BTSO Başkanvekili Kuş: Her 100 doların 22 dolarını enerjiye harcadık

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili İsmail Kuş, Türkiye’nin 2013 yılında ithalat için ödediği her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerjiye harcadığını söyledi. KOSGEB ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile birlikte yürütülen...

Google Haberlere Abone ol
BTSO Başkanvekili Kuş: Her 100 doların 22 dolarını enerjiye harcadık

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili İsmail Kuş, Türkiye’nin 2013 yılında ithalat için ödediği her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerjiye harcadığını söyledi.

KOSGEB ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile birlikte yürütülen ‘KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi’nin lansman toplantısı, Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Programda konuşan BTSO Başkan Vekili İsmail Kuş, ülke olarak geçtiğimiz sene ithalat için ödenen her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerjiye kullanıldığını ifade etti. BTSO olarak Bursa’nın ve Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan şirketlerde sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya çalışırken, diğer yandan da ‘Yeşil Büyüme Projesi’ ile verimlilik ve çevre faktörlerini ön planta tutan çalışmalara imza attıklarını kaydeden Kuş, "Enerji sektörü ülkemiz için stratejik bir sektör. Sürdürülebilir kalkınmanın temel şartı, rekabetçi yapımızı ve gücümüzü koruyabilmektir. Bunun için de enerjji verimliliği büyük önem taşımaktadır. Yeşil Büyüme Projemiz kapsamında Bursa’da Enerji Ajansı kurulmasını hedefliyoruz. Alternatif enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak için rüzgar tribünleri konusunda kümelenme çalışması başlatılması yine stratejik adımlarımızdan biri olacak." dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MERKEZİ

1 milyon 250 bin TL bütçeyle hayata geçecek Enerji Verimliliği Merkezi Projesi’nin yeşil büyüme temelli iş modelini firmalara uyarlamak adına önemli bir adım olduğunu söyleyen Kuş, “Bu projemiz için BEBKA’dan da mali destek almaya hak kazandık. Böylece ekonomimizin dinamik gücü KOBİ’lerimize liderlik etmek için KOSGEB ortaklığında gerçekleştirdiğimiz projelere bir yenisini daha eklemiş oluyoruz. KOBİ’lerimizin üretim ve hizmetlerinde verimliliği artırmalarının yanında, ülkemizin enerji politikaları açısından büyük değer taşıyan bir çalışmanın startını da veriyoruz.” diye konuştu.

"SANAYİ DEVRİMİNDEN SONRA EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM"

KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin, son yıllarda dünyanın enerji maliyetleri, arz güvenliğinde karşılaşılan sorunlar, küresel ısınma ve çevre felaketlerinden kaynaklanan bir paradigma değişikliğine gittiğine işaret etti. Şahin, şöyle konuştu: "Bu değişimle birlikte yeni teknolojilerin gelişmesine ve verimlilik odaklı anlayışların belirlenmesine dayalı yeni bir kalkınma anlayışı da dünya gündemine geldi. Bu paradigma, sanayi devriminden sonra pek çok uzman tarafından en büyük dönüşüm olarak yorumlanıyor. Yeni bir ekonomik dalga olarak tarif edilen süreçte, ülkemizin geç kalmadan yerini alması hayati önem taşımaktadır."

KOSGEB Bursa Müdürü Ahmet Akdağ, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan desteklerden birisinin enerji verimliliği olduğunu söyledi. Akdağ, işletmelerin bu kapsamda alacakları ‘Ön ve Detaylı Etüt’, ‘Verimlilik Artırıcı Proje için Danışmanlık’ ve ‘Enerji Yöneticisi Eğitimi’ giderlerinin 30 bin TL’ye kadar kısmının kurum tarafından desteklendiğini dile getirdi.

Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Proje Koordinatörü Eda Başgül, kalkınma ajansının 90 ayrı ülkede faaliyet gösterdiğini anlatarak, Türkiye’deki KOBİ’lere ve kurumlara 2004 yılından bu yana 1 milyar Euro’nun üzerinde finansman desteği verdiklerini açıkladı.

CİHAN

Yorumlar