Bina Tamamlama Sigortası Hizmete Girdi

Uzun süredir beklenen bina tamamlama sigortasının şartları ilan edildi. 11 Mart itibariyle tüm maket ve kağıt üzerinden ev satışları zorunlu sigorta kapsamına alınacak.

Google Haberlere Abone ol
Bina Tamamlama Sigortası Hizmete Girdi

Halk içerisinde maketten mesken satışı şekilde da bilinen, ön ödemeli mesken satışında sigorta zorunluluğu geçen hafta Hazine Müsteşarlığı'nın sigorta umumi şartlarını yayınlaması ile resmen başladı.

Geçtiğimiz zamanlarda mali sıkıntıya düşerek, geri arkaya iflas eden yapım şirketleri itibarı ile binlerce şahıs mağdur olunca, 2013 yılının sonunda uygulamaya giren yeni Tüketici Kanunu'na, ön ödemeli mesken satışları için yapı tamamlama sigortası ismi altında mecbur sigorta maddesi eklenmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014'ün Mayıs ayında, yapı tamamlama sigortasının detaylarını izahatsına karşın sigortanın uygulanabilmesi için Hazine'nin umumi koşulları belirlemesi bekleniyordu. Geçen hafta ise Hazine, sigortanın umumi şartlarını yayınladı ve böylece konutzede dönemini kapatacak yapı tamamlama sigortası resmen başlamış oldu.

İFLASTA DEVREYE GİRECEK

Artık, 11 Mart'tan itibaren bütün maketten mesken satışları sigorta kapsamında olacak. İnşaat şirketleri, mesken satışına başlamadan evvela mesken adedi 30 ve üzeri bulunan planlar için yapı tamamlama sigortası yaptıracak; sigortanın primlerini de yapım şirketi ödeyecek. Hazine'nin belirlediği şartlara göre, sigorta şirketleri, ön ödemeli mesken satış projesi için poliçe düzenleyecek ve ön ödemeli satışa konu bölümü için sigorta teminatı belirleyecek.
İnşaat süresi içerisinde yapım şirketinin iflas etmesi veya sözleşmede belirtilen sürenin üstünden 12 ay geçmesine karşın halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta girecek. Sigorta şirketi, tüketicinin mesken için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil bütün bedeli tüketiciye hukuki faizi ile müşterek ödeyecek.

DENETİM SİGORTA ŞİRKETİNDE

Sigorta şirketleri, sigorta yapacağı yapım şirketinin mali yapısını, geçmiş tecrübelerini detaylı inceleyerek, poliçe düzenleyecek. Sigortacı, yapım şirketini riskli görür, projeyi bitiremeyeceğine karar verirse sigorta yapmayacak veya ek teminatlar isteyebilecek. Aynı biçimde yapım süresi içerisinde şirket, sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmez, mali yapısını bozacak girişimler içerisinde bulunursa; sigorta şirketi sözleşmeyi sona erdirecek ve bunu da Bakanlığa bildirecek. Böylece riskin en organ inmesi ve tüketicinin mağdur olmaması için inşaatın, başlamasından bitimine kadar geçen zaman içerisinde sigorta şirketleri kontrol vazifesini yürütecek.
Sigortanın primleri ise inşaattaki mesken sayısına, projenin süresine ve bedeline kıyasla sigorta şirketleri sebebi ile serbestçe belirlenecek.

ULUSOY İNŞAAT'IN SAHİPLERİNE 840 YIL HAPİS İSTENDİ

İsterse inşaatı sigorta şirketi bitirecek

Hazine'nin açıkladığı yapı tamamlama sigortasının umumi şartlarına göre, sigorta şirketleri isterlerse sigortaladıkları inşaatı tamamlayıp, sektöre konutları teslim etme vazifesini de üstlenecek. Buna göre, yapım şirketinin iflas etmesi veya konutları süresinde teslim edememesi biçiminde sigorta şirketi ya tüketicinin zararını karşılayacak veya inşaatı devralıp, öteki bir müteahhit ile anlaşarak, konutları tamamlayıp, tüketiciye teslim edecek. Bu vaziyette konutların yeni teslim tarihsel 24 ayı geçemeyecek.

BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI NASIL İŞLEYECEK?

- İnşaat şirketi, maketten mesken satışına başlamadan evvela mecbur şekilde yapı tamamlama sigortası yaptıracak.
- Sigorta, yapım şirketinin iflasını veya projede belirtilen zaman içerisinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak.
- Riskin gerçekleşmesi biçiminde sigorta şirketi, tüketicinin mesken için yaptığı peşinat ve taksitler dahil bütün ödemeleri hukuki faizi ile müşterek ödeyecek.
- İnşaat şirketinin projeye marjinal devinim etmesi ile halk kurumlarının herhangi bir sebepten dolayı projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuldu.
- Sigortanın primlerini yapım şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri sebebi ile serbestçe belirlenecek. (Kaynak:Hürriyet)

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar