BRICS'in kalkınma bankasına üye sayısı artabilir

BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve Çin) tarafından kurulması kararlaştırılan ve bir sonraki toplantıda detayları görüşülecek kalkınma bankasına, bloğa üye olmayan ülkelerin de ortak olabileceği tartışılıyor....

Google Haberlere Abone ol
BRICS'in kalkınma bankasına üye sayısı artabilir

BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve Çin) tarafından kurulması kararlaştırılan ve bir sonraki toplantıda detayları görüşülecek kalkınma bankasına, bloğa üye olmayan ülkelerin de ortak olabileceği tartışılıyor.

14-16 Temmuz günleri arasında Brezilya’da gerçekleşecek ve birliğe üye beş ülke liderini bir araya getirecek 6. BRICS toplantısına ilişkin detaylar netleşmeye başladı. Brezilya Maliye Bakanlığı’ nın Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Temsilcisi Fernando Pimentel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada gelişmiş veya gelişmekte olan diğer ülkelerin de bankaya katılımını destekleyeceklerini söyledi.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında konuyu değerlendiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jose Alfredo Graça Lima, konunun henüz netlik kazanmadığını; ancak altyapı projelerinin finansmanında gelişmekte olan diğer ülkelerin ihtiyaçlarının da gözetilmesi gerektiğini ifade etti. Lima, bankanın daha etkili ve sürekli halde işleyebilmesi için sermaye ve katılımcı ülke sayısının artırılması gerektiğine işaret etti.

Geçen yıl başlatılan ve hala olgunlaşma aşamasında olan ortak banka projesinin, en az iki yıl sonra tamamlanabileceği ifade ediliyor. İşletme prensiplerinde uzlaşılması ve birliğe üye 5 ülkenin parlamentosundan geçmesi durumunda, sermaye toplama aşamasına geçilecek. Üye ülkeler arasında eşit katılım ve eşit vergi prensibine göre çalışması düşünülen bankanın, 100 milyar dolar sermaye ile kurulması öngörülüyor.

Bankanın merkezinin nerede olacağı ise Temmuz’da yapılacak toplantı sonrasında açıklık kazanacak. Brezilya ile birlikte diğer dört üyenin de aday şehir göstereceği süreçte, diğer ülkelerin merkez olma konusunda daha avantajlı oldukları ifade ediliyor.

CİHAN

Yorumlar