Bursa, Türkiye’nin yazılım merkezi olacak

Başta Bursa olmak üzere ülkemize yeni ufuklar sağlayacak Yazılım Vadisi'nde önemli bir dönüm noktası aşıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bursa, Türkiye’nin yazılım merkezi olacak

Başta Bursa olmak üzere ülkemize yeni ufuklar sağlayacak Yazılım Vadisi'nde önemli bir dönüm noktası aşıldı. Bursa’yı Türkiye’nin yazılım merkezi haline getirerek Yazılım Vadisi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde 480 dönüme yakın bir alan üzerinde kuruluyor. Yaklaşık 1 milyon liralık proje Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'na( BEBKA) sunuldu. Proje, Uludağ Üniversitesi proje ofisi tarafından hazırlandı. 250 bin lirasını BTSO katkı olarak koydu. Milli yazılımın geliştirilmesine olanak sağlayacak projenin 12 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Uludağ Üniversitesi, BİSİAD, ULUTEK, Bursa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve BTSO ortaklığında yürütülen Yazılım Vadisi Proje Tanıtım toplantısı, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’in katılımı ile Crowne Plaza otelde yapıldı. Kent ekonomisinin büyüme hızını artıracak Yazılım Vadisinde, yazılım firmalarına kümelenme çalışmaları için destek verilmesine yönelik hazırlanan projenin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı.

VALİ KARALOĞLU: STRATEJİK BİR KARAR VERİLDİ

Vali Münir Karaloğlu, Bursa olarak stratejik bir sektörün yazılım kısmında var olma kararı alındığını hatırlattı. Karaloğlu, şöyle konuştu: “Bu sektörün kentte geliştirme konusunda stratejik bir karar verildi. Bu tamamen doğru bir eylem. Bursa, bir sanayi kenti. Sanayinin dönüşmesi lazım. Bursa sanayisi biraz daha ileri teknoloji, katma değeri daha yüksek olan ürünler üreten bir sanayiye dönüşmeli. Bunun yollarından birisi de bilişim yani yazılım sektörüdür. İyi bir imkan doğdu. Yazılım noktasında Bursa, iyi bir noktaya gelir diye temenni ediyoruz.”

“YAZILIM, MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR”

Milli yazılımın savunma sanayi ve diğer sektörler için önemine işaret eden Vali Karaloğlu, “F-16 uçaklarını biz ürettik. Zannettik ki uçaklarımız var. Ama halbuki uçaklar bizi dost ve düşman tanıyor. Çünkü onların yazılımı çok farklı. Milli gemimizde de aynı sıkıntı var. Siz radar sistemini üretirsiniz. Ama orada dost ve düşman tanımlarını siz koymadıysanız, başka bir ülkenin yazılımını kullanırsanız. Yazılım milli güvenlik meselesidir. Onun için mutlaka milli yazılımımızı oluşturmamız lazım. Sadece sanayide değil. Her sektörde milli yazılım firmalarımız oluşması gerek. İş birliğine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

BİSİAD Başkanı Osman Akın, projeye 1,5 yıl önce başladıklarını belirtti. Yer olarak Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin belirlendiğini anlatan Akın, şu bilgileri verdi: “Burası 480 dönüme yakın bir alan. Bu alan yazılım vadisi için doğru bir yer. Yazılım vadisi projesi kümelenme üzerine yapılacak. Birçok geliştirme bölgelerinde yüzde 50’nin üzerinde yazılım firması var. Bunla ilgili BEBKA projesi hazırladık. Yaklaşık 1 milyon liralık bir proje BEBKA’ya sunuldu. Projenin yürütücüsü Uludağ Üniversitesi. Projeyi üniversitemizin proje ofisi ile hazırladık. Bu projenin 250 bin lirasını BTSO katkı olarak koymaktadır. Projenin toplam süresi 12 ay.”

AKIN: BİLİŞİM FİRMALARININ ENVANTERİ ÇIKARILIYOR

Akın, atılacak adımları şöyle sıraladı: “Öncelikle yazılım firmalarımızın bu kümelenmesini cazip hale getirecek bir çalışma başlattık. BEBKA’nın kapsama alanındaki bilişim firmalarının envanteri çıkarılıyor. Önümüzdeki hafta bu firmaların 42 maddelik anket çalışmasını yapacağız. Firmaların detayları araştırılacak. Bu sahip olduğumuz envanteri de web portalı üzerinde ortaya çıkartacağız. Firmaların ürün ve çalışma gücünü burada göreceğiz.”

“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İSTİHDAMI SAĞLAYACAK”

Projenin Bursa’ya katkısına değinen Akın, şöyle devam etti: “Nitelikli iş gücü istihdamı sağlayacağız. Bursa’da genelde tekstil, makine sanayisi var. Bunlar yoğun sanayiler. Yazılım sanayisi son derece çevreci bir sektör. Aynı zamanda yerli yazılım son derece önemli bir kavram. Türkiye’nin milyarca doları, yabancı yazılımlara gidiyor. Savunma sanayisi de önemli. Bu sektör stratejik. Bu yazılım vadisi ile savunma sanayi kümelenme çalışmasının alt kümesi de sağlanmış olacak. Bu proje ile firmalarımızın uluslararası rekabette de güçlerine güç katacaktır.”

DİLEK: YAZILIM İLE İLGİLİ KÜTÜPHANE ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise ULUTEK’te 100’e yakın Ar-Ge şirketi bulunduğuna dikkat çekti. 700 Ar-Ge personelinin burada istihdam edildiğine dikkat çeken Dilek, şunları kaydetti: “Doluluk oranı yüzde 95. Böylece bu bölgede özellikle de yazılım ile ilgili kütüphane alanları oluşturacağız. Toplantıların yapılacağı konferanslar yapılacak. Yazılımla ilgili kütüphane olması şart. Bu Türkiye’de ilkler arasında girecektir. ULUTEK bölgesi, yazılım şirketleri için cazibe merkezi olacağına inanıyorum. Projenin doğru olduğundan eminim.”
CİHAN

Yorumlar