Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (2)

- "65. Hükümet, her anlamıyla yatırımlara öncelik veren, yatırımcıların önüne turkuaz halı seren bir hükümet olacak" - "Darbe anayasası ve terör, Türkiye’nin üzerinde bir yüktür. Bu iki sorun, milletimizin ayağında prangadır. Bu yüklerden, ağırlıklardan, prangalardan kurtulmalıyız ve kurtulacağız"

Google Haberlere Abone ol
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (2)

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 65. Hükümet'in yatırımlara öncelik veren, yatırımcıların önüne turkuaz halı seren bir hükümet olacağını söyledi.

Özlü, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, rekabet gücünü, Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma gibi alanlarda yakalayacağı başarıyla artırabileceğini belirtti.

Bakanlık olarak Türkiye'nin bu alanlardaki etkinliğini ve dolayısıyla küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarına işaret eden Özlü, şöyle konuştu:

"Ülkemizde daha fazla ve daha nitelikli yatırım ve üretim yapılmasını sağlayacak araçları geliştiriyoruz. Şu an güçlü olduğumuz makine, otomotiv, kimya, seramik gibi sektörlerimizde rekabet gücümüzü artıracak çalışmaları hayata geçiriyoruz.

Yine enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma gibi öncelikli sektörlerde, teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını artıracak adımlar atıyoruz. Sanayi 4.0 sürecine damga vuracak olan robot teknolojisi, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi alanlarla ilgili çalışmaları artık daha ön plana çıkarıyoruz."

Bakanlığın devam eden projeleri ve destek programlarına ilişkin bilgi veren Özlü, TÜBİTAK’ta, yerli otomobil, PARDUS, TÜRKSAT 6A gibi Türkiye için çok kritik olan teknolojileri, ürünleri geliştirmeyi aynı dikkat ve başarıyla sürdüreceklerini belirtti.

Özlü, "Mevcut çalışmalarımıza yenilerini ekleyeceğiz, deyim yerindeyse, repertuarımızı zenginleştireceğiz." dedi.

- "Hayallerin ötesine geçildi"

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için yapılan harcamanın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 6,2 milyar liraya çıktığına dikkati çeken Özlü, vergi indirim ve istisnaları yoluyla, Ar-Ge’ye aktarılan dolaylı kaynak miktarının ise 1,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti. Özlü, "Bunlar, 2002’de Türkiye’nin hayalini bile kuramadığı rakamlardı. Çok şükür, bu hayaller gerçekleşti, birçok alanda hayallerin ötesine de geçildi." diye konuştu.

Bundan sonra da hem Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmaya hem de bu kaynağı en doğru projelerle buluşturmaya devam edeceklerini dile getiren Özlü, Ar-Ge projesi yapma konusunda ciddi bir kültür ve birikim oluştuğunu ifade etti.

Özlü, "Önümüzdeki dönemde, esas odaklanacağımız husus, bu projelerin ticarileşmesi olacak. Ar-Ge projelerini, müşterilere, tüketicilere, dünya pazarlarına hitap eden nihai ürünlere dönüştürmek, yeni dönemde en büyük önceliğimiz olacak." dedi.

- "7 gün, 24 saat açık olacağız"

Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu'na yönelik çalışmalara ilişkin ise Meclis gündemi yoğun olduğu için tasarıyı ekim ayı gibi yasalaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yapacakları bütün çalışmalarda, sanayicilerle birlikte hareket edeceklerini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:

"Bakanlığımız, sanayicilerimizin her zaman hizmetinde olacak. Kapımız, sizlere her zaman açık olacak. Bize 7 gün, 24 saat ulaşabileceksiniz. 65. Hükümet, her anlamıyla yatırımlara öncelik veren, yatırımcıların önüne turkuaz halı seren bir hükümet olacak. Biz, reel sektörün önünü açacağız. Sizler de Türkiye’yi yüksek gelir seviyesine doğru taşıyacaksınız."

- Türkiye'nin üzerindeki yükler

Terör belasını ülke gündeminden çıkaracaklarını belirten Özlü, şunları kaydetti:

"Son terörist de ülkemizi terk etmeden, silahlar betona gömülmeden, bundan sonra bu mücadeleye ara vermek yok. Yeni anayasa konusunda da milletimizin beklentileri doğrultusunda, artık bir mesafe alacağımızı düşünüyorum. Darbe anayasası ve terör, Türkiye’nin üzerinde bir yüktür. Bu iki sorun, milletimizin ayağında prangadır. Bu yüklerden, ağırlıklardan, prangalardan kurtulmalıyız ve kurtulacağız. Bunu başardığımız zaman, Türkiye gücüne güç, hızına hız katacak."

- "Faiz indirimi doğru bir adım"

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ise büyümeyi sürdürülebilir ve yüksek bir trende yerleştirmek için yeni bir hikayeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bu yeni hikayenin üretime dayalı yeni bir büyüme modeline dayanması gerektiğini vurgulayan Özdebir, "Cari işlemler açığı verip dışarıdan borçlanarak büyümenin sürdürülebilir olmadığını yaşadığımız tecrübeler göstermektedir. Bu nedenle ihtiyacımızın birim değerini yükseltecek ileri teknolojili yüksek katma değerli ürünlere ve inovasyona odaklanan bir büyüme stratejisini mutlaka hayata geçirmeliyiz." diye konuştu.

Merkez Bankasının faiz kararını değerlendiren Özdebir, faiz indirimi kararının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi. Özdebir, faiz indiriminin devam ettirilmesini beklediklerini ifade etti.

(Bitti)


Yorumlar