"Bizi Bekleyen Kıta Afrika" programı

- TOBB İGGK İcra Komitesi Başkanı Temel: - "Dünya Bankası verilerine göre son 5 yılda Afrika kıtasında petrol gelirleri hariç ortalama büyüme yüzde 5.4. Son 10 yılda Afrika'ya yapılan yatırım 5 kat artmış durumda" - "Afrika'da milli gelir 1700 dolar civarında, 2060 yılına kadar 5 bin 700 dolar civarına çıkması hedefleniyor" - "Afrika kıtasında 20'ye yakın ülkede darbe ile değişimler olurken son 10 yılda demokrasi oturdu"

Google Haberlere Abone ol
"Bizi Bekleyen Kıta Afrika" programı

İSTANBUL (AA) - TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu (İGGK) ev sahipliğinde MÜSİAD ve Tüm Afrika Dostları Derneği (TADD) ortaklığında "Bizi Bekleyen Kıta Afrika" programı düzenlendi.

Programda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İGGK İcra Komitesi Başkanı Abdulsamet Temel, "Dünya Bankası verilerine göre son 5 yılda Afrika kıtasında petrol gelirleri hariç ortalama büyüme yüzde 5.4. Son 10 yılda Afrika'ya yapılan yatırım 5 kat artmış durumda. Afrika'da milli gelir 1700 dolar civarında,2060 yılına kadar 5 bin 700 dolar civarına çıkması hedefleniyor." dedi.

Afrika'nın dünyanın 2. büyük kıtası ve 30 milyon kilometrekare alana sahip olduğunu söyleyen Temel, "Afrika'daki orta gelirli vatandaşlar yüzde 34'ten yüzde 42'ye ulaştı. Bu artış Türkiye'de de olmuştu. Son 15 yılda orta gelirli vatandaşların ve tüketimin ne kadar arttığını hepimiz gözlemlemiş olduk." ifadelerini kullandı.

Temel, nüfus olarak Afrika'nın hızla büyüdüğüne vurgu yaparken dolaylı olarak tüketimin de ticari hedeflerde etkili olacağını hatırlattı.

Afrika'nın kendi içindeki ticaret oranının yüzde 12 olduğunun altını çizen Temel, bu durumun Türkiye'nin bakış açısını etkilediğini ve kıtada ciddi bir potansiyelin olduğunu belirtti.

Temel, "Afrika kıtasında Türkiye'nin ticaret oranı 2003 yılında 5.4 milyar dolarken 2015 yılında 17 milyara dolara ulaştı." diye konuştu.


- " 20'ye yakın ülkede darbe ile değişimler olurken son 10 yılda demokrasi oturdu"


Afrika kıtasında siyasi ve demokrasi anlamında iyi gelişmeler olduğunu söyleyen Temel, "Daha önceki yıllarda Afrika kıtasında 20'ye yakın ülkede darbe ile değişimler olurken son 10 yılda demokrasi oturdu. Artık yavaş yavaş seçimlerle siyasi döngü değişiyor." şeklinde konuştu.

Temel, Afrika denilince haberlerde duyulan darbeler, isyanlar, çetelerin artık yavaş yavaş değişmeye başladığını, değişmek zorunda olduğunu vurguladı.

Afrika'da büyükelçilik sayısının şu an itibarıyla 39'a yükseldiğini belirten Temel, "Afrika'ya bakışımız paralelinde Afrika kıtasındaki ülkelerin Türkiye'de açtığı konsolosluk sayısı da 10'dan 32'ye yükselmiş durumda. Ticari anlamda organik kamusal bağlar kurulmuş vaziyette." dedi.

Türkiye'nin Afrika'daki birçok büyükelçiliğinde Ticari Ataşelik ve Ticari Müşavirliklerinin olduğunu söyleyen Temel şunları kaydetti:

"Bölgede ticari olarak yapacağımız çalışmaların ilk ayağı o bölgedeki ticari müşteşarlıklardır. Sayıları şuan 26. Büyükelçiliğimizde şu anda bu yapılanmalar mevcut. Türkiye'nin birçok kamu kurumu o bölgeyi hedef ilan ediyor ve ciddi yatırımlar yapıyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) da bölgede 15 ofisi var. Somaliland ofisi tüm Afrika kıtasına hizmet veriyor. Aynı şekilde Yunus Emre Kültür Merkezi Hartum'daki ilk ofisini açtı. Anadolu Ajansı Addis Ababa'da ofis açtı. Şu anda 3 dilde dünyaya haber yayını yapmakta. Bunlar da Türkiye'nin Afrika'daki varlığı için önemli veriler."

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Türker Çelik ise "Afrika ülkeleri şu anda çok ciddi büyüme potansiyeline sahip. Çok fazla altyapı ihtiyacı var. Bunun tetikleyeceği yatırım ihtiyaçları, doğal kaynakların çıkarılması ve üretim yatırımlarına ihtiyaç söz konusu." ifadelerini kullandı.

Çelik, Hindistan ile birlikte Afrika'nın önümüzdeki 5-10 yılda gelişmekte olan ülkeler arasında olacağını söyledi.


Yorumlar