Bosna Hersek ile ilişkilerin gelişmesi için proje hazırlandı

Türkiye ve Bosna Hersek arası arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yeni bir proje hayata geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek ile ilişkilerin gelişmesi için proje hazırlandı

Türkiye ve Bosna Hersek arası arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yeni bir proje hayata geçirildi. Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) tarafından hazırlanan ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) desteklediği 'Yatırım Projesi Hazırlama ve Proje Yürütme' konulu eğitim programları Gorajde ile başladı. Proje ile KOSGEB Türkiye'deki tecrübesini Bosna Hersek'e taşıyacak.

    Proje kapsamında Bosna Hersek'teki 8 şehirde toplam 120 firmaya KOSGEB uzmanlarınca girişimcilik eğitimleri verilecek. KOSGEB'in eğitimleri sonucunda hazırlanacak projeler bir jüri tarafından değerlendirilecek, uygun görülenler Türkiye'deki olası yatırımcılara sunularak, Türk iş dünyasının Bosna Hersek'teki yatırım fırsatları ile buluşması sağlanacak. BİGMEV tarafından, cazip iş fırsatlarını Türk yatırımcılarına sunmakta zorlanan Bosna Hersekli firmalar için hazırlanan proje eğitimleri 14 Nisan'da başladı. Bosna Hersek'in ekonomik anlamda güçlendirilmesi ve ülkedeki Türk yatırımlarının artması amacıyla başlatılacak proje kapsamında Gorajde, Saraybosna, Mostar, Banja Luka, Tuzla, Bihaç, Brçko , Doboj ve Mostar kentlerinde toplam 120 firmaya 2 ay boyunca KOSGEB uzmanları tarafından proje yazma eğitimi verilecek.

    HER KENTTEN 15 FİRMA, PROJE SAHİPLERİ YATIRIMCISI İLE DE BULUŞUYOR

    Her kentten 15 firmaya KOSGEB uzmanlarınca verilecek eğitimler sırasında katılımcılar, eğitimcilerin nezaretinde iş fikirlerini yatırım projesine dönüştürecek. Eğitimden sonra işyerlerinde revize edilecek yatırım projeleri BİGMEV’İn oluşturduğu jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Jüri önerileriyle son şeklini alacak projeler sınıflandırılarak, bir ekip tarafından TOBB kanalıyla Türkiye'deki yatırımcılara sunulacak. Daha sonra projelerle ilgilenen yatırımcılar Bosna Hersek'e davet edilerek proje sahipleriyle bir araya getirilecek.

    BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek, Bosna Hersek'teki iş fırsatlarını içeren yatırım projeleri havuzu ile nitelikli projelerin yatırımcılarla buluşturulmasının hedeflendiğini bildirdi. Bosna Hersek'in yatırımcılar için birçok iş fırsatına, doğal ve yeraltı zenginliğine sahip olmasına rağmen Türkiye'den yeterince yatırım çekemediğini belirten Çilek, "Türkiye, Bosna Hersek'e yatırım yapan ülkeler arasında 9. sırada yer alıyor. Bosna Hersek'te Türk yatırımlarının artması için öncelikle nitelikli projelerin oluşturulmasına ihtiyaç vardı. Projeler hazırlanıp yatırımcılara sunulursa başarılı işbirlikleri ortaya çıkabilir." dedi.

    Proje yazma eğitimleri, BİGMEV ve YTB'nin yanısıra Bosna Hersek Tanıtım Ajansı (FİPA), Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı, TOBB ve KOSGEB'in de katkılarıyla gerçekleştiriliyor. CİHAN

Yorumlar