"Brexit ihracatımızı ciddi etkilemeyecek"

- TİM Başkanı Büyükekşi: - "TİM olarak yaptığımız çalışmalarda Brexit'in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını gördük" - "Önümüzde iki yıllık bir süre var. Bu sürede AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, bizim Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğimizi belirleyecek" - " İngiltere ile ticaretimizde ciddi bir etkilenme olmayacağı kanaatindeyiz"

Google Haberlere Abone ol
"Brexit ihracatımızı ciddi etkilemeyecek"

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan Brexit (AB'den ayrılma) kararını "TİM olarak, İngiltere ile ticaretimizde ciddi bir etkilenme olmayacağı kanaatindeyiz" şeklinde yorumladı.

Brexit kararını değerlendiren Büyükekşi, Türkiye'nin 2015 yılı ihracatının yüzde 44,5'ini AB ülkelerine yaptığını belirterek geçen yıl İngiltere'nin 10,6 milyar dolar ile Irak'ı geride bırakarak en çok ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yükseldiğini aktardı.

Ülke ithalatında da önemli bir yere sahip olan İngiltere ile 2015'teki toplam ticaret hacminin 16 milyar dolar olduğunun altını çizen Büyükekşi, ihracatçılar olarak İngiltere'nin AB'de kalmasını arzu ettiklerini ancak bu karara da saygı duyduklarını ifade etti.

Büyükekşi, İngiltere'nin 2015 yılındaki toplam ithalatında Türkiye'nin yüzde 2'den daha az pay aldığını kaydederek şöyle devam etti:

"İngiltere'nin AB'den resmi olarak ayrılması belli bir süre alacak. TİM olarak yaptığımız çalışmalarda Brexit'in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını gördük. Ayrılıkla birlikte İngiltere'nin Gümrük Birliğinden çıkarılması sonucunda Türkiye ile İngiltere arasındaki gümrük duvarları yeniden yükselişe geçebilir. Bu da şüphesiz ki ikili ticaretimizi ilk bakışta olumsuz etkileyecektir.

Ancak, ayrılma müzakerelerinde İngiltere'nin Gümrük Birliği içerisinde bırakılacağı ya da İngiltere ile AB arasında bir STA akdedileceğini öngörüyoruz. Önümüzde iki yıllık bir süre var.Bu sürede AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, bizim Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğimizi de belirleyecek. TİM olarak, İngiltere ile ticaretimizde ciddi bir etkilenme olmayacağı kanaatindeyiz."

Yorumlar