Bütçe 1,7 milyar lira fazla verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 Şubat ayında merkezi yönetim bütçesinin 1,7 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bütçe 1,7 milyar lira fazla verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 Şubat ayında merkezi yönetim bütçesinin 1,7 milyar lira fazla verdiğini bildirdi. Şimşek, bu durumda bütçe giderlerinin azalmasının önemli rol oynadığını belirtti.


Bütçe, 2013 Şubat ayında 1,4 milyar lira açık vermişti.


Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada “2014 Şubat ayında faiz giderleri yüzde 33,4 oranında azalırken faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 1,7 ile düşük bir oranda artmıştır. 2014 Şubat ayında bütçe gelirleri senelik yüzde 5,9, vergi gelirleri ise yüzde 7 oranlarında artmıştır. Hatırlayacak olursanız bütçe gelirlerinde 2014’ün tamamı için yüzde 3,5 ile oldukça mütevazı bir artış oranı öngörmüştük. İç talebin nispeten yavaşladığı senenin ilk aylarında bile bütçe gelirleri bu oranın üzerinde artmıştır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim geçen sene Ocak ayında bütçeye aktarılan 4,2 milyar lira tutarında özelleştirme geliri ile yine geçen sene Şubat ayında BOTAŞ’ın geçmiş dönemlere ilişkin yaptığı 1,1 milyar lira tutarında borç ödemesi bu senenin tahsilâtında yer almamaktadır. Bu hususlar dikkate alındığında 2014 Ocak-Şubat dönemi bütçe performansının çok güçlü olduğu görülecektir.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, Ocak-Şubat döneminde 3,6 milyar TL fazla veren bütçenin güçlü mali duruşun sürdüğünü ve sene sonu için öngörülen bütçe hedefinin gerçekleşeceğini gösterdiğini kaydetti.



CİHAN

Yorumlar