BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısı

- Toplantıya katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Başaran-Symes: - "Avrupa Parlamentosu tavsiye kararı yapıcı değil, amacının tersi sonuçlar verebilecek nitelikte bir yaklaşım"

Google Haberlere Abone ol
BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısı

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Başaran-Symes, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden kararıyla ilgili, "Tavsiye kararı yapıcı değil, amacının tersi sonuçlar verebilecek nitelikte bir yaklaşım." değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre, Başaran-Symes, derneğin üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu'nun (BusinessEurope) Bratislava'da yapılan Başkanlar Konseyi toplantısına katılarak, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği konusunda Türk iş dünyasının görüşlerini Avrupa iş dünyası liderlerine aktardı.

Derneğin Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası ile toplantıya katılan Başaran-Symes, Türkiye'deki gelişmelerin de gündem maddesi olduğu toplantıda ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Genel oturumda bir konuşma yapan Başaran-Symes, Türkiye’de son yaşanan gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği konusunda Türk iş dünyasının görüşlerini Avrupa iş dünyası liderlerine aktardı.

Konuşmasında, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler hakkında bilgi veren Başaran-Symes, AB üyelik sürecinin Türkiye'nin ekonomi ve demokrasi alanında gerçekleştirdiği reformlar açısından itici bir güç olduğunu bildirdi.

Başaran-Symes, bu sürecin hem Türkiye hem de AB açısından ekonomi, dış politika, rekabet gücü, enerji, göç sorunu gibi alanlarda sağladığı ortak kazanımları vurgularken, karşılaşılan ortak sorunlara en uygun çözüm yolunun AB üyelik hedefinde bir Türkiye olduğunu belirtti.

Cansen Başaran-Symes Türkiye ve AB'nin bugün yaşadığı ikili sorunların katılım müzakerelerinin tıkanmışlığından kaynaklandığını kaydetti.


- "AP tavsiye kararı yapıcı değil"


AB reformlarının yeniden canlanabilmesi açısından başta yargı sistemi ve hukuk devletiyle ilgili olan müzakere başlıklarının açılmasının önemine dikkat çeken Başaran-Symes, katılım müzakerelerinin dondurulmasına yönelik Avrupa Parlamentosu tavsiye kararının yapıcı değil, amacının tersi sonuçlar verebilecek nitelikte bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.

Açıklamada, Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu olan BusinessEurope'un Türkiye'nin AB sürecine, demokratik ve ekonomik reformlarına geçmişte verdiği etkili desteğini devam ettirdiği belirtilirken, gelecek dönemde müzakerelerin devamı ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Avrupa iş dünyasının gündeminde yer aldığı bilgisine yer verildi.

Yorumlar