"Bu hafta ABD'den gelecek veriler takip edilecek"

- Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen: - "Haftanın geneline bakıldığında ABD tarafında tarım dışı istihdam verisi, ISM imalat, PCE enflasyonu ve 3. çeyrek büyüme revizyonu gibi veriler takip edilecek"

Google Haberlere Abone ol
"Bu hafta ABD'den gelecek veriler takip edilecek"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, hafta boyunca ABD'den gelecek önemli verilerin takip edileceğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentilerini değerlendiren Çekçen, kritik verilerinin takip edileceği yeni haftaya dolar varlıklarının zayıf başladığını bildirdi. Özellikle haftanın geneline bakıldığında ABD tarafında tarım dışı istihdam verisi, ISM imalat, PCE enflasyonu ve 3. çeyrek büyüme revizyonu gibi verilerin takip edileceğini dile getiren Çekçen, şunları kaydetti:

"Elbette piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayındaki faiz artırım olasılığını yüksek görüyor ve bu beklentinin büyük bir kısmını satın aldı. Dolayısıyla açıklanacak veriler öncesinde dolar varlıkları bir düzeltme süreci yaşıyor diyebiliriz. Ancak yine de ABD tarafında açıklanacak verilerin seyrini görmek gerekiyor. Küresel piyasalarda dolar aleyhine bir hareket takip edilirken, dolar/TL'nin yeni haftaya düşüşle başladığını görüyoruz. Doların zirve denemelerine devam edip edemeyeceğini görebileceğimiz bir haftaya giriş yaptık. Çünkü ABD tarafında açıklanacak kritik veriler eğer beklentileri karşılayamazsa, aralıkta faiz artırım ihtimalinin kesin olarak fiyatlanmasına karşın, piyasalar bu gelişmeleri bir düzeltme bahanesi olarak görebilir.

Olumsuz gelebilecek verilerle birlikte dolarda gevşemeler görebiliriz. TL varlıkları son dönemde piyasalarda en çok değer kaybeden para birimi olarak ön plana çıkmıştı. Eğer piyasalarda bir dolar düzeltmesi yaşanacaksa, TL varlıkları emsallerine göre daha fazla değer kazanabilir. Bu etki daha çok yurt dışından gelebilir. Bu noktada düşüşlerin devam edebilmesi belli başlı teknik seviyelerin de aşağı yönlü geçilmesi gerekebilir. Kısa vadede dolar/TL'de 3,40 destek noktası olarak ön plana çıkıyor. Bu seviye aşağı yönlü geçilirse piyasalarda düzeltme süreci hızlanabilir ve 3,36-3,35 bandı gündeme gelebilir. Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2016 yılı 2. Finansal İstikrar Raporu açıklanacak. Rapordan çıkacak yeni beklentiler ve TCMB'nin faiz duruşuyla ilgili verilecek sinyaller TL varlıkları açısından önemli olacak."


-"Küresel piyasaları OPEC gelişmeleri yönlendirebilir"


Çekçen, piyasaların gözünün bu hafta Çarşamba günü Viyana'da gerçekleşecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) resmi toplantısında olacağını ifade etti. Toplantı öncesi OPEC dışı ülkelerin bugün resmi olmayan bir görüşme gerçekleştireceğini anımsatan Çekçen, şu açıklamalarda bulundu:

"Kritik toplantı öncesi OPEC tarafından karışık mesajlar gelmeye devam ediyor. Irak parlamentosunun Irak'ın petrol arzı kısma anlaşmasına katılmaması gerektiği yönünde çağrısına karşın, İran petrol bakanlığı yetkilisinin günlük 1,1 milyon varillik petrol kısıntısını değerlendirebileceği açıklamaları, petrol fiyatlarında karışık bir seyre sebep oluyor. Ancak bugün yapılacak görüşmeye Suudi Arabistan'ın katılmama kararının etkileri sürerken, petrolün yeni haftaya zayıf başladığını görüyoruz.

Bu noktada auro ve yen gibi para birimleri değer kazanırken, dolar varlıkları düşüşle başladı. Kritik görüşme sonrası eğer bir anlaşma çıkmaz ise piyasa bu karara sert tepki verebilir ve petrol tarafında sert düşüşler görebiliriz. Olası bir anlaşmazlık durumda petrolde 7-8 dolarlık bir düşüş gündeme gelebilir. ABD tipi ham petrolde 40 doların da altında bir fiyatlama söz konusu olabilir. Eğer piyasaları tatmin edebilecek bir arz kararı çıkarsa da petrolde yön yukarı dönebilir ve 52-50 dolar bandı ilk etapta hedef haline gelebilir."

Yorumlar