BUGİAD'ın 170 işadamıyla çıkarma yaptığı Fas, Türk yatırımcıları bekliyor

TUSKON üyesi Türk işadamları Fas’a çıkarma yaptı. Fas’ın dünyaca ünlü Casablanca şehrinde gerçekleştirilen Türk-Fas Ekonomi Zirvesi’ne 170 civarında Türk işadamı ile 300’den fazla Faslı işadamı katıldı.

Google Haberlere Abone ol
BUGİAD'ın 170 işadamıyla çıkarma yaptığı Fas, Türk yatırımcıları bekliyor

TUSKON üyesi Türk işadamları Fas’a çıkarma yaptı. Fas’ın dünyaca ünlü Casablanca şehrinde gerçekleştirilen Türk-Fas Ekonomi Zirvesi’ne 170 civarında Türk işadamı ile 300’den fazla Faslı işadamı katıldı. Zirvede bir inşaat şirketi 3 milyon dolarlık yatırım için ön protokol imzaladı. Tekstil ve gıda alanında faaliyet gösteren işadamlarının da önemli bağlantılar yaptığı zirvede, 10 milyon doları aşan anlaşma yapıldı. Zirveye katılan Faslı yöneticiler Türk işadamlarından, ticaretten ziyade yatırım beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin Fas Büyükelçisi Uğur Arıner de, Türk işadamlarına yatırım çağrısı yaparken Fas’ın bâkir bir ülke olduğunu yatırım yapan işadamlarının kazançlı çıkacağını dile getirdi. Bursa Girişimci İşadamları Derneği’nin (BUGİAD) organize ettiği geziye katılan işadamları Fas’ta faaliyet gösteren Muhammed Fatih Eğitim Kurumları'nı da ziyaret etti.

BUGİAD üyesi işadamı ve işkadınlarından oluşan heyet, Türkiye-Fas iş ilişkileri, yatırım imkânları ve yeni ihracat pazarları, ekonomik işbirlikleri konularında temaslarda bulundu. Casablanca Gold Farah Otel’de gerçekleştirilen ekonomi zirvesine Türkiye Cumhuriyeti Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner, BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, Türkiye Fas İşadamları Derneği (TÜFİAD) Başkanı M.Ercan Gündüz, Fas Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı M. Alovi ile Bursalı ve Faslı işadamları katıldı.

FAS PAZARINDA 100 TÜRK FİRMASI FAALİYET GÖSTERİYOR

Türk-Fas Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmasına "İkinci ülkeniz Fas’a hoş geldiniz" diyerek başlayan Fas Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı M. Alovi, ülkesinin yabancı yatırımcılara büyük imkanlar sağladığını söyledi. İkili ilişkilerin geliştirilmesi çağrısı yapan Alovi, bakir bir ülke olan Fas’ta yatırım yapanların önemli kazanımlar elde edeceğini dile getirdi.

TÜFİAD Başkanı M. Ercan Gündüz ise 1960’lı yıllardan buyana iki ülke arasında vize olmamasına rağmen 2005 yılına kadar direk uçuş olmadığını aktardı. 100’e yakın Türk firmasının Fas pazarında aktif faaliyet gösterdiğine işaret eden Gündüz, şunları kaydetti: “Amacımız; sadece Türkiye’nin ihracatını artırmak değil, Fas’ın da Türkiye’ye götürülebilecek ürünlerini tanıtımını ve ihracatını artırmak. Ondan daha ziyade yatırımcıyı buraya çekmek gibi bir misyonumuz daha var."

BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er ise, her sektörden işadamının Fas’a dair ticaret ve yatırım imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla zirveye katıldığını ifade etti. Ali Fuat Er, şöyle konuştu: "Üyelerimizin yurtdışına açılmasını teşvik ediyoruz. Her yıl yüzlerce yurtdışı ziyaretçi, BUGİAD’lı işadamlarıyla buluşmak için Bursa’ya gelirken, bizler de yaptığımız organizasyonlarla gerçekleştirdiğimiz yurtdışı ziyaretlerle yeni iş potansiyellerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Fas’ı tercih etmemizin en önemli sebeplerinden birisi de, yıllardır ülkenizde huzur içerisinde faaliyet gösteren Türk okullarıdır."

20 MİLYON EURO’NUN ÜZERİNDEKİ YARITIRIMLARA BÜYÜK TEŞVİK VAR

Türk-Fas Ekonomi Zirvesi’ne katılan Türkiye Cumhuriyeti Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner, Fas’ın, Kral 6. Muhammed’in vizyonuyla son 10 yıl içerisinde önemli ekonomik reformlar gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Arıner, liberalleşme ile bankacılık reformu ile özelleştirme çalışmaları ve yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik alınan tedbirlerle Fas’ın Kuzey Afrika’da dikkat çekici bir konuma geldiğini kaydetti. Büyükelçi Arıner şöyle devam etti: "Uluslararası ve bölgesel anlamda siyasi olduğu kadarıyla ekonomik ve siyasi ilişkileri giderek güçlendirme yönünde bir politika izlemektedir. TUSKON ve bağlı dernekle birlikte iki ülke arasındaki ticari ilişkiler çok iyi bir seviyede ilerlemektedir. Benim görüştüğüm Faslı yetkililer, bakanlar veya bürokratlar Türk işadamlarının Fas’a yatırım yapmasını arzuluyorlar. Çünkü Fas ve Türkiye arasında yapılan serbest ticaret anlaşması, yüzde 70 Türkiye lehine yüzde 30 da Fas’ın lehine durumda. Bunun dengelenmesi için kazan kazan, çerçevesinde işadamlarımızın yatırımcı olarak buraya gelmesi büyük önem taşıyor. Faslılar yatırım harcamaları için 20 milyon Euro üzerindeki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına 250 kişiden fazlaya istihdam sağlaması, teknoloji transferi gerçekleştirmesi, çevre korunmasına katkı sağlaması şartıyla arsa bedelinin yüzde 20’si ve toplam yatırımın yüzde 5’i kadar altyapı yatırımı teşviki sağlıyor."

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ikili görüşmelerde önemli iş bağlantıları kuruldu. Gündüz başlayan görüşmeler daha sonra Faslı firmaların ofislerinde devam etti. Faslı işadamlarıyla ön görüşmelerde mutabakat sağlayan işadamları bu şirketlerin ofislerine giderek detayları görüştü. Bir inşaat firması 3 milyon dolarlık yatırım için ön protokol imzaladı. Faslı inşaat şirketi yöneticileriyle akşam yemeğinde bir araya gelen işadamı küçük pürüzler dışında anlaşmanın sağlandığı bilgisini verdi. Başta tekstil ve gıda olmak üzere farklı alanlarda iş bağlantıları yapan işadamları zirveden umutlu döndü.

Zirveye katılan işadamlarından Ömer Benli, “Çok güzel bir organizasyon. Biz kozmetik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Buradaki sektörden arkadaşlarla görüştü." diye konuştu. Zirvenin sonunda BUFAD Başkanı Ali Fuat Er, Fas Muhammed Fatih Türk Okulları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aktaş, Büyükelçi Arıner, Fas Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı M. Alovi ve TÜFUAD Başkanı M.Ercan Gündüz’e teşekkür plaketi takdim etti. CİHAN

Yorumlar