BoE, ağustosta parasal genişlemeye başlayacak

- Berenberg Kıdemli İngiltere Ekonomisti Pickering: - "BoE, ağustosta parasal genişlemeye başlayacak" - Varlık alım programı 100 milyar sterlin artırılabilir" - ING Group Kıdemli ABD ve İngiltere Ekonomisti Knightley: - "BoE varlık alım programını 125-500 milyar sterlin aralığında artıracak"

Google Haberlere Abone ol
BoE, ağustosta parasal genişlemeye başlayacak

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - Berenberg Kıdemli İngiltere Ekonomisti Kallum Pickering, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) ağustosta parasal genişlemeye başlayacağını belirterek, "Varlık alım programı 100 milyar sterlin artırılabilir." dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 0,5 olan politika faiz oranını değiştirmedi. Banka ayrıca varlık alım program hedefini de 375 milyar sterlinde bıraktı. Kurul, faiz kararını 8 üyenin desteği ile alırken üyelerden sadece Gertjan Vlieghe faizin yüzde 0,25 azaltılması yönünde oy kullandı.

AA muhabirinin, BoE kararlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Pickering, Merkez Bankasının bugün faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Pickering, gelecek ay İngiltere ekonomisinin performansının değerlendirilebileceği daha fazla veri olacağını, parasal genişlemenin kapsamının da negatif şoklarla bağlantılı olacağını vurguladı.

BoE'nin de diğer merkez bankaları gibi sözlü yönlendirme yöntemini kullandığına dikkati çeken Pickering, Bankanın ağustosta parasal genişlemeye başlayacağını ve varlık alım programının da 100 milyar sterlin artırılabileceğini söyledi.

Pickering, sterlindeki sert düşüşün kısa vadede, 0'a yakın olan enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi.

Enflasyonun değişeceğini aktaran Pickering, ülke için orta vadeli senaryonun biraz daha yüksek enflasyon, düşük büyüme olduğunu kaydetti.


- "BoE varlık alım programını 125-500 milyar sterlin aralığında artıracak"


ING Group Kıdemli ABD ve İngiltere Ekonomisti James Knightley ise BoE'nin varlık alım programını 125-500 milyar sterlin aralığında artıracağını öngördü.

Knightley, bu artışın 50 milyar sterlininin ağustos ayında gerçekleşebileceğini belirtti.

BoE'nin bundan sonra politika faizini 25 baz puan indireceğini ifade eden Knightley, ancak Bankanın daha net bir tablo ortaya koyması gerektiğinin altını çizdi.

Knightley, Bankanın bazı ekonomik tahminleri güncelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Merkez Bankasının bugünkü açıklamasında, "Para Politikası Kurulu, büyümeyi desteklemek ve enflasyonu uygun zamanda hedeflenen seviyeye ulaştırmak için gereken eylemleri uygulamak konusunda kararlıdır. Bu kapsamda, üyelerin büyük çoğunluğu parasal politikanın ağustos ayında gevşemesini beklemektedir." değerlendirmelerine yer verilmişti.

BoE

Yorumlar