Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı

- Allianz Başekonomisti El-Erian: - “Eğer basitçe açıklamak gerekirse, küresel ekonomi için muazzam büyüklükteki kurumsal belirsizliğin üstüne, ekonomik kırılganlık ve finansal volatilite eklendi" - "AB şimdi domino etkileriyle uğraşmak zorunda kalacak” - “Piyasalar, Brexit’in gerçekleşmeyeceğine ve statükonun devam edeceğine yatırım yaptılar ancak ofsayta yakalandırlar”

Google Haberlere Abone ol
Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı

WASHINGTON (AA) - Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz’ın Başekonomisti Muhammed El-Erian, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmayı (Brexit) seçmesinin ciddi finansal sonuçları olacağını belirterek, “Piyasalar, Brexit’in gerçekleşmeyeceğine ve statükonun devam edeceğine yatırım yaptılar ancak ofsayta yakalandırlar. Şimdi likiditenin bol olmadığı bir ortamda bu yanlışlarını kapatmaya çalışacaklar” dedi.

Ünlü risk yöneticisi El-Erian, Birleşik Krallık’ta yapılan tarihi refarandumdan “AB’den ayrıl” oyu çıkmasını Facebook sayfasında yayınladığı videoyla değerlendirdi.

Referandumun sonucunun ciddi siyasal, finansal, ekonomik ve sosyal etkileri olacağını kaydeden El-Erian, “Eğer basitçe açıklamak gerekirse, küresel ekonomi için muazzam büyüklükteki kurumsal belirsizliğin üstüne, ekonomik kırılganlık ve finansal volatilite eklendi. Referandumun sonucu, siyasal açıdan İngiltere Başbakanı David Cameron’ın geleceğiyle ilgili soru işaretleri oluştu. Muhafazakar Parti, ülkeyi birleştirmek ve yönetmekte başarılı olamadı, bu durum İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın baskısına neden olabilir. AB şimdi domino etkileriyle uğraşmak zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

El-Erian, finansal etkilerin özellikle yatırımcılar Birleşik Krallık’ın AB’de kalacağı beklentisiyle hareket ettikleri için daha büyük olacağını öngörürken “Piyasalar, Brexit’in gerçekleşmeyeceğine ve statükonun devam edeceğine yatırım yaptılar ancak ofsayta yakalandırlar. Şimdi likiditenin bol olmadığı bir ortamda bu yanlışlarını kapatmaya çalışacaklar” diye konuştu.

Ekonomik bakımdan hem İngiltere hem Avrupa’nın büyüme oranlarında düşüş gözleneceğini vurgulayan El-Erian, Brexit’in dünyanın diğer ekonomilerini ise finansal dalgalanma yoluyla etkileyeceğini dile getirdi.

Uzun yıllar tahvil fonu yöneticisi PIMCO'nun CEO'luğunu yapan El-Erian, gelecek günlerdeki gelişmelerin küresel ekonomi için hayati önem taşıdığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu referendum, siyasetçilere bir uyarı alarmıydı. Bir kez daha halkın çoğunun yapmak istedikleri, politik kadronun ve uzmanların olmasını istediklerinden farklı çıktı. Bu düşük gelirli grupların artan gelir eşitsizliğine yönelik hayal kırıklığının bir yansıması. Eğer politikacılar hızlı ve kapsayıcı büyüme için gerekli adımları atmazlarsa, Brexit gibi birkaç ay öncesine kadar olası görünmeyen diğer şeyler de gerçekleşebilir.”

Yorumlar