"Bitkisel ürüne sigorta yaptırma oranı artacak"

- TARSİM Genel Müdürü Satoğlu: - "340 bin üretici TARSİM’i kullanıyor. Geçen yılın sonunda yüzde 14 olan bitkisel üründe sigortalanma oranı bu yılın sonunda yüzde 17-18’e ulaşacak" - "2016'nın ilk 6 ayında, tüm sigorta branşlarında poliçe sayısı 1,3 milyon adede ulaşmış durumda" - "Fındık, kayısı ve üzüm gibi ekonomik açıdan stratejik ürünlerin sigortalanma oranı daha yüksek"

Google Haberlere Abone ol
"Bitkisel ürüne sigorta yaptırma oranı artacak"

İSTANBUL (AA) - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, 340 bin üreticinin TARSİM’i kullandığını belirterek, "Geçen yılın sonunda yüzde 14 olan bitkisel ürün sigortalanma oranı bu yılın sonunda yüzde 17-18’e ulaşacak." dedi.

Satoğlu,düzenlenen basın toplantısında, son bir yılda prim üretimindeki artışın yüzde 42 olduğu bilgisini paylaşarak, "Aynı zamanda poliçe adetlerinde de ciddi artış var. Sigortalanan alan yüzde 8 artmış. Bu da önemli bir veri. 2016 yılının ilk 6 ayında, tüm sigorta branşlarında poliçe sayısı 1,3 milyon adede ulaşmış durumda." ifadesini kullandı.

Üreticilerin desteklerden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olması gerektiğini belirten Satoğlu, 2,5 milyon üreticinin 340 bininin TARSİM’i kullandığını ve geçen yılın sonunda yüzde 14 olan bitkisel ürün sigortalanma oranının bu yılın sonunda yüzde 17-18’e ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

2015 yılı hasar sayılarında don ve dolunun ağırlıkta olduğu bilgisini veren Satoğlu, bu yıl da aynı tablonun görüldüğünü dile getirerek, “2015 yılında 201 bin olan hasar sayısı bu yıl 260 bin oldu. Yaşanan hasarlarda artış var ama hasarın miktarında düşüş söz konusu.” dedi.


Satoğlu, 2015 yılında yaklaşık 965 milyon Türk lirası prim topladıklarını belirtirken ödedikleri hasarın ise yaklaşık 750 milyon Türk lirası olduğunu söyledi.


Primin yaklaşık yüzde 50’sini, don teminatının ise yüzde 67’sinin devlet tarafından ödendiğini kaydeden Satoğlu “Don primi biraz daha fazla olduğu için devlet desteği orada yüksek. Bu yıl 14 Haziran’a kadar yaklaşık 1,93 milyar Türk lirası prim üretildi. Bunun 500 milyonunu sigortalı ödemiş 593 milyonunu da devlet ödemiş.” bilgisini paylaştı.

Bitkisel ürün sigortasından, hayvancılığa, su ürünlerinden arıcılığa kadar farklı ürün gruplarını sigortaladıklarını bildiren Satoğlu, aynı zamanda seralara ve seranın kendisine de teminat verdiklerini açıkladı.

Gelecekte hayata geçirmeyi planladıkları projelerinden bahseden Satoğlu, kuraklıkla ilgili bilimsel çalışmalarının devam ettiğini önümüzdeki yıl pilot çalışmalara başlayacaklarını söylerken “Bakanlığın belirlediği 9 bölgenin buğday üretimi en yüksek olan üç şehrini seçip bu üç şehirde en fazla buğday üreten ilçelerinde pilot bölge çalışmasını yapacağız.” dedi.

Hedeflerinin gelecek yıllarda Türkiye genelinde verim sigortası yapmak olduğunu açıklayan Satoğlu, "Böylelikle tarım sigortalarında yaşanan üretici ile hasar anında yaşanan sorunların da çözülecek. Bir aksilik olmaz ise 2020 yılında tarla ürünlerinde verim sigortasına geçmiş oluruz."



-En çok poliçe yaptıran il Tekirdağ


Tekirdağ’ın poliçe adedi olarak ilk sırada yer aldığını ifade eden Satoğlu, buğday yetiştirildiğinden dolayı primin düşük, poliçe adetinin fazla olduğunu söylerken toplam prime bakıldığında Manisa’nın birinci Malatya’nın ikinci sırada olduğunu söyledi. Üzüm ve kayısıdan dolayı bedellerin yüksek olmasının bu iki ili toplam primde ilk iki sıraya yükselttiğini hatırlatan Satoğlu fındık, kayısı ve üzüm gibi ekonomik açıdan stratejik ürünlerin sigortalanma oranlarının daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Bölgesel olarak riske açık bölgelerde de sigortalanma oranlarının yüksek olduğunu belirten Satoğlu "Malatya çok ciddi don riskine açık, Manisa’da son yıllarda üzümde ciddi bir don riski var.” yorumunu yaptı.



- "Gürcistan’a danışmanlık hizmeti veriyoruz"


Sözlerine TARSİM'in ticari bir işletme olmadığını belirterek devam eden Satoğlu, kar etme gibi bir amaçlarının olmadığını, hedeflerinin ise sürdürülebilir sağlıklı bir sistem olduğunu söyledi.
TARSİM olarak Gürcistan’a profesyonel danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getiren Satoğlu, TARSİM’in faaliyetlerini dünyanın birçok ülkesinde anlattıklarını söylerken Türki Cumhuriyetlerin de TARSİM’in faaliyetleri ile yakından ilgilendiklerinin bilgisini verdi.


Azerbaycan’dan bir heyetin Türkiye’ye ziyarette bulunacağını ifade eden Satoğlu, şunları kaydetti:

“Azerbaycan heyeti 2-3 haftaya Türkiye’ye ziyarete gelecek. Muhtemelen onlara da danışmanlık hizmeti vereceğiz. Şu anda sadece Gürcistan’a profesyonel anlamda danışmanlık hizmeti veriyoruz. TARSİM kendi sistemini anlatabilmek için işi profesyonelliğe dökmeye başladı. Dünya ile sürekli irtibat halindeyiz. Bugün itibarıyla yaklaşık 40 bin köyün hemen hemen tamamında kesilmiş poliçeler var. Ulaşamadığımız ilçe, ulaşamadığımız köy yok. Hemen hemen hepsinde kesilmiş poliçe var. Yaklaşık 2 bin 500 eksperin yarısı veteriner hekim,diğer yarısı ise ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni ve teknikeri."


Yorumlar