Bu Yıl Pastırmaya Ramazan Zammı Yok

Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarında meydana gelen yüzde 5 oranındaki artış, çoğu firma tarafından sucuk ve pastırma fiyatlarına yansıtılmadı.

Google Haberlere Abone ol
Bu Yıl Pastırmaya Ramazan Zammı Yok

Ramazan öncesinde et fiyatlarında meydana gelen yüzde 5 oranındaki artış, çoğu firma tarafından sucuk ve pastırma fiyatlarına yansımadı. Birkaç üretici firma ise hem sucukta hem de pastırmada fiyatları 2 lira artırdı. Genel anlamda üreticilerin çoğunluğu, birinci kalite pastırmayı 70-75, birinci kalitede sucuğu da 30-35 liradan satıyor. Ramazan ayı sebebiyle de satışlarda artış beklenmiyor.

Kayseri Pazarı Sucuk ve Pastırma Satış Mağazası Sorumlusu Mustafa Şahan, Ramazan ayı sebebiyle pastırma ve sucuk satışlarında bir artış olmayacağını; ama gurbetçilerin bu tarihlerde gelmesinden dolayı satışların artacağını ifade etti. Mustafa Şahan, Ramazan ayının yaz günlerine dek gelmesi sebebiyle pastırma ve sucuk tüketimini azalttığını, insanların iftar ve sahurda genelde sıvı türü yiyecekleri tercih ettiğini ifade etti. Şahan, “Pastırma ve sucuk tuzlu olduğu için gün içinde insanların su ihtiyacını artırmaktadır. O nedenle Ramazan ayında pastırma ve sucuk tüketimi yaz mevsimi olmasından dolayı çok az olmaktadır.” dedi.

Gurbetçilerin Ramazan ayında memleketlerine gelecek olmasından dolayı hazırlık yaptıklarını aktaran Şahan, bayram öncesi ve sonrasında geri dönüşlerde gurbetçilerin çok miktarda pastırma ve sucuk aldığını dile getirdi.

Ete yüzde 5 civarında bir zam geldiğini, bunun henüz pastırma ve sucuk fiyatlarına yansımadığını hatırlatan Mustafa Şahan, “Yansımayacağını da düşünüyoruz. Şu an birinci kalite pastırma 70-75 lira. Bu pastırma kesilen sığırın etinin en yumuşak olduğu, sinir olmayan bölgesinde seçilerek yapılıyor. But bölgesinden çıkan etle yapılan pastırma 60-65 lira. Düşük kalite var onlar da 50-55 lira. Daha uygun fiyatlılar var ama onlar hem sert oluyor, hem de kuru oluyor. Yenilmesi biraz zor. Pastırmada birinci kalitede yapılan etin normalde kasaptaki satış fiyatları bile yüksektir.” dedi.

Yağsız pastırmanın yağlı pastırmadan daha çok ilgi gördüğünü anlatan Mustafa Şahan, “Sağlık açısından sıkıntı olduğu için yağlı pastırma alımı az. Genelde yağsız pastırma alınıyor. Şu an için sucukta satış fiyatlarımız üç aşamalıdır. 20, 30 ve 35 liradır.” diye konuştu.

Kayseri’deki pastırma ve sucuk üreticisi birkaç firma, ete gelen zamdan dolayı 2’şer liralık artış yaptı. Ancak üretici firmaların çoğunluğu şu an için pastırma ve sucukta artışa gitmedi.

Yorumlar