'Brexit' piyasaları alt üst etti

Dolar/TL, İngiltere'de dün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından 3,00'ın üzerini gördü

Google Haberlere Abone ol
'Brexit' piyasaları alt üst etti
Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı.

Sterlin/dolar paritesi yüzde 10'un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana en düşük seviye olan 1,3230'u görürken, küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikle yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesi dikkati çekti. Dolar/TL 3,0040'ı görmesinin ardından saat 09.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 3,6 artışla 2,9650 seviyelerinde dengelenirken, sterlin/TL yaklaşık 14 ayın en düşük seviyesi olan 3,9252'yi gördükten sonra şu dakikalarda 4,0350'den işlem görüyor.
Azalan risk iştahı ile altın fiyatları ve gelişmiş ülke tahvilleri değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde düştü. Şu dakikalarda dolar karşısında, Güney Afrika randı yüzde 8, Meksika pesosu yüzde 6, Macaristan forinti yüzde 5, Endonezya rupisi yüzde 1,5 değer kaybetti.

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz’ın Başekonomisti Muhammed El-Erian, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmayı (Brexit) seçmesinin ciddi finansal sonuçları olacağını belirterek, “Piyasalar, Brexit’in gerçekleşmeyeceğine ve statükonun devam edeceğine yatırım yaptılar ancak ofsayta yakalandırlar. Şimdi likiditenin bol olmadığı bir ortamda bu yanlışlarını kapatmaya çalışacaklar” dedi. 

Ünlü risk yöneticisi El-Erian, Birleşik Krallık’ta yapılan tarihi refarandumdan “AB’den ayrıl” oyu çıkmasını Facebook sayfasında yayınladığı videoyla değerlendirdi. 

DOLAR FIRLADI 

 Dolar/TL, İngiltere'de dün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından 3,00'ın üzerini gördü.

BRENT PETROLDE DÜŞÜŞ

 Brent petrolün varil fiyatı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) alması sonrasında yüzde 6'ya varan düşüş kaydetti. 

Dün 50 doların üzerine çıkarak günü 50,95 dolar seviyesinden tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması sonrasında sabah erken saatlerde 47,52 dolara kadar geriledi. 

Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.20 itibarıyla 48,28 dolar seviyelerinde seyrediyor. 

Analistler, Brexit sonrasında sert satışlar yaşandığını, Brent petrolde 46,80 seviyesinin kritik destek olduğunu ve bu seviyenin kırılması halinde 45,00 dolar kadar geri çekilme yaşanabileceğini kaydediyor. 

Gün içinde Brexit konusunda yetkililerden gelecek açıklamaların fiyatlarda dalgalanma yaratabileceğine dikkati çeken analistler, yukarı yönlü hareketlerde ise 48,50-49,50 ve 50,30 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini belirtiyor. 

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 5,31 azalışla 47,50 dolar seviyelerinde seyrediyor.

ASYA BORSALARINDA SERT DÜŞÜŞ

Asya borsaları, İngiltere'de dün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından sert düştü.

İngiltere'de dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'da AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyenler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin ağırlıkta olması dikkati çekti.

İngiltere'nin Brexit kararı sonrasında Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 7,92 düşüşle 14.952,02 puandan kapandı ve Mart 2011'den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,80 kayıpla 2.868,711 puanda seyrediyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi de günü yüzde 3,09 azalışla 1.925,24 puandan tamamladı.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3,70 değer kaybıyla 26.003,93 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 4,24 gerilemeyle 19.982,85 puanda seyrediyor.

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

Yorumlar