BUSİAD Başkanı Baylan: Enflasyon hedefine ulaşılamayacağı anlaşıldı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, yılsonu enflasyon hedefine ulaşılamayacağını söyledi. Günal Baylan, Nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Mart 2014 itibariyle yüzde 1.13 düzeyinde...

Google Haberlere Abone ol
BUSİAD Başkanı Baylan: Enflasyon hedefine ulaşılamayacağı anlaşıldı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, yılsonu enflasyon hedefine ulaşılamayacağını söyledi.

Günal Baylan, Nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Mart 2014 itibariyle yüzde 1.13 düzeyinde artan Tüketici Fiyatları’nın Nisan ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1.34 artış gösterdiğini anlatan Baylan, yıllık enflasyonun da yüzde 8,39 düzeyinden yüzde 9.38’e tırmandığını kaydetti. Merkez Bankası’nın Nisan 2014 raporunda enflasyon tahminini, Ocak ayındaki yüzde 6.6’lık düzeyinden 1 puan yukarı çektiğini ve bunda döviz kurundaki değer kaybı, gıda fiyatlarındaki artış ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın rol oynadığını belirten Baylan, “Beklentilerdeki bozulmaya bağlı olarak yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılamayacağının anlaşılması, fiyat istikrarından uzaklaşıldığını ve enflasyon dinamiğinde belirgin bir katılığın oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu durum, daha önce de değindiğimiz gibi, iç talebin azaldığı bir politika ortamında gerçekleşiyor.” dedi. AB ülkeleri ile ABD’de görülen toparlanma belirtilerinin ihracatta olumlu bir tabloya işaret etmekle birlikte küresel likiditedeki daralmanın, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için finansman sıkıntısı olacağını belirten Baylan, yerel seçimlerin ardından düşen siyasi tansiyonun, ekonomide yaşanan kısmi bahar havasını bir süre daha desteklemesini beklediklerini vurguladı.

Yerel seçimlerin ardından ülke risk priminin bir miktar azaldığını belirten Baylan, “Fakat kabaca bir ifadeyle, genel seçimleri de düşündüğümüzde neredeyse 1.5 yıl daha ekonomi, ülke gündeminde kendine ön sıralarda yer bulamayacak. Bizler iş insanları olarak, yatırım iklimine ve bu iklimin yatırımcılara sunduğu fırsatlara bakarız.” diye konuştu.

Baylan, yılın ilk dört ayında ihracatta görülen yüzde 10’luk artış ile AB’ye yapılan dış satımda Nisan’daki yüzde 22’lik yükselişin sevindirici, ancak İsviçre’ye yapılan 1.275 milyar dolarlık altın ihracatının da düşündürücü olduğunu belirtti. Açıktaki gerilemeye karşın, en büyük ithalat kalemi olan enerjide geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5’lik artış yaşandığını vurgulayan Baylan, bu nedenle Türkiye’nin enerji verimliliğine yönelik uygulamaları vakit kaybetmeden hayata geçirmesi gerekliliğine işaret etti.

Türkiye ekonomisinin ‘döviz kuru-faiz’ kısır döngüsü içinde sıkışıp kalmasının iş insanlarında rahatsızlık yarattığını, bütün makro ekonomik dengelerin piyasalar içinde şekillenmesini doğru bulduklarını söyleyen Baylan, özellikle faiz tartışmasının ülkenin yurtdışındaki imajını olumsuz etkilediğini ve ‘bağımsız kurumlara baskı’ şeklinde yorumlandığını anlattı. Baylan, bu kısır döngüden çıkıp, reel sektörün sorunlarına duyarlı bir yönetim anlayışı sergilenmesini istediklerini de kaydetti.

CİHAN

Yorumlar