BM uzmanları, Türk ihracatçılara satınalma seminerleri verecek

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul, Ankara ve Bursa’da düzenlenecek programlarla Birleşmiş Milletler (BM), Türk ihracatçılara satın alma süreçleri ve prensipleri konusunda bilgilendirme yapacak.BM uzmanları tarafından gerçekleştirilecek...

Google Haberlere Abone ol
BM uzmanları, Türk ihracatçılara satınalma seminerleri verecek

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul, Ankara ve Bursa’da düzenlenecek programlarla Birleşmiş Milletler (BM), Türk ihracatçılara satın alma süreçleri ve prensipleri konusunda bilgilendirme yapacak.

BM uzmanları tarafından gerçekleştirilecek tanıtım etkinlikleri; 16 Haziran’da İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde, 18 Haziran’da Ankara’da Ostim Organize Sanayi Bölgesi Metem toplantı salonunda ve 20 Haziran’da Bursa’da Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığı’ndan konu hakkında bilgilendirme için yapılan açıklamada; alt birimleri ve yan kuruluşları ile toplam 19 farklı birimi çatısı altında bulunduran Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, her biriminin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet ihtiyacına uygun olarak yıl içerisinde muhtelif mal ve hizmet satın alma faaliyetleri yürütüldüğüne işaret edilerek, her BM biriminin satın alma sürecini, ortak ilke ve kurallara göre hareket etmek suretiyle, kendisinin gerçekleştirdiği belirtildi.

SATIN ALIM TUTARLARI SON 10 YILDA HIZLA ARTTI

BM’nin merkez birimleri ile barışı koruma misyonlarının BM Satınalma Hizmetleri Birimi tarafından organize edilen toplam satın alım tutarları son on yıllık dönemde hızlı bir şekilde artarak 2003 yılında 892 milyon dolardan 2013 yılı sonu itibariyle yaklaşık 3 milyar dolara ulaştığına dikkat çekilen bakanlık açıklamasında, tüm BM Sistemi tarafından 2012 yılında gerçekleşen toplam mal ve hizmet tutarının ise 15,4 milyar dolar olduğu kaydedildi.

BM’nin satın alımlarının ,Türk ihracatçıları için potansiyeli çok yüksek bir pazar fırsatı sunduğunun görüldüğünü aktaran açıklamada, “Ülkemizin bu alımlar içindeki payının özellikle son 3 yıllık dönemde 4,9 milyon dolardan 7,5 milyon dolara yükseldiği görülmekle birlikte, BM Satınalma Birimi’nin yaptığı alımlar içindeki payının arzu edilen seviyede olmadığı anlaşılmaktadır. Nitekim 2013 yılında ulaşılan 7,5 milyon dolarlık tutar, toplam alımların sadece yüzde 0,25’ine tekabül etmektedir. BM sistemi altındaki satın alımlarındaki mal grubunun büyük bölümünü gıda mamulleri, motorlu taşıt ekipman ve parçaları, bilgisayar ve yazılım, eczacılık ürünleri, sağlık araç ve malzemeleri, haberleşme ekipmanları, inşaat malzemeleri, kimyasallar, laboratuvar ekipmanları, hizmetler grubunu ise mühendislik, inşaat, danışmanlık, basım, iletişim, güvenlik ve nakliye hizmetlerinin oluşturduğu göz önüne alındığında, BM alımlarının Türk ihracatçıları için potansiyeli çok yüksek bir pazar fırsatı sunduğu ortaya çıkmaktadır.” bilgisi aktarıldı.

TÜRKİYE, POTANSİYELİNE RAĞMEN BM ALIMLARINDA YETERLİ PAYA SAHİP DEĞİL

BM alımlarındaki geniş potansiyele rağmen Türkiye’nin bu alımlardan yeterli payı alamamasının ardındaki en önemli nedenin, firmaların BM’nin mal ve hizmet satın alımları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları ve ihalelere katılıp teklif verebilmek için önceden belli usul ve esaslar dahilinde BM Sistemi’ne kayıt olmaları gerektiğini yeterince bilmemelerinden kaynaklandığı düşünüldüğüne işaret edildi.

SEMİNERLER SAAT 10.00’DA BAŞLAYACAK

Bu kapsamda, Bakanlık koordinasyonunda, Türkiye iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmek, potansiyel tedarikçilerle bir araya gelmek ve onları BM’nin satınalma süreçleri ve prensipleri konusunda bilgilendirmek amacıyla söz konusu seminerlerin düzenleneceği duyuruldu.

Saat 10.00’da başlayacak seminerlerde, merkezi New York’ta bulunan Satınalma Biriminde görev yapan uzmanlar tarafından, BM’nin satınalma ve ihale başvuru süreci hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca seminere katılan firmaların BM sistemine kayıt işlemleri BM uzmanlarının da desteğiyle gerçekleştirilecek.

CİHAN

Yorumlar