Bosch’tan Bursa'ya Bakan Işık’ın da katılımıyla 850 milyon TL’lik yatırım

Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, Bursa’daki üretim tesislerinde en gelişmiş dizel teknolojisine sahip enjektörlerini üretmek üzere kurduğu yeni tesisinin açılışını Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık’ın...

Google Haberlere Abone ol
Bosch’tan Bursa'ya Bakan Işık’ın da katılımıyla 850 milyon TL’lik yatırım

Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, Bursa’daki üretim tesislerinde en gelişmiş dizel teknolojisine sahip enjektörlerini üretmek üzere kurduğu yeni tesisinin açılışını Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Bosch, 2013-2015 yılları arasında yeni tesise 850 milyon TL yatırım yapacak ve bu yılın sonuna kadar yaklaşık 500 kişiye yeni iş imkânı sağlayacak.

Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, Bosch’un Bursa'da yaptığı yatırımlar ve Türkiye'den dünyaya ihracatından dolayı kendilerine teşekkür etti. Kendisi açısından da son derece önemli ve anlamlı bir üretim tesisinin açılışını yaptığını belirten Işık, emeği geçenlere teşekkür etti. Bir dünya markası olan Bosch’un artık her yönüyle bir Türk şirketi olduğunu ifade eden Bakan Işık, dünyada 43 bin Ar-Ge çalışanı ile en büyük Ar-Ge firması olduğunu söyledi. Cirosunun yüzde onunu Ar-Ge'ye harcayan Bosch'un kendilerini çok sevindiren yatırımlardan birine daha imza attığını anlatan Işık, 800 milyon liralık bir üretim tesisi ile bine yakın kişiye istihdam sunulacağını kaydetti. Bakan Fikri Işık, Bosch’un on yılda 2 milyar euroluk yatırım yaptığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Ama bizim bir sloganımız Steven, ‘durmak yok, yola devam’. Durmak yok yatırıma, üretime, Ar-Ge’ye inovasyona devam. Burada tabii ki Bosch bütün bu çalışmaları Türkiye'nin potansiyeline güvendiği için yapıyor. Türkiye'ye güvendiği için yapıyor. Ama en önemlisi Türk insanına güvendiği için yapıyor. Ben burada Bosch'da çalışanlara, bu fabrikada emek veren, diğer bütün Bosch tesislerinde çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sizin ortaya koyduğunuz performans inanın yeni fabrikalar için çok önemli referans oluyor. Sizin burada gösterdiğiniz o üstün çalışma performansı Bosch'un Türkiye'ye yatırım yapma arzusu ve iştahını artırıyor."

Bosch'a yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür eden Bakanı Fikri Işık, şöyle devam etti: "Bu güne kadar Türkiye’ye güvenen hiç kimse mahcup olmadı, bu güne kadar Türkiye'ye güvenen hiç kimse de zarar etmedi. Türkiye'ye güvenenler her zaman karlı çıktı. İşte bu gün bu fabrika Türkiye'ye güvenmenin ne kadar önemli getirisinin olduğunu ortaya koyan güzel bir örnek." Bunun karşılığında kendi üzerlerine düşenin ne olduğunu da bildiklerini anlatan Bakanı Fikri Işık, özellikle yeni yatırımlar için arazi ve diğer konularda da ellerinden gelen tüm kolaylıkları gösterdiklerini söyledi. Türkiye'nin artık kas gücünden beyin gücüne geçmesi gerektiğini kaydeden Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, Bosch'un yatırım yapması halinde verecekleri destekle şu anda dünyada ilk üçte olan Bosch Türkiye merkezinin birinci sıraya geleceğini sözlerine ekledi.

'AVRUPA’DA HER DÖRT DİZEL ARAÇTAN BİRİNİN ENJEKTÖRÜ BURSA’DA ÜRETİLİYOR'

Yeni tesisin açılış töreninde konuşan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young “Bu yatırım, Bosch’un Türkiye'ye, kaliteye ve birlikte çalışmaya verdiği önemi defalarca kanıtlamış olan Bursa’daki tesislerine güveninin altını çiziyor.” dedi.

Bosch Grubu, Bursa Dizel Sistemleri Fabrikası’nda, common-rail dizel enjektörlerde 2 bin bar püskürtme basıncına sahip ve Euro 6 normlarına uygun olan CRI2-20 enjektörlerin seri üretimine 2013 yılında başladı. Bursa’da üretilen CRI2-20 enjektörleri, 2014 yılının başında Avrupa’da kabul edilen Euro 6 emisyon standartlarını karşılıyor. Bu standartlar 2016’dan itibaren Türkiye’de de uygulanacak. Bosch San. ve Tic. AŞ Teknik Genel Müdürü Marc Weller de konuşmasında, bu yatırım sayesinde üretimi, Avrupa’nın önde gelen otomotiv üreticilerine kadar genişletebildikleri için gurur duyduklarını belirtti. Weller, "Bugün Avrupa’da her dört dizel araçtan birinde kullanılan enjektör Bursa’da üretiliyor.” ifadesini kullandı.

'SON 10 YILDA CİRO VE ÇALIŞAN SAYISI İKİYE KATLANDI'

Bosch’un Bursa cirosu geçtiğimiz 10 yılda iki katından fazla arttı. Aynı dönemde çalışan sayısı da nerdeyse iki katına çıkarak 3 bin'den 5 bin 500’e yükseldi. Yeni üretim tesisi 6 bin metrekare alana sahip. Bosch’un Bursa’daki tesislerinde aynı zamanda otomotiv sektörü için benzinli sistemler, tahrik ve kontrol sistemleri için üretim, fren sistemleri üretimi ve dizel sistemleri Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bosch, Bursa’da toplam 315 bin metrekarede, 7 ayrı binada üretim yapıyor.

Bosch San. ve Tic. AŞ Ticari Genel Müdürü Dieter Wohlfarth da konuşmasında, “Bursa fabrikası 1973’te kurulduğundan bu yana birkaç kere genişletildi. Bu gelişme, fabrikamızın Bosch’un global üretim ağındaki önemini gösteriyor. Bursa, üretim kalitesiyle oldukça ünlü bir tesis. Bunun bir göstergesi olarak Avrupa Kalite Yönetimi Federasyonu (EFQM) tarafından verilen ‘Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü iki kez kazandık.” diye konuştu.

DAHA AZ EMİSYON VE DÜŞÜK TÜKETİM

Bosch Sanayi ve Tic AŞ Teknik Genel Müdürü Marc Weller, CRI2-20 enjektörünün, 2 bin barlık yüksek püskürtme basıncıyla yakıtın atomizasyonunun iyileştirilmesini sağlayarak yanma verimliliğini artırdığını, emisyon ve yakıt tüketimini azalttığına değinerek, şu bilgileri verdi: "Böylece dizel motorlar benzinli motorlara göre yüzde 25 daha az yakıt tüketirken yüzde 15 oranında daha az co2 salınımı gerçekleştiriyor. Yine dizel motor, aynı beygir gücündeki benzinli motora göre yüzde 40 daha fazla tork üretiyor. Bosch olarak bugüne kadar neredeyse 100 milyon adet solenoid CR enjektörü önde gelen otomobil markaları için ürettik. Binek otomobiller ve hafif ticari araçlarda da 3 ila 8 silindir motorlara özel olarak geliştirilen CRI2-20 enjektörlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

'BOSCH, ÖNEMLİ ÜRETİM, İHRACAT VE AR-GE MERKEZİ'

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young da bu yatırımın Türkiye'ye verdikleri önemin bir göstergesi oduğunu belirterek, “Bosch Grubu’nun dünya çapındaki operasyonlarına baktığımızda Türkiye önemli bir üretim ve ihracat bölgesidir. 2013 yılındaki ihracat rakamımız 1 milyar Euro'yu geçmiş durumda ve Türkiye’deki olumlu gelişmemizi sürdüreceğimizden eminiz. Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 1’i Bosch tarafından sağlanıyor ve ülkemiz giderek daha cazip bir Ar-Ge merkezi haline geliyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki 3 Ar-Ge merkeziyle dünya çapındaki gelişmelere öncülük eden, Amerika’dan Japonya’ya kadar 13 ülkeye Ar-Ge ihraç eden Bosch Türkiye, son üç yılda Ar-Ge’ye 70 milyon Euro harcadı. Bosch Türkiye, 3 Ar-Ge merkezinde 330’dan fazla çalışanıyla sadece 2013 yılında 75 adet patent başvurusunda bulundu.

Konuşmaların ardından tesiste yeni üretilen en gelişmiş dizel teknolojisine sahip enjektörlerden biri Bakan Işık’a hediye edildi. Bakan Fikri Işık, ardından açılışın ardından tesisi gezerek görevlilerden bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar