Bürokrasiden bıkan ihracatçılar, koordinasyon kurulu istedi

Egeli ihracatçılar, bürokratik sıkıntıların çözümü için "İhracat Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol
Bürokrasiden bıkan ihracatçılar, koordinasyon kurulu istedi

Egeli ihracatçılar, bürokratik sıkıntıların çözümü için "İhracat Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını önerdi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHGKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu tür meselelerin aşılması için Ekonomik Koordinasyon Kurulu model alınarak bir İhracat Koordinasyon Kurulu oluşturulmasını önerdi. Öneriye, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de destek verdi.

İhracat politikalarında eşgüdüm sağlanabilmesi amacıyla Ekonomi, Maliye, Gümrük ve Ticaret ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarından bakan ya da müsteşar seviyesinde isimlerin katılımıyla oluşturulacak kurulun, ayda bir toplanması öngörülüyor. TİM’in Türkiye genelindeki 60 ihracatçı birliğinden toplayacağı problemler, bu kurulda masaya yatırılacak. Türkiye’de ihracatçıların, bürokratik sıkıntıların giderilmesi için dağınık bir yapıda büyük zaman kayıpları yaşadığına dikkat çeken EHGKİB Başkanı Kızılgüneşler, bunların ortadan kaldırılması ve ekonomi yönetiminde yeknesaklığın sağlanması için İhracat Koordinasyon Kurulu’na ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak, “2023 hedeflerine ulaşabilmek için ihracatçıların, inovasyon ve ar-ge çalışmalarına yoğunlaşması gerekir. Bürokrasinin de bu sürece destek olması şart. Bunun için bürokrasinin azaltılması ve ihracatçının önünün açılması gerekiyor. Bugün ihracatla ilgili kurumlar arasında koordinasyon eksikliği var. Bir bakanlığa gidip sorunumuzu ilettiğimizde, başka bir bakanlıkla ilgili olduğunu öğreniyoruz ya da bakanlıklar, diğer bakanlıkların görüşüne ihtiyaç duyuyor. Enerjimizi kaybediyoruz. Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan oluşacak İhracat Koordinasyon Kurulu, bürokratik engelleri büyük ölçüde azaltır. TİM, burada sorunların tespiti ve takibi konusunda kilit rolü üstlenecektir. İhracatla ilgili tüm bakanlıkların içinde olduğu kurulun, sorunların çözümünü hızlandıracağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Emre Kızılgüneşler’in önerisini son derece yapıcı ve gerekli bulan Bakan Zeybekci de konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a aktardı. Zeybekci, ihracatçıların talep ettiği kurulun oluşturulması konusunda çalışma yapacağını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar