Brexit Rusya'yı yaptırımlar kadar etkilemeyecek

- Brexit kararı, krizdeki Rus ekonomisine dair yeni bir endişe yaratmadı - Macro Advisory ortaklarından Weafer: - "Brexit kararı Rus ekonomisinde ciddi bir hasara yol açmayacak" - Moskova Ekonomi Yüksek Okulundan Doç. Dr. Tabakh: - "Rus rublesinin değer kaybı, Batı'nın devam eden yaptırımları kadar zarar vermeyecektir"

Google Haberlere Abone ol
Brexit Rusya'yı yaptırımlar kadar etkilemeyecek

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Birleşik Krallık'taki referandumdan çıkan Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararının, halihazırda krizin devam ettiği Rus ekonomisine etkisinin sınırlı olması bekleniyor. Petrol fiyatlarında oluşabilecek aşağı yönlü seyir ise yetkilileri endişelendiriyor.

Birleşik Krallık’ta yapılan referandumun ardından, cuma günü Rus rublesi dolar karşısında ilk tepki olarak yüzde 5,5’e yakın gerilemesinin ardından bir miktar toparlandı. Dolar/ruble paritesi haftayı 65,1 seviyelerinden tamamladı.

Rusya'nın en büyük ihracat kalemi olan petrolün varil fiyatı ise yüzde 6,6’a yakın değer kaybederken, daha sonra 48 dolar bandında dengelendi. Rus borsası da yüzde 5,7'ye varan düşüşlerin ardından gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 3 azalışla kapandı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Brexit kararının, Rus ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını belirterek, ancak bu gelişme nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün rublenin değer kaybının sürmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ülkenin önde gelen ekonomistlerinden, Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Aleksey Kudrin de Brexit nedeniyle Rus ekonomisinde çok ciddi sorunlar yaşanmayacağını, Rusya'nın halihazırda kendine has problemleri olduğunu vurguladı.


- "Brexit, Rusya’da ciddi bir hasara yol açmaz"


Merkezi Moskova'da bulunan Macro Advisory’nin ortaklarından Chris Weafer, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Weafer, Rusya ve İngiltere arasındaki ticaret hacmi nispeten az olduğu için Brexit kararının Rus ekonomisinde ciddi bir hasara yol açmayacağını söyledi.

Petrol fiyatlarının daha da düşmesinin beklenmediğine işaret eden Weafer, "Rusya ve AB arasındaki ticari ilişkiler de 2014’ten bu yana büyük gerileme yaşadı. Bu nedenle AB veya İngiltere, karar sonrası resesyona girse dahi bu noktada fazla bir gerileme olmaz." dedi.

Weafer, petrol gelirlerine dayalı ekonomisini üretim tabanlı bir ekonomi modeline dönüştürmenin, Rus ekonomisi açısından en büyük sorun olduğunun altını çizerek, "Brexit, bu gelişmeler göz önüne alındığında fondaki bir gürültü olarak kalır." ifadelerini kullandı.


- "Asıl sorun yaptırımlar"


Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulundan Doç. Dr. Anton Tabakh ise Brexit kararının gelişen pazarlarda genel bir etki yaratacağını aktardı.

Tabakh, Brexit kararı sonrası İngiliz sterlini ve avrodaki değer kaybının süreceğini dile getirerek, "Rus rublesi de bu nedenle değer kaybedecektir. Ancak bu durum Rus ekonomisine, Batı'nın devam eden yaptırımları kadar zarar vermeyecektir." diye konuştu.

Geçen haftalarda AB, Kırım'ın ve Sivastopol'un ilhakından dolayı Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl uzatmaya karar vermişti.

Almanya'da hazırlanan "Kırım ve Ceza" başlıklı raporda, yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın Gayrisafi Yurtiçi Hasılasında (GSYH) her çeyrekte ortalama yüzde 1,97’lik kayıp yaşadığı belirtiliyor.

Yorumlar