BUGİAD, iş adamlarına fahri konsolos gözüyle Kırgızistan'ı tanıttı

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), kentte fahri konsolosluğu bulunan ülkeler için tanıtım toplantıları düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
BUGİAD, iş adamlarına fahri konsolos gözüyle Kırgızistan'ı tanıttı

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), kentte fahri konsolosluğu bulunan ülkeler için tanıtım toplantıları düzenliyor. Kırgızistan ile başlatılan programla ilgili ülkenin yatırım imkânlarının Bursalı işadamlarına anlatılması amaçlanıyor.

BUGİAD merkez binasında düzenlenen tanıtım programına Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbaev, BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er ile Kırgızistan Bursa Fahri Konsolosu Ahmet Nuri Ekiz ve iş adamları katıldı.

Proje hakkında bilgi veren BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, ülke tanıtımlarına Kırgızistan ile başladıklarını belirterek, “BUGİAD olarak Bursa’da ki ülkelerin fahri konsoloslarla ülke tanıtım toplantısı yapmaya karar verdik. Bursa’da 27 tane fahri konsolosluk var. Bunların 20’si Bursa’da, 7 tanesi ise şehir dışında ikamet ediyor.” dedi. Özellikle ülkelerin yatırım imkânlarını tanıtmak istediklerini belirten Ali Fuat Er, “Bu günkü program ile Kırgızistan’ın ticari yapısı, yatırım imkanları gümrük yapısı, bankacılık yapısı, finansal yapısı, coğrafi yapısı, bize yakınlığı-uzaklığı ne varsa Kırgızistan’la ilgili bu gün böyle bir tanıtım programı yapıyoruz. Bu program Bursa’da ki farklı ülkelerle daha sonra da bu şekilde toplantılarla devam edecek.” şeklinde konuştu.

'ÖNCE KENDİMİZ GİTTİK'

Kırgızistan fahri konsolosu Ahmet Nuri Ekiz ise Kırgızistan’ın Orta Asya’nın en demokratik ülkelerinden birisi olduğunu dile getirdi. Bursalı yatırımcıları bu ülkeye davet etmek için organizasyonun düzenlendiğini anlatan Ekiz, “Özellikle inşaat sektöründe, tekstilde, yer altı maden kaynaklarında, enerjide yatırıma müsait bir ülke. Hızlı büyüyen bir ülke konumunda Kırgızistan. Önümüzdeki birkaç yılda Rusya ve Kazakistan gibi Özbekistan gibi Avrupa Ticaret Birliği'ne girme sürecinde. Bunun olması il ekonomisi de çok canlanacak. Sadece Kırgızistan’ın nüfusu ile yetinilmiyor, Kırgızistan’ın çevresinde ki ticareti çevresinde ki Tacikistan, Kazakistan ve Özbekistan’ın ciddi nüfus hacmi ile birlikte büyük ticari potansiyeli olan bir ülke. O yüzden biz buranın cazibesine inanıyoruz. Bu cazibeye inandığımız için önce biz, kendimiz bu ülkeye gittik ve bu ülkede yatırım yapmaya başladık. Örnekleri bizde olduğu için Bursa’da ki iş adamlarını da Kırgızistan’a davet etmek için biz buradayız.” şeklinde konuştu.

ÖNCE KARDEŞLERİMİZİ BEKLİYORUZ

Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbaev da Türk iş adamlarını kendi ülkelerinde yatırım yapmaya davet ederken, şöyle konuştu: “Bu günkü toplantının amacı Bursalı işadamlarına Kırgızistan’ı anlatıp oraya davet etmek istiyorum. Çünkü Kırgızistan aç bir ülke, dışarıdan gelen yatırıma ihtiyacımız büyük. İlk olarak biz kardeşlerimizi bekliyoruz Türkiye’den. Buyurup gelsinler Kırgızistan’a. Türk iş adamlarına bizim kapılarımız her zaman açık.”

Özellikle Bursa’nın inşaat ve tekstil sektöründe çok tecrübeli olduğunu belirten Başkonsolos Arstanbaev, Bursalı iş adamlarını kendi ülkelerinde yatırım yapmaya davet etti.

BU GÜNE KADAR BİZİ MAHCUP ETMEDİLER

Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu da, toplantının çok yararlı olacağını işaret etti. Dost ve kardeş ülkelerde yatırım imkanlarının birinci ağızdan dinlemenin önemine vurgu yapan Müftüoğlu, şunları kaydetti: “Ben BUGİAD’ı ve üst kuruluşu olan TUSKON’u son derece önemseyen bir insanım. Türkiye’nin bu gün geldiği noktada inanılmaz destekleri ve katkıları var. Gittiğim ülkelerde de mutlaka Türk okullarını ziyaret eden insanım. Orada bayrağımızın dalgalanması, Türk insanının neler başardığını göstermesi anlamında bir simge halinde. Olayın diğer boyutlarını başka türlü değerlendirebilirler başka bakış açısından bakanlar ama ben ‘benim insanım bu ülkeye gelmiş damgasını vurmuş diye bakarım. Sebep olanlardan, katkı koyanlardan Allah razı olsun. Bu ilişkilerle karşılıklı kazançlar ve dost ilişkisi olması lazım. Bu güne kadar bu işi yapan arkadaşlar bizi mahcup etmediler. Bursa için olsun, Türkiye için olsun ‘bunlar kötü ticaret yapıyorlar, bizi aldatıyorlar, bizi yanıltıyorlar’ anlamında valiliğimize bir şikayet intikal etmedi.”

Konuşmaların ardından Kırgızistan fahri konsolosu Ahmet Nuri Ekiz ise Kırgızistan’ın yatırım olanakları ve tanıtımı konusunda iş adamlarına bilgiler verdi. CİHAN

Yorumlar