"Brexit depremi" İngiltere'den sermaye kaçırabilir

- CrossBorder Capital Direktörü Howell: - "Brexit gerçekleşirse bu durum kısa vadeli sermaye çıkışına neden olabilir, uzun vadeli sermaye akışını da kesintiye uğratabilir" - "Endişeli olan yatırımcıların büyük kısmı İngiltere’deki yatırımlarını şimdiden ülke dışına çıkardı"

Google Haberlere Abone ol
"Brexit depremi" İngiltere'den sermaye kaçırabilir

LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - İngiltere'nin gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumuyla Birlik'ten ayrılması halinde, ülkeden yoğun sermaye çıkışının yaşanmasından endişe ediliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uluslararası sermaye hareketleri uzmanı ve merkezi Londra'da bulunan CrossBorder Capital'ın Direktörü Michael Howell, "Brexit gerçekleşirse bu durum kısa vadeli sermaye çıkışına neden olabilir. Uzun vadeli sermaye akışı da kesintiye uğrayabilir. Öte yandan endişeli olan yatırımcıların büyük kısmı İngiltere’deki yatırımlarını şimdiden ülke dışına çıkardı." dedi.

İngiltere’de mevcut anketlerin ayrılık ve Birlik yanlılarını son derece yakın göstermesi, AB referandumuna ilişkin ekonomik belirsizlikleri artırıyor. Mevcut belirsizlik ortamı içerisinde yatırımcılar referandumun yapılacağı 23 Haziran Perşembe günü ve sonrasında atacakları adıma ilişkin karar almakta zorlanıyor.

İngiltere Merkez Bankasının aylık verilerine göre sadece mart ve nisan ayları içerisinde başka para birimlerine çevrilen veya ülke dışına çıkarılan sermayenin toplam miktarı yaklaşık 65 milyar sterline ulaştı.

Verilere ilişkin geçen hafta SkyNews’e değerlendirmede bulunan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, "Finansal piyasalar bize bu verilerde görülenleri anlatıyor; Britanya AB’den ve ortak pazardan ayrılırsa kalıcı olarak daha fakir olacak. Eğer ayrılmak yönünde oy verirsek şu an gördüğümüz, göreceklerimiz yanında tadımlık kalır. Eğer AB'de kalırsak Britanya ekonomisi daha da güçlenir." ifadelerini kullandı.


- "Sterlin yüzde 15-20 değer kaybedebilir"


Brexit sonrasında sterlinde yaşanabilecek sert bir değer kaybına karşı banka müşterilerinin pozisyonlarını korumak amaçlı farklı para birimlerine geçiş yapmayı tercih ettiğini, fakat sermeyenin aslında henüz İngiltere'yi terk etmediğini düşünenler de bulunuyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’ın Ekonomi Editörü Chris Giles, "Bankaların mart ayında mevduatlarında azalma yoktu. Hatta 10 milyar sterlin seviyesinde artış vardı. Eğer sermaye İngiltere'yi terk ediyor olsaydı Yunanistan'dakine benzer bir durum olurdu. İnsanlar paralarının İngiliz bankalarında olmasından memnun. Sadece bu oynak zamanlarda yatırımlarının sterline fazlaca maruz kalmasını istemiyorlar." görüşünü paylaştı.

İngiltere'nin en büyük bankası HSBC açıklamasında, AB’den ayrılma yönünde karar çıkması halinde İngiliz sterlininin ABD doları karşısında yüzde 15-20 değer kaybedebileceği belirtildi. Açıklamada, "İngiliz sterlini, ABD doları karşısında yüzde 15-20 değer kaybederek 1980’li yılların ortalarındaki seviyelere gerileyebilir. Bu, avro/sterlin paritesinin 1’e eşitlenmesi anlamına gelir." ifadelerine yer verildi.

Merkezi ABD'de bulunan JP Morgan’ın Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon da Brexit’in oluşturabileceği risklere ilişkin, "Brexit sonrası AB ile yeni bir anlaşma nasıl olacak? Mevcut anlaşma gibi bir durumun ortaya çıkması son derece düşük bir olasılık." dedi.

Brexit’in ülke ekonomisi için iyi bir seçim olmayacağını vurgulayan Dimon, "İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda ülkenin Avrupa'ya erişimi azalabilecek ve yaklaşık 4 bin kişinin işten çıkarılabilmesi söz konusu olacak. Bunlar JP Morgan çalışanları. Şu anda ne olabileceğini bilmiyoruz ama AB içerisindeki müşterilerimize de hizmet vermek için hazırlıklı olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.


- "Brexit felaket olur"


Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Brexit’in İngiltere ekonomisi üzerindeki muhtemel etkilerinin "felaket" olacağı uyarısında bulundu.

Trichet, Bloomberg TV’ye verdiği röportajında, "Çok içten bir şekilde umarım ki Brexit gerçekleşmez. Bunun İngiltere için etkileri felaket olur. Brexit, Birleşik Krallık’ın entegrasyonu açısından soru işareti yaratır." diye konuştu.

Birleşik Krallık halkı, "İngiltere AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere 23 Haziran Perşembe günü sandık başına gidecek.

Yorumlar