Burkay: Dünyada gitmediğimiz pazar kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyanın yükselen pazarlarından biri haline geldiğini belirterek, "Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ür.

Google Haberlere Abone ol
Burkay: Dünyada gitmediğimiz pazar kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyanın yükselen pazarlarından biri haline geldiğini belirterek, "Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ürün ve pazar yelpazemiz genişledi. Yurtdışında neredeyse gitmediğimiz pazar kalmadı." dedi.

Ankara’da düzenlenen İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu’nun (İDÜS) 8. Toplantısı’nı değerlendiren Burkay, Türkiye’nin her alanda büyük değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini söyledi. Burkay şunları kaydetti: "Artık savunma ve havacılık sanayi, yazılım ve bilişim, teknik müşavirlik, sağlık, ulaştırma, lojistik, müteahhitlik, eğitim sektörleri gibi ileri teknoloji ve hizmet sektörlerini dünya piyasalarında konuşur hale geldik. Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ürün ve pazar yelpazemiz genişledi, ihracatçı firma sayımız arttı. Yurtdışında neredeyse gitmediğimiz pazar kalmadı. Biz inanıyoruz ki, bu ülkenin girişimcisi bizi dünyanın en büyük ihracatçılarından biri yapacak güçtedir." dedi.

ODAMIZIN ÜYELERİ İHRACAT YAPAR HALE GELDİ

2013 yılını 151,7 milyar dolarlık ihracat ile kapattıklarını, 2023 yılı hedefinin ise 500 milyar dolar olduğunu anlatan Burkay, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin ihracatını 3 kat artırması gerektiğine işaret etti. Cari açık konusuna da değinen Burkay, ihracatın dayalı olduğu ithal ürünlerinin, yerli kaynaklarla karşılanabilmesine büyük önem verdiklerini hatırlattı. Burkay, "Girdi Tedarik Stratejisi, cari işlemler açığımızın kısa vadede azaltılması ve orta-uzun vadede kapatılması için büyük önem taşımaktadır. Oda ve Borsalarımızın ihracat yapan üyelerinin sayısını ivedilikle artırmayı temel görevlerimizden biri olarak benimsedik. Bu hedef doğrultusunda, 2012 yılından bu güne kadar 210 odamızın üyeleri ihracat yapar hale geldi. 65 odamızın her birinde ihracat yapan üye sayısı 50’yi aştı. 252 odamızın 137’sinde sadece bu alana odaklanan dış ticaret birimleri bulunmakta ve üyelerine hizmet vermektedir. Hedefimiz bu sayıyı daha da yukarılara çıkarmak." şeklinde konuştu.

'YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA AKTİF KANALLAR GELİŞTİRDİK'

2013 yılında odalar kanalıyla, 185 yurtdışı organizasyon düzenlediklerine işaret eden Burkay, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile yurtiçi ve yurtdışı ağlarla aktif kanallar geliştirip güç kazandıklarını belirtti. TOBB ve DEİK tarafından 2014 ve 2015 yılları için Japonya, Malezya ve Polonya ile karşılıklı iş yapma imkanlarını tanıtan organizasyonlar, alım heyetleri ve sektörel etkinlikler planlandığını açıklayan Burkay, şöyle devam etti: "Adana, Ankara, Bursa, Denizli, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Gebze, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’daki sanayi veya sanayi ve ticaret odalarımızın proje paydaşları olduğu ‘Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’, birliğimiz öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile yürütülmekte ve Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Tebliği kapsamında desteklenmektedir. Bunun yanında birçok URGE projemiz devam etmektedir. Ayrıca üyelerimizin rekabet gücünü artırmak için 8 odamız 20 milyon dolarlık kümelenme projesi yürütmektedir. İhracatın artırılmasının sadece pazar bulmaktan ibaret olmadığı düşüncesiyle Ar-Ge ve inovasyon projelerine de özel önem vermekteyiz. Son 3 yıl içinde 18 odamız Ar-Ge projesi yürütmektedir. Bunun 7 adedinde üniversite sanayi işbirliği bulunmaktadır. Beklentimiz, daha fazla sayıda Ar-Ge ve inovasyon projesi gerçekleştirip üniversite sanayi işbirliğini güçlendirerek teknoloji dönüşümünü ve ihracatımızdaki artışı sağlamaktır."

FİRMALARIN REKABET GÜCÜ ARTACAK

2002 yılından bu yana Türkiye-AB İş Merkezlerinin (ABİGEM) sayısını 2010 yılı itibariyle 19’a yükselttiklerini söyleyen Burkay, bu merkezlerle firmalara başta ihracat olmak üzere, rekabet gücü kazandıracak birçok alanda danışmanlık hizmeti sunduklarını da hatırlattı. Burkay, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi ile Anadolu’daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin, Avrupa’nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılması ve dolayısıyla Türkiye ihracatına Avrupa pazarında rekabet avantajı sağlanması hedeflendiğini de sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar