Brexit sonrası piyasaların odağı merkez bankaları

- Analistler, Brexit kararının ardından gerek siyasilerin gerekse merkez bankalarının açıklama ve atması muhtemel adımlarının bundan sonraki dönemde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor - DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış, Performans ve İş Geliştirme Bölümü Yönetmeni Gödek: - "Sonuca ilk resmi tepki Japonya Maliye Bakanı Taro Aso’dan geldi. Aso, gerektiğinde piyasa işlemlerine tepki verileceğini, her olasılığın dikkate alınacağını söyledi" - Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Atılal: - "Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, 6 merkez bankasının likidite sağlamak için en iyisini yapacağını, piyasalara likidite sağlamaya hazır olduklarını söyledi"

Google Haberlere Abone ol
Brexit sonrası piyasaların odağı merkez bankaları

İSTANBUL (AA) - BEKİR GÜRDAMAR - İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılması (Brexit) şoku altında sert değer kaybeden piyasalar yeni denge seviyesini ararken, merkez bankalarının açıklamaları yakından takip ediliyor.

İngiltere referandumunun piyasalarda yarattığı şok etkisi ile borsalarda sert düşüş yaşanırken, dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandı, altın ve gelişmiş ülke tahvil fiyatları da hızla yükseldi.

Analistler, Brexit kararının ardından gerek siyasilerin gerekse merkez bankalarının açıklama ve atması muhtemel adımlarının bundan sonraki dönemde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler, ülkenin Avrupa Birliğinden ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da referandumda AB'den ayrılma kararının çıkmasının ardından ekimdeki parti kongresinde görevi bırakacağını açıkladı.


- "Piyasalarda kaos fiyatlaması görülüyor"


DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış, Performans ve İş Geliştirme Bölümü Yönetmeni Orkun Gödek, para piyasaları ve sermaye piyasası işlemlerinde “kaos” fiyatlamasının gerçekleştirildiğini belirtti. Piyasa katılımcılarının, ilk tepkinin hacimsiz işlemler ile birlikte sert olmasını beklediğini kaydeden Gödek, sonuca ilk resmi tepkinin ise Japonya Maliye Bakanı Taro Aso’dan geldiğini, buna göre Aso'nun, gerektiğinde piyasa işlemlerine tepki verileceğini, her olasılığın dikkate alınacağını söylediğini kaydetti.

Gödek, gün içerisinde AB'nin resmi kurumlarından ve birliğin önemli isimlerinden gelecek açıklama ve toplantı çağrılarının takip edileceğini belirterek, "Piyasa tepkisine bakıldığında güvenli liman tercihinin ön plana çıktığı ve riskli olarak değerlendirilen finansal varlıklardan çıkış stratejisinin fiyatlandığı görülüyor. Baz para birimi olarak İsviçre frangı (CHF) alındığında Güney Afrika, Polonya, Meksika, Macaristan, Romanya, Türkiye, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Malezya, Güney Kore ve Singapur gibi gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

Piyasa fiyatlamaları açısından, yatırımcıları sakinleştirmek adına atılacak adımların olacağını düşündüğünü, kırılgan olarak seyreden yatırımcı ve tüketici güvenlerinin daha da kötüleşmesine göz yumulacağını tahmin etmediğini vurgulayan Gödek, şu görüşleri dile getirdi:

"Evet, bir süre panik fiyatlamasının gerçekleştirileceği seanslara tanık olacağız. Güvenli liman tercihi ile Japon yeni, İsviçre frankı ve ABD tahvilleri gibi finansal araçların portföylerdeki ağırlığı artırılacak, güvenli olarak değerlendirilmeyen diğer varlıkların ise azaltılacak. Koordineli bir şekilde büyük merkez bankalarının 2008 krizi sonrasında attıkları adımları görme ihtimalimiz olduğunu söylemeliyiz. Karşılıklı olarak swap hatlarının açıldığı ve küresel piyasalara likidite sağlandığına yönelik açıklama ve adımları takip etmemiz olası."

Referandum kararından 2 gün önce faiz indirim serisine devam eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ve Türk lirası cinsinden varlıkların değerlenmesinde emsallerine kıyasla bir miktar daha negatif düşüncenin ön plana çıkabileceğini belirten Gödek, teknik açıdan dolar/TL'de 2.86 seviyesinin üzerindeki işlemlerde yükseliş hareketinin korunabileceğini, riskli varlıklardan çıkışın şiddetini artırarak devam edebileceği senaryosunda ise 3,03-3,06 bölgesinin gündeme gelebileceğini kaydetti.


- "Bundan sonra odaklanılması gereken merkez bankaları"


Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal da Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, Brexit’i değerlendirirken, 6 merkez bankasının likidite sağlamak için en iyisini yapacağına, piyasalara likidite sağlamaya hazır olduklarını söylediğine dikkati çekti.

Atılal, sonuçların ardından referandumun parlamentoda kabul edilip edilmeyeceği, çıkış sürecinin nasıl yönetileceği, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın görevi bırakma açıklaması gibi pek çok haber ve spekülasyonun devam edeceğine işaret ederek, "Ancak biz asıl odaklanılması gerekenin BoJ Başkanı Kuroda’nın dikkat çektiği majör merkez bankalarının adımları olduğunu düşünüyoruz ya da daha doğru bir ifade ile Brexit’e hazır olduğunu söyleyen Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Brexit riskine karşı uyarılar yapan BoE’nin adımları ve açıklamaları önemli." dedi.

Önceki günlerde Brexit senaryosunun gerçekleşmesi halinde ECB ve BoE’nin ortak bir plan, piyasaları destekleyecek bir adım atabileceği yönünde haber akışının söz konusu olduğunu ifade eden Atılal, yurt içi piyasalarda da oynaklığın gün içinde yüksek olacağına dikkati çekti.

Yurt içi piyasalarda ve TL varlıklarda dünkü iyimserlikte katkısı olan Rusya gündemini, İngiltere gündeminden bağımsız olarak da izlemek gerektiğini vurgulayan Atılal, BIST 100 endeksinde 74.000 ve 73.500 seviyelerinin önemli destek konumunda olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Yorumlar