Borsa güne sert düşüşle başladı

- BIST 100 endeksi, Brexit şokunun ardından güne yüzde 5,02 düşüşle 4 ayın en düşük seviyesi olan 74.073,82 puandan başladı

Google Haberlere Abone ol
Borsa güne sert düşüşle başladı

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Brexit'in piyasalarda neden olduğu şok etkisi ile güne yüzde 5,02 düşüşle 4 ayın en düşük seviyesi olan 74.073,82 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, açılışta 3.916,05 puan azalırken, bankacılık endeksi yüzde 5,74, holding endeksi yüzde 4,84 düşüş kaydetti. Açılışta tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok düşen yüzde 6,68 ile "taş, toprak" oldu.

Dün, küresel piyasalarda İngiltere referandumuna ilişkin iyimserlikle pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,93 artışla 77.989,87 puandan tamamlamıştı.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referanduma ilişkin resmi olmayan sonuçlara göre AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Yatırımcıların hızlı bir şekilde risksiz varlıklara yönelmesiyle ABD 10 yıllık tahvillerin faizi 4 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 1,44 seviyelerine kadar gerilerken, altın fiyatları ve dolar endeksi de sert bir şekilde yükseldi.

Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB'de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu.

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

Bugün Brexit ile ilgili yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da takip edileceğini kaydediyor.

Analistler, hızlı yükselerek 3'ün üzerini gören dolar/TL'nin 2,9470 seviyelerinde dengelenmeye çalıştığına dikkati çekerek, pay piyasalarında da gelen ilk şok satışlarının ardından gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Teknik açıdan endeksin 75.500 seviyesinin üzerinde çıkarak bu seviyelerde tutunmaya çalışabileceğini ifade eden analistler, gelen alımların güçlenememesi durumunda 73.500 seviyesinin destek olarak öne çıkabileceğini vurguluyor.

Yorumlar