Bu proje kamuda 675 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak

Türkiye’de 180 bin kamu binasında 675 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak 'APİS Enerji Verimliliği Projesi' Bursa’dan başlatıldı. Şehirde 20 okulda uygulanan proje ile bir yılda 39 bin TL tasarruf elde edildi. Projenin, pilot illerde belirlenen...

Google Haberlere Abone ol
Bu proje kamuda 675 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak

Türkiye’de 180 bin kamu binasında 675 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak 'APİS Enerji Verimliliği Projesi' Bursa’dan başlatıldı. Şehirde 20 okulda uygulanan proje ile bir yılda 39 bin TL tasarruf elde edildi. Projenin, pilot illerde belirlenen okullarla ülke geneline yayılması amaçlanıyor.

Turkcell’in makineler arası iletişim (M2M) teknolojisi ve Entes Elektronik iş ortaklığı ile geliştirdiği Reaktif Enerji Servisi, elektrik tüketiminin anlık olarak takip edilmesini sağlıyor. Servis, reaktif enerji tüketimi arttığında ve ceza riski oluştuğunda SMS ya da e-posta ile uyarı mesajı gönderiyor. Böylelikle faturalardaki reaktif ceza bedeli sıfırlanabiliyor. Uyarı sistemi sayesinde, Turkcell Reaktif Enerji Servisi kullanan iş yeri ve kurumların elektrik faturalarında yüzde 30’a varan tasarruf sağlanıyor. APİS projesi, Turkcell, Bursa Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi koordinatörlüğünde Bursa Valiliği ve Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliği ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi desteğiyle hayata geçirildi.

YAZICI: 20 OKULDA 39 BİN TL TASARRUF SAĞLANDI

Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda, projenin detayları anlatıldı. APİS Projesi Koordinatörü Bursa Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni Levent Yazıcı, projenin, Bursa’daki 20 okulun enerji altyapısının incelenmesi, etütlerin yapılması, tabi oldukları reaktif cezaların önlenmesi ile ilgili bir çalışma olduğunu söyledi. Sadece elektrikle ilgili değil su ve doğalgazı da ölçtüklerini belirten Yazıcı, şunları dile getirdi: “Kullanılan miktarı ve kaçağı hesap ederek kamu ve devlet bütçesine olan katkıyı artırıyoruz. Hem özel sektör hem devlet kurumlarında kullanılacak bir sistem. Şu an 20 okulda bu sistemi kullanıyoruz. 10 okulda belgelendirme yapılıyor. Toplam 30 okul proje kapsamında şu anda görev yapıyor. Elektrik faturasında bir yıldaki kazancımız 39 bin TL. Bu yaklaşık 71 ağacın doğaya saldığı karbon emisyonunu ortadan kaldırmak, sera gazını azaltmak amacıyla yapılmış bir projedir. Bu aynı Bursa’da 7 bin 200 kamu kurumundan zamanda bir yıldaki reaktif güç cezası da 27 milyon liradır.”

KOCABAŞ: TÜRKİYE’DE 675 MİLYON TELE TASARRUF MÜMKÜN

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise enerjinin uzaktan tek bir noktadan takibi ve yönetilmesiyle hem enerji tasarrufu sağlanması hem de bu tasarrufun farklı noktalara girdi sağlayacağı projede paydaş olarak görev aldıklarını dile getirdi. Kocabaş, şu bilgileri verdi: “APİS Enerji Verimliliği Projesi örneğinde, okul bütçelerinde sağlanan 39 bin TL’lik tasarruf, başta Bursa olmak üzere tüm Türkiye’nin kazancı. APİS projesi, Bursa’da bulunan tüm okullarda uygulanmış olsa elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 5 Milyon TL’ye, Türkiye çapında bütün okullarda uygulandığında ise 100 milyon TL’ye ulaşabilir. Kamuya ait binaların tamamına yaygınlaştırıldığında ise elde edilecek tasarruf yılda, Bursa’da 27 milyon TL, Türkiye’deki toplam 180 bin kamu binasında 675 milyon TL’ye çıkacaktır. Böyle bir tasarrufla yüzlerce yeni okul ve hastane açmak ya da onlarca fabrika kurmak mümkün. Bursa’daki endüstri meslek liseleri değil, Türkiye’de pilot olabilecek farklı illerde eğitim kurumları ile devam edecek bir proje olarak görünüyor ve biz de önemli bir paydaş olarak yer almak istiyoruz.”

Kocabaş, Apis Enerji Verimliliği Projesi’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2014 Verimlilik Proje Ödülleri’nde 3'ncülük ödülü aldığını sözlerine ekledi.

Toplantıya Bursa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bilici, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şube Başkanı Mustafa Uysal ve Entes Elektronik Genel Müdürü Uran Tiryakioğlu de katıldı.

CİHAN

Yorumlar