Bulgar ve Rumen göçmenler çocuk parası alabilecek

Yeni yılla birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkelerine serbest dolaşım ve çalışma hakkı kazanan Bulgar ve Rumen göçmenlerinin Almanya’da çocuk parası alma haklarının yasal olarak engellenemeyeceği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Bulgar ve Rumen göçmenler çocuk parası alabilecek

Yeni yılla birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkelerine serbest dolaşım ve çalışma hakkı kazanan Bulgar ve Rumen göçmenlerinin Almanya’da çocuk parası alma haklarının yasal olarak engellenemeyeceği bildirildi. Bu yıl 180 bin Bulgar ve Rumen göçmenin gelmesinin beklendiği Almanya’da özellikle muhafazakar siyasiler, sosyal sisteme göçü engellemek için çocuk parası uygulamasını yeni göçmenler için bazı şartlara bağlamayı düşünmüştü. Çocuk parasını bu göçmenlere kısıtlama fikrinin, federal ve eyalet hükümetleri komisyonundan geldiği kaydedildi.

Plana göre bu ailelere, çocuklarının gerçekten Almanya’da yaşaması ve okula gitmesi şartıyla çocuk parası verilmesi gündeme geldi. AB’nin bu iki doğu ülkesinden Almanya’ya gelen göçmenlerin büyük kısmının aldıkları çocuk parası ile geçindikleri ve halihazırda bu çocukların Almanya’da bulunması şartı aranmadığı kaydedildi. Ancak konu hakkında açıklama yapan Federal Aile Bakanlığı, yapılan denetimlerin ardından çocuk parası hakkının Alman okuluna gitme şartına bağlanmasının anayasaya ve AB yasalarına ters düştüğünü belirtti. Bakanlık, çocuk parasının hem Alman hem de diğer AB vatandaşı çocukların geçimini garanti altına aldığını vurguladı.

AB’nin fakir ülkelerinden Almanya’nın sosyal sistemine göçün engellenmesini talep eden Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, partisine yapılan eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Seehofer, savundukları fikirlerin koalisyon antlaşmasında yer aldığını ve bu konuda bir fikir birliğine varılması gerektiğini kaydetti.Bu konuda basın bildirisi yayınlayan Bavyera Sosyal İşler Bakanı Emilia Müller is, AB serbest dolaşım hakkının Alman ekonomisi için bir kazanç olmakla birlikte sosyal sisteme göç anlamına gelmediğini ifade etti. Bavyeralı bakan bu nedenle, herhangi geçerli bir mazereti olmayan AB vatandaşlarının işsizlik, yaşlılık, sosyal yardım gibi haklardan faydalanmasını engellemeleri gerektiğini söyledi.

Fakirliğin bir vatandaşın ülkesini terk etmesi için bir neden olmamasını isteyen Müller, Temmuz 2013′de Almanya genelinde 38 bin Bulgar ve Romanya vatandaşının sosyal yardım aldığını ve bunun bir yıl öncesine kıyasla yüzde 45 artış anlamına geldiğini dile getirdi. CSU’nun kaygılarına rağmen Federal Hükümet, Romanya ve Bulgaristan’dan gelecek göçmenlerin pek büyük risk taşımadığını savunuyor. Sosyal Demokrat Parti yönetimindeki Federal Çalışma Bakanlığı, bu iki ülkeden gelip sosyal sigortalı çalışan göçmenlerin sayısında artış yaşandığını açıkladı.


STOİBER: CSU AVRUPA DOSTU BİR ROTA TAKİP ETMELİ

Öte yandan CSU’nun efsanevi siyasilerinden Edmund Stoiber, partisinin AB yanlısı bir siyaset izleyeceği sözü verdi. ”Bavyera bizim memleketimiz, Almanya vatanımız ve Avrupa geleceğimizdir.” şeklinde konuşan CSU’nun fahri başkanı Stoiber, Avrupa’nın geleceğine şekil vermek için aktif bir şekilde çalışacaklarını, CSU’nun asla Avrupa karşıtı bir parti olmadığını ve partisini AB karşıtı yapmaya çalışanların başarısız olacağını savundu. AB ortak pazarının ülke ekonomisine katkısının yeterince görülmediğini kaydeden Stoiber, her vatandaşın anlayabileceği ortak Avrupa ödevleri geliştirmeleri gerektiğini ve Avrupa için internet yapısı geliştirilmesini istedi. Hali hazırda Avrupalı elektronik postaların yüzde 80′inin ABD internet şirketleri üzerinden yapıldığını belirten Stoiber, vatandaşların kişisel verilerini daha iyi korumak için AB adına ABD ile iyi bir anlaşma yapılmasını talep etti. CİHAN

Yorumlar