Borsa veri ekranı dijitalleşti, grafiklere de yer verecek

Borsa İstanbul (BIST) veri ekranını yeniledi. Grafikler bulunduran ekrandan BIST 100 ve 30 Endeksi ile dünya borsalarının verileri görülebiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Borsa veri ekranı dijitalleşti, grafiklere de yer verecek

Borsa İstanbul (BIST) veri ekranını yeniledi. Grafikler bulunduran ekrandan BIST 100 ve 30 Endeksi ile dünya borsalarının verileri görülebiliyor.


Dijital ürünü BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan basına tanıttı. Turhan, tanıtım etkinliğinde daha evvel statik olan borsa veri ekranında grafiklere yer verilemediğini dile getirdi. Dünya borsalarının dinamik görüntülerden yararlandığına işaret eden Turhan, “Bunlar gayet modern. Analitik veriler takdim ediyor. Biz de bunu görüp dinamik görüntüye geçiyoruz. Analogdan dijitala geçiyoruz. 55 inç 36 ekranı bir araya getiriyoruz. Burada grafik önemli bir faktördür. Çünkü verilerin çubuk, bar ve pay grafikler olarak görülmesine imkân tanıyor.” ifadelerini kullandı.

Turhan, yeni veri ekranının İstanbul’un finans merkezi olması adına önemli bir merhale olduğunu vurguladı.

SEANS SALONU SONBAHARA YENİLENECEK

Borsa seans salonunu da yenileyeceklerini müjdeleyen BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, “Bu da sonbahara tamamlanacaktır.” açıklamasında bulundu ve ekledi: “Şu an teknik ilerledi. Bu nedenle salonlar pek önemli değil. İşlemlerin ancak yüzde 3’ü salonlarda yapılıyor. Bu nedenle salonları yeniden ele almak gerek. Buraları kurumsal iletişim modeli olarak görmek gerek. Şu an Nasdaq’ın, Singapur borsasının işlem salonu yok. Ama biz fiili işlemlerin yapılacağı bir salondan yanayız. Brokırların burada kalmasından yanayız.”



VERİ EKRANI VE VERİ MERKEZİNİN MALİYETİ 14 MİLYON LİRA

İbrahim Turhan, birincil veri merkezinin ise İstanbul’un finans merkezi olmasına katkı sunacağına temas etti.
Merkezi borsanın kalbi, ruhu olarak niteleyen Turhan, “Türkiye’nin bütün verileri burada toplanıyor. Burası devamlı soğuttuğumuz bir oda. “ dedi. Merkez, kulelerden faydalanılarak soğutuluyor. Kuleler, senede 200-250 bin lira tasarrufu mümkün kılıyor.

Öte yandan veri ekranı ve veri merkezinin maliyetinin 14 milyon lira olduğu bildirildi.
CİHAN

Yorumlar