BTK, Vatandaşı Uyardı: CryptoLocker Virüsüne Dikkat!

BTK, hızla yayılan CryptoLocker virüsüne karşı vatandaşları uyardı. Virüsün e-posta yoluyla bulaştığına dikkat çeken BTK, güvenilir olmayan e-postaların açılmamasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
BTK, Vatandaşı Uyardı: CryptoLocker Virüsüne Dikkat!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 'Cryptolocker' adlı yararsız yazılım meselesinde vatandaşlara, 'Bu tuzağa düşmemek için gelen e-postalar dikkatli şekilde incelenmeli. ad benzerlikleri, harf farklılıkları bu şeklinde küçük nüanslara dikkat edilmeli ve karışımından emin olunmayan dosyalar çalıştırılmamalı' uyarısında bulundu.

BTK'DAN UYARI GELDİ

Türkiye dahil dünyanın kafa belası bulunan bu bilgisayar virüsü cihazlara bulaştığı anda dosyaları şifreliyor ve kullanıcılar şifreleri çözdürebilmek için 800 ila 1000 TL arası değişen bedelleri virüsü geliştiren dolandırıcılara ödemesi yapmak mecburiyetinde kalıyor. BTK'dan bu virüs için dikkat çeken bir İkaz geldi. BTK'dan yapılan izahatda, son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen Cryptolocker adlı yararsız yazılımın maddi ve manevi zarara yol açtığı söylendi.

DOSYALARI ŞİFRELİYOR

Söz konusu yararsız yazılımın bilgisayara bulaştığında bilgisayarın işletim sistemine yerleşerek kullanıcının sisteminde aktif bulunduğu ve en sık uygulanan dosyaları şifrelediği bildirilen izahatda, şu ifadelere yer verildi:

ÜCRET TALEP EDİLİYOR

'Kullanıcı, şifrelenen dosyaları açamamakta ve dolayısıyla da kullanamamaktadır. Zararlı yazılım aracılığı ile kullanıcının ekranına bir mesaj çıkartılarak, dosyaların şifrelendiği, şifrelenen dosyaların yine elde edilmesi için fidye yazılımını yazan insanların belirlediği ve yönlendirdiği yere belirli miktarlarda ücret ödenmesi istek edilmektedir.

SAHTE FATURA E-POSTALARI GÖNDERİYORLAR

Söz konusu yararsız yazılımın yayılması muhtelif içeriklerde 'oltalama saldırıları' halinde gerçekleşmektedir. mesela saldırganlar gaye tahsil edilen kullanıcıya hususi şekilde düzenlenmiş ve adlandırılan telekomünikasyon-teknoloji şirketleri sebebi ile sevk edildiği izlenimi sağlayan düzmece fatura e-postaları göndermektedir. Vatandaş da kendisine gelen faturayı görüntülemek için e-postadaki bağlantıları takip etmektedir.

BU E-MAİLLERE DİKKAT

Son günlerde karşılaşılan başka bir metod ise PTT posta hizmetlerinin adını kullanarak 'Kargonuz teslim edilememiştir' başlığıyla e-posta atmak şeklindedir. Bu yöntemde kullanıcıdan adres bilgilerini güncelleyip kargolarını alabilmeleri için 'PTT Adres Değişikliği Formu'nu doldurmaları istenmekte ve teslim edilmeyen gün başına ücret ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.'

KRİTİK DOSYALAR BELLİ ARALIKLARLA YEDEKLENMELİ

Benzeri e-postaların, bankacılık, finans ve turizm bu şeklinde değişik sektörlerdeki kuruluşların adları de kullanılarak gönderilmesi ihtimali bulunduğu, bu tuzağa düşmemek için gelen e-postaların dikkatli şekilde incelenmesi gerektiği kaydedilen izahatda, 'İsim benzerlikleri, harf farklılıkları bu şeklinde küçük nüanslara dikkat edilmeli ve karışımından emin olunmayan dosyalar çalıştırılmamalıdır. Kritik dosyaların belirli aralıklarla yedeği alınarak korunmalıdır. Vatandaşlarımız böyle bir hücum ile karşılaştığında Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'ni ve ilgili işletmecileri bilgilendirerek lüzumlu tedbirlerin alınmasına destekçi olabilirler' ifadelerine yer verildi.

YEMEN'DE CAMİYE SALDIRI, 55 ÖLÜ ! GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar