Brezilyalı enerji devinden 5,2 milyar dolarlık satış

NEW YORK (AA) - Brezilyalı devlet enerji şirketi Petrobras, Nova Transportadora do Sudeste (NTS) adlı doğalgaz boru hattı ağının yüzde 90'lık payını yaklaşık...

Google Haberlere Abone ol
Brezilyalı enerji devinden 5,2 milyar dolarlık satış

NEW YORK (AA) - Brezilyalı devlet enerji şirketi Petrobras, Nova Transportadora do Sudeste (NTS) adlı doğalgaz boru hattı ağının yüzde 90'lık payını yaklaşık 5,2 milyar dolara satmak için anlaşmaya vardığını duyurdu.

Petrobras'tan, anlaşmaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Petrobrasın, yaklaşık bin 200 kilometre uzunlukta olan ve Brezilya'nın Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais gibi en endüstriyel ve kalabalık bölgelerine doğalgaz taşıyan NTS doğalgaz boru hattı ağındaki yüzde 90'lık hissesinin, 5,19 milyar dolara Kanadalı varlık yönetimi şirketi Brookfield önderliğindeki bir konsorsiyuma satılması için anlaşma sağlandığı bildirildi.

Açıklamada, Petrobras'ın yönetim kurulunun anlaşmayı onayladığı belirtilirken, anlaşmanın tamamlanabilmesi için Petrobras hissedarlarından ve Brezilyalı regülatörlerden de onay beklendiği kaydedildi.

Söz konusu 5,19 milyar dolarlık bedelin 4,34 milyar dolarının anlaşma tamamlandıktan sonra ödemesinin gerçekleşeceği bilgisine yer verilen açıklamada, geriye kalan 850 milyon doların gelecek beş yılda ödenmesinin planlandığı ifade edildi.

Brookfield'den yapılan açıklamada ise, konsorsiyumdaki diğer firmaların Çinli CIC Capital Corporation ve Singapurlu GIC Private Limited olduğu bilgisi paylaşılırken, Brookfield İcra Kurulu Başkanı (CEO) Sam Pollock, "Brezilya'nın büyüyen doğalgaz endüstrisinde pay sahibi olmak bizim için benzersiz bir fırsat" yorumunda bulundu.

Kanadalı varlık yönetimi şirketi Brookfield'in portföyünde dünya genelindeki enerji ve altyapı sektörlerinde 200 milyar dolardan fazla, ABD, Kanada ve Avustralya'da 14 bin kilometreden fazla petrol ve doğalgaz boru hattı varlığı bulunuyor.

Uzmanlar, söz konusu satışla ilgili, düşük petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle zor günler geçiren Petrobras'ın, aynı zamanda, Brezilya'daki yolsuzluk skandalının merkezinde olduğunu vurgulayarak, ülkedeki ekonomik koşullardan da olumsuz etkilendiğine dikkati çekiyor.

Petrobras, 2015-2016 yıllarında toplam 15,1 milyar dolarlık varlığını elden çıkarmayı planlarken, gelecek iki yılda da toplam 19,5 milyar dolar değerindeki varlıklarını satışa sunmayı arzu ediyor.


Yorumlar