eden 5'inci yıl olacak. Büyümedeki yavaşlamanın üstüne sanayi üretimindeki bu sert düşüş, bir kez daha gösteriyor ki bugünden yarına politikalar bir noktaya gelmiş, tıkanmıştır. Hükümet, ekonomi yönetimi, defalarca vurguladığımız kalkınma hamlesi için acilen harekete geçmelidir. Artık Türkiye ekonomisinin mucize beklemeye değil, gerçekçi adımlarla rasyonel ve tutarlı ekonomi politikalarına ihtiyacı var. Kaybettiğimiz sadece zaman değil, geleceği de kaybediyoruz."

chp

Yorumlar