Bu program KOBİ’leri geleceğe taşıyacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege Üniversitesi, İzmir ABİGEM ve EBİLTEM-TTO, firmaların Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırmaya yönelik özgün ve uzun soluklu 'mentorEGE' programına başlandı. KOBİ’lere 9 ay süreyle ücretsiz sunulacak...

Google Haberlere Abone ol
Bu program KOBİ’leri geleceğe taşıyacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege Üniversitesi, İzmir ABİGEM ve EBİLTEM-TTO, firmaların Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırmaya yönelik özgün ve uzun soluklu 'mentorEGE' programına başlandı. KOBİ’lere 9 ay süreyle ücretsiz sunulacak program, geleceğe güvenle yol alabilmelerini ve kiminle işbirliği yapabileceklerini sağlayacak rehber olacak.

    Türkiye’de ekonominin dinamiği küçük ve orta ölçekli işletmelerin Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerinin artırılması amacıyla Türkiye’ye örnek bir proje hayata geçiyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Üniversitesi, İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ile EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi, KOBİ’lerin geleceğe güvenle yol alabilmelerini ve kiminle işbirliği yapabileceklerini sağlayacak ücretsiz danışmanlık programı “mentorEGE”ye start verdi.

    İzmir ABİGEM ve EBİLTEM-TTO’nun 'KOBİ’ler için inovasyon' sloganıyla yola çıkan mentorEGE programı, TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye uygun bulunan 6 programdan biri oldu. KOBİ’lere yeni bir açılım sağlayacak mentorEGE programının başlaması dolayısıyla Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ndeki toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmirABİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Demirkalkan, kurum olarak girişimcilerin ve işletmelerin ekonomi, teknoloji, organizasyon, bilgi ve sosyal alanlardaki değişime uyum sağlayarak rekabet avantajlarını artırmayı, yurt dışına açılmalarını ve iş hacimlerinin geliştirilmesini hedeflerken, küresel entegrasyon ve dayanışma ihtiyacına büyük katkı sağlamak için çalıştıklarını anlattı.

    HEDEF: KOBİ’LERİN YÜKSELİŞİ

    mentorEGE’yi üniversite ve sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olarak nitelendiren Demirkalkan, “Ege Üniversitesi İİBF ve EGAM’ın da destek vereceği bu program, ürün, servis veya iş modeli ile uluslararası ölçekte büyüme potansiyeli taşıyan ancak Ar-Ge ve yenilik yönetim kapasitesi düşük KOBİ’ler için uluslararası standartlara uygun, yerel ve ulusal ihtiyaçlara özgü sürdürülebilir ve izlenebilir bir mentorluk mekanizmasıdır. Özel bir değerlendirme yöntemiyle belirlenecek ilk etapta 25 KOBİ’ye 9 ay boyunca mentorluk servisi sağlamak üzere bir mentor havuzu oluşturulacak ve bu sürece ücretsiz danışmanlık verilerek inovasyon kapasitelerinin artırılması sağlanacaktır.” diye konuştu.

    EÜ İLE EBSO BAŞARDI

    Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, günümüzde halen üniversite ve sanayi işbirliği tartışılırken Ege Üniversitesi ile Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yıllar önce bunu ÜSİGEM ile gerçekleştirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “Bölgemizin ihtiyaçlarına ülkemizin stratejik hedeflerine uygun çözümler gerçekleştiriyoruz. KOBİ’lerimizi daha üst seviyelere taşırken, bilgi birikimlerimizi ve deneyimlerimizi kuruluşlarımızın hizmetinde değerlendirmek istiyoruz. mentorEGE, hem hedefleri hem de uluslararası standartlardaki eğitim kitiyle ve sonuçlarıyla özgün bir model olarak Türkiye’ye örnek projedir. Gerçek bir ortak akıl. Yenilikçi, inovatif ve uygulamaya dayalı bir sistemdir. Hedeflerimiz büyük, ayağımız yere sağlam basıyor ve kendimize güveniyoruz. KOBİ’ler güvenilir yol almalarını sağlayacak rehberle birlikte nerede olduklarını ve gelecekte kiminle işbirliği yapacaklarını bilecekler.”

    EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, TÜBİTAK’ın Türkiye’de özel sektör firmalarına yönelik mentorluk mekanizması geliştirilmesi ve uygulanması çağrısına 43 başvuru yapıldığını belirtirken, İzmir ABİGEM ile EBİLTEM TTO’nun işbirliğinin desteklenecek 6 proje arasında yer almasından mutluluk duyduklarını dile getirdi. Bölgesel yenilik kapasitesinin artırılmasında Ege Üniversitesi’nin farkını ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Sukan, “Toplumun farklı katmanlarında üniversitenin elini hissettirmesinin gayreti içinde olduk.” diye konuştu.

    mentorEGE sisteminin işleyişi hakkında bilgiler veren İzmir ABİGEM Direktörü Arzu Amirak ise firmaların bir yenilik karnesine sahip olacağını, programa katılan firmaların en az 5’inin TÜBİTAK ve diğer projelerde yer almasının, Ar-Ge birimi kurmasının hedeflendiğini bildirdi. CİHAN

Yorumlar