BIST, NASDAQ’a ortak oluyor

Borsa İstanbul (BIST) AŞ, dünyanın teknoloji borsası olarak bilinen Amerikan NASDAQ OMX ile stratejik ortaklık anlaşması yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
BIST, NASDAQ’a ortak oluyor

Borsa İstanbul (BIST) AŞ, dünyanın teknoloji borsası olarak bilinen Amerikan NASDAQ OMX ile stratejik ortaklık anlaşması yapıyor. Anlaşmanın 2014 Temmuz ayında paraflanması bekleniyor. Böylece Borsa İstanbul, NASDAQ’ta azınlık paya sahip olacak. BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, “Anlaşırsak NASDAQ’a ortak olma opsiyonu elde edeceğiz.” dedi.

BIST AŞ, ilk genel kurul toplantısını yaptı. Divan başkanlığını İltem Dokurlar’ın yürüttüğü toplantıda ilk olarak genel kurulun usul ve faaliyetleri oylandı. Sonrasında Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan’dan NASDAQ OMX ile yapılan stratejik ortaklık anlaşması ile ilgili detayları açıklaması talep edildi. Turhan da söz konusu borsa ile stratejik ortaklık anlaşması için faaliyetlerin 2012 ortalarında başladığını belirterek, 2013 yazında önemli bir aşamaya geldiğini dile getirdi. Anlaşma ile NASDAQ OMX’in BIST’a bir yandan fikri haklar ve yeni satım hakları bir yandan da paylar, emtia ve türev endeksi için Genium Inet sistemini vereceğini aktardı. Turhan, Genium Inet sayesinde teminat yönetiminin etkin ve sorunsuz olacağını ifade etti.

Turhan, BIST ve NASDAQ’ın tarafı olduğu anlaşma ile elektrik güç sözleşmelerinin borsada işlem göreceğini de bildirdi. Ayrıca BIST’ın Amerikalı muhatabına bir bedel ödemeden fikir ve yardım alacağını, böylece marka değerini artıracağını vurguladı. 2014 başında projenin ilk etabının başlayacağını belirten İbrahim Turhan, “Bu çerçevede pay alım satımı, takas sistemine geçilecek. Denemeler 2015 ilk çeyrekte tamamlanacak. 2014 üçüncü çeyreğinde projenin ikinci etabı başlayacak. Türev, emtia, borçlanmada yenilemeler yapılacak. 2015 ortasında bu piyasaların tamamı yeni teknolojiye intikal edecek." ifadelerini kullandı.

BIST Yönetim Kurulu Başkanı, mutabakat halinde NASDAQ’ta azınlık payı alacaklarını belirtirken, “Anlaşma paraflandığı takdirde NASDAQ’a ortak olma opsiyonu elde edeceğiz. Bunun olup olmayacağını da 2014’te anlayacağız.” dedi. Turhan, şöyle devam etti:

"Pay takası olması halinde aldığımız teknoloji paketinin bedeli olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayının ardından 5 gün içinde BISTNASDAQ OMX’ın yüzde 5 payı NASDAQ OMX’e verilecek. Aynı şekilde teknoloji paketinin bedeli olmak kaydı ile NASDAQ OMX’in tercihine göre 33,1 milyon doları ya da halka arz yapılmışsa piyasa fiyatından, halka arz yapılmamış ise yapılacak değerlemeden belirlenecek BIST payı NASDAQ’a verilecek. Pay takasının yapılıp yapılamayacağı 30 Haziran 2014 tarihinde belli olacak. Yüzde 2 OMX payına karşılıklı pay değişimi yöntemiyle saptanacak. BIST payı da NASDAQ’a verilir ama bu husus teknoloji paketi fiyatıyla alakasızdır. Bu iki şirketin ticari mantık ile birbirlerine iştiraki mantığıyla yapılacak pay takasıdır. Pay takası olmadığı takdirde alınan teknoloji paketinin bedeli olarak yüzde 5 BIST payı devam ediyor, ama daha evvel NASDAQ’a seçenekli olarak sunduğumuz imkan kalkıyor ve Nasdaq OMX'e doğrudan yüzde 2 Borsa İstanbul payı veriliyor."

Turhan, anlaşmanın hem BIST hem Türkiye için faydalı olacağına işaret etti.

Toplantıda anlaşma oylamaya sunuldu, genel kurulun tamamı tarafından onaylandı. Ardından BIST AŞ esas sözleşme yenilemesi de oy birliği ile kabul edildi.

Dilek ve temennilere de yer verilen genel kurulda elektronik oylamanın zaman alması esprilere konu oldu. Üyelerden biri divan başkanı İltem Dokurlar’a “Sayın Başkan aman yeni yıla burada girmeyelim." diye takıldı.
CİHAN

Yorumlar