BRICS bankasının detayları netleşiyor

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'yı ortak bir çatıda buluşturan BRICS zirvesinin ikinci gününde ülke liderleri bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, kurulması öngörülen kalkınma bankasına hangi ülkenin...

Google Haberlere Abone ol
BRICS bankasının detayları netleşiyor

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'yı ortak bir çatıda buluşturan BRICS zirvesinin ikinci gününde ülke liderleri bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, kurulması öngörülen kalkınma bankasına hangi ülkenin başkanlık edeceği ve merkezinin nereye kurulacağı kararlaştırılacak.

Halen devam eden toplantı sonrası açıklanacak ortak bildiri ile banka hakkında merak edilen bir çok soru cevap bulacak. Kulislerde Brezilya'nın ilk dönem başkanlığı için ısrar ettiği konuşulurken görüşler, bankanın merkezinin Şangay'a kurulacağı yönünde odaklanıyor.

Brezilya'nın ilk dönem başkanlığı konusundaki ısrarının bir prestij arayışından çok kurumun işleyişini yönlendirme ve Asya-Afrika eksenindeki etkisini kuvvetlendirme amacı taşıdığı ifade ediliyor. Üzerinde konuşulan senaryoya göre ülke başkanının insiyatif alarak banka yonetiminin kararlarına doğrudan müdahalede bulunması mümküm olacak. Bununla birlikte Dışişleri Bakanlığı'nın konuya sıcak bakmadığı ve ilk dönem başkanlığının bazı riskleri beraberinde getirebileceği yönünde hükümeti uyardığı ifade ediliyor.

Banka yönetiminden sorumlu olacak ilk ülke, başlangıç için hangi projelere destek verileceğini belirleme ayrıcalığına erişecek. Ayrıca ilk dönem başkanlığı süresince banka yönetimine yeni ortakların alınıp alınmayacağı ve kaynakların üçüncü ülkelere kullandırılıp kullandırılmayacağına karar verilecek.

Henüz birçok sorunun cevap beklediği zirvede, yapılan görüşmeler sonrası kurulacak banka ile ilgili bazı detaylar netleşti. Şuana kadar açıklanan bilgilere göre bankanın isminin New Development Bank (Yeni Kalkınma Bankası) olması ve sloganının da 'the bank for a new development' (yeni bir gelişim için banka) olması kararlaştırıldı. Ayrıca banka yönetiminde her ülkeden bir temsilcinin bulunacağı ve her ülkenin beş yılda bir sırayla dönem başkanlığı yapacağı da açıklanan kararlar arasında yer alıyor.

Yaklaşık bir yıldır altyapısı hazırlanan ve bugünkü toplantının ardından atılacak imzalarla resmiyet kazanacak sürecin parlamento oylamalarıyla birlikte bir kaç yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. 50 milyar dolar kuruluş sermayesi ve 100 milyar dolar yedek akçesi bulunacak Yeni Kalkınma Bankası'nın, Dünya Bankası gibi geleneksel kurumların uyguladığı dayatma kuralları sürdürmek yerine kalkınmayı teşvik için BRICS ülkelerine düşük faizli kredi imkanı sunması bekleniyor.

Zirveyi çok sayıda basın mensubu yerinde takip ederken diğer liderleri kapıda karşılayan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada banka konusundaki düşüncelerini şöyle özetledi: "Kurulacak bu banka, altyapı yatırımlarına garanti vermek suretiyle üye ülkelere katkıda bulunacak. Proje kapsamında gerçekleşecek 100 milyar dolar tutarındaki Kota Rezervasyon Anlaşması ile birlikte ABD'nin para politikalarını genişletme kararından doğan dalgalanmanın önüne geçilecek. Böylelikle BRICS ülkeleri ve diğer gelişen ekonomiler daha güvenli bir yönetim biçimine sahip olacaklar." CİHAN

Yorumlar