"Brexit sonrasında AB'de başka ayrılık gözükmüyor"

- Berenberg Avrupa Ekonomisti Hense: - "Hiçbir ülke yakın zamanda İngiltere gibi AB'den ayrılmayacak" - ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Houte: -"AB'de İngiltere'den başka kopma olmayacak" -IHS Global Insight Batı Avrupa Kıdemli Ekonomisti Klein: - Gelecek aylarda Brexit'in İngiltere'ye vereceği zararlar kesinleşecek, bu durumda da AB'den ayrılmanın herhangi bir AB ülkesi için ne kadar kötü olduğu daha iyi anlaşılacak"

Google Haberlere Abone ol
"Brexit sonrasında AB'de başka ayrılık gözükmüyor"

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) referandumunda ayrılma (Brexit) kararı alınması sonrasında "Acaba AB'den başka kopmalar olabilir mi?" sorusunu da beraberinde getirdi. Özellikle AB ülkelerindeki Birlik karşıtı ve aşırı sağcı partilerin açıklamaları, bu yöndeki endişeleri arttırdı.

AA muhabirinin soruların yanıtlayan Berenberg Avrupa Ekonomisti Florian Hense, Brexit kararının Avrupa'yı ciddi bir kimlik krizi içerisine soktuğunu belirtti.

Hense, bunun da AB ya da Avro Bölgesi'nden ayrılma düşüncesinin hakim olduğu ülkelere cesaret verebileceğini ancak hiçbir ülkenin yakın zamanda İngiltere gibi AB'den ayrılmayacağını savundu.

AB'nin ve Avro Bölgesi'nin popülerliğinin eskisine göre azaldığını söyleyen Hense, ancak 2017 - 2019 döneminde önde gelen AB ülkelerinde yapılacak seçimlerde AB ya da Avro Bölgesi karşıtı parti ve grupların iktidara gelmesinin söz konusu olmayacağını dile getirdi.

Hense, "Ülkelerin AB'den hoşnut olmamaları, İngiltere gibi Birlik'ten ayrılacakları anlamına gelmiyor." dedi.

AB ülkeleri arasında ayrılma riskinin en fazla İtalya'da bulunduğunu anlatan Hense, İspanya ve Portekiz'de ise böyle bir riskin çok az olduğunu kaydetti.


- "AB'de İngiltere'den başka kopma olmayacak"


ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte de AB karşıtlığının Avrupa'da özellikle son yıllarda arttığına dikkati çekti.

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PW) Lideri Geert Wilders ve Fransa'da Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen'in ülkeleri için İngiltere'deki gibi referandum çağrısında bulunduğunu anımsatan Houte, ancak bu partilerin ülkelerinde büyük çoğunluğu oluşturmadığını, bu yüzden AB'de İngiltere'den başka bir kopma olmayacağı vurguladı.

IHS Global Insight Batı Avrupa Kıdemli Ekonomisti Timo Klein ise İngiltere'nin zaten AB'ye karşı her zaman negatif bir bakış açısına sahip olduğunu ifade etti.

AB ülkelerinde ayrılık yanlısı azınlık gruplar olduğunu ancak bunların çoğunluğa dönüşmesi ya da iktidara gelmesinin çok zor olduğunun altını çizen Klein, mesela Polonya ve Macaristan'ın AB'den ayrılmak istemediğini çünkü AB'nin sağladığı ekonomik avantajlar olduğunu aktardı.

Gelecek aylarda Brexit'in İngiltere'ye vereceği zararların kesinleşeceğini öngören Klein, bu durumda da AB'den ayrılmanın herhangi bir AB ülkesi için ne kadar kötü olduğunun daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.

Klein, Avro Bölgesi'nde bu tür bir ayrılma krizi yaşanmayacağını da sözlerine ekledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "siyasi bir deprem" olarak tanımladığı Brexit kararının diğer ülkelerde domino etkisi yaratabileceği uyarısında bulunmuştu. Fransa'da aşırı sağcı FN lideri Le Pen ise referandum sırasının Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde olduğunu söylemişti. Hollanda'da PW lideri Wilders de benzer referandumun bir an önce kendi ülkesinde de yapılmasını isteyerek, "Şimdi sıra bizde." demişti.

Yorumlar