BTSO Başkanı Burkay: Büyümenin yüzde 5'lere çıkması gerekiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin son 4 çeyrekte yüzde 4,3’lük büyüme ortalaması yakaladığını söyledi. Burkay, "İş arayanların artışı ile işsizlerin sayısı da daha...

Google Haberlere Abone ol
BTSO Başkanı Burkay: Büyümenin yüzde 5'lere çıkması gerekiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin son 4 çeyrekte yüzde 4,3’lük büyüme ortalaması yakaladığını söyledi. Burkay, "İş arayanların artışı ile işsizlerin sayısı da daha yüksek gerçekleşmektedir. Bu nedenle ekonomide yüzde 5 ve üzerinde büyümeye ihtiyaç duyulmaktadır." dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşsizlik oranının 2014 yılının Mart ayında yüzde 9,7 olarak açıklandığını hatırlatan İbrahim Burkay, işsizliğin yeniden tek haneye düşmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Türkiye’de işgücüne katılmak isteyenlerin sayısının 2013 yılının mart ayında 26,6 milyon olduğunu hatırlatan Burkay, bu rakamın bu yılın aynı ayında 28,33 milyon kişiye yükseldiğini dile getirdi. BTSO Başkanı Burkay, şunları kaydetti: "Yeni yaratılan ilave istihdama rağmen Mart 2014 itibariyle işsiz sayısı 2,75 milyon kişidir. Geçen yılın mart ayında işsiz sayısı 2,5 milyon kişiydi. Türkiye ekonomisi son 4 çeyrektir yüzde 4,3 büyüme yakalamıştır ve önemli ölçüde istihdam yaratmaktadır. Ancak iş arayanların artışı ile işsizlerin sayısı da daha yüksek gerçekleşmektedir. Bu nedenle ekonomide yüzde 5 ve üzerinde büyümeye ihtiyaç duyulmaktadır."

'CARİ AÇIKTAKİ DÜŞÜŞ SEVİNDİRİCİ'

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, 2014 yılında uygulanan sıkılaştırma politikaları ve döviz kurlarındaki artış ile birlikte cari açıktaki gerilemenin de sürdüğünü ifade etti. Nisan sonu itibariyle cari açığın 56.8 milyar dolara indiğini hatırlatan Burkay, "Cari açık gerilemeye devam edecektir. Gerilemenin önünde tek engel Türk Lirası’nın yeniden değerlenmesi ile iç tüketimin yeniden hızlanması olacaktır. Merkez Bankası bu iki unsuru iyi gözetmelidir. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken cari açığın önemli ölçüde azalması da sevindiricidir." değerlendirmesini yaptı.

'BÜYÜME RAKAMLARI GÜVEN VE İSTİKRARI ARTIRACAKTIR'

Burkay, Türkiye’nin 2014 yılının ilk çeyreğinde yakalamış olduğu yüzde 4,3’lük büyüme oranını, Türkiye ekonomisinin atılım sürecine devam edeceğinin ilk sinyalleri olarak gördüğünü dile getirdi. Burkay şöyle devam etti: "Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme hızının yakalanmış olması, Türkiye ekonomisinin hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşabilmesi yolunda olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu durum piyasalarda güven ve istikrarın artmasına vesile olacaktır."

Büyümeye en yüksek katkıyı yüzde 11,4 artışla mal ve hizmet ihracatının sağladığına dikkat çeken Burkay, "Türkiye’nin ihracat odaklı büyümesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Büyümede itici güç olarak ihracatı görüyoruz. 2014’ün ilk çeyreğinde ihracat kaynaklı bir büyümenin yaşanması iş dünyası temsilcileri olarak bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir." dedi. CİHAN

Yorumlar