Berber, market, kaplıca çalışanlarına hijyen eğitimi zorunluluğu

Sağlık, İçişleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarınca hazırlanan ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında, 5 Temmuz’a kadar gıda üretim ve perakende yerleri, berber, market, restoran, hazır yemek firmaları, kapl.

Google Haberlere Abone ol
Berber, market, kaplıca çalışanlarına hijyen eğitimi zorunluluğu

Sağlık, İçişleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarınca hazırlanan ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında, 5 Temmuz’a kadar gıda üretim ve perakende yerleri, berber, market, restoran, hazır yemek firmaları, kaplıca, hamam ve güzellik salonlarında kurs almayan personel çalıştıran işletmelere ceza kapıda. Hijyen Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi olmayan işletmelere 250 ile bin lira arasında değişen oranlarda para cezası kesilecek.

    Gıda işletmelerinin onay işlemleri hakkındaki yönetmekte yapılan değişiklikle meslek odalarının devre dışı bırakılmasına veteriner hekimler ve gıda mühendisleri tepki göstermişti. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi gereği yapılan denetimlerde ‘Hijyen Eğitim Belgesi’ sorulacak olup, bu belgeyi almayan işletmeler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre cezai müeyyide uygulanacak.

    Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim kurumlarınca verilen 40 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde hijyen eğitimi sertifikası olmayanlara 250 TL ila 1000 TL arasında ceza kesilecek. Yönetmelikle birlikte başta gıda üretim ve perakende iş yerleri olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayri sıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yerine hijyen eğitimi alınması zorunluluğu getirildi. Yönetmelik gereği eğitim alması zorunlu kişilerin, bulundukları yerde halk eğitim merkezlerine ve meslek eğitim merkezlerine müracaat etmeleri gerekiyor.

    BERBERDEN MARKET VE OTEL ÇALIŞANINA KADAR HERKES ALACAK

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yönetmeliğin insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerleri, otel, motel, pansiyon ve misafirhane, fırın ve marketleri kapsadığını söyledi. 5 Temmuz’a kadar gerekli eğimi almayan işletmelere 250 ile bin lira arasında ceza kesileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tayar, 'Nasılsa cezayı yedik, eğitim almaya gerek yok' anlayışının ise her denetimle birlikte katlamalı cezalarla geçersiz olduğunu dile getirdi.

    Prof. Dr. Mustafa Tayar, şunları kaydetti: "Daha önce alınan hijyen eğitimi belgelerinin geçerliliği olmayacak, yönetmelik kapsamındaki işyerleri, Hijyen Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi olmayan personel çalıştıramayacak. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde hijyen eğitimi sertifikası olmayanlara 250 ila bin lira arasında ceza kesilecek. Daha önceki dönemlerde uygulanan portföy muayene şartı, kanun değişikliği ile kaldırıldı ve portör muayene yerine detaylı ‘Hijyen ve Sanitasyon’ eğitimi verilmesi şartı kondu. Ancak söz konusu yönetmelik uygulamada bir takım aksaklıklara neden olmaktadır. Bu uygulamayla gıda mühendisleri ile veteriner hekimleri yetkisiz kılınmış oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonu’nun çıkardığı gıda konusundaki hijyen eğitim programlarında eğitimci olarak; tıp fakültesi, hemşirelik yüksek okulu, sağlık yüksek okulu, sağlık eğitim fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi ve tıbbi laboratuvar alanında eğitim almış olan tıbbi biyolojik bilimler bölümü ve fen fakültesi, fen edebiyat fakültesinin biyoloji bölümlerinden mezun olanlar görev alacak."

    GIDA MÜHENDİSİ YERİNE HEMŞİRE GIDA GÜVENLİĞİNİ ANLATACAK

    Yönetmeliğin çelişkilerle dolu olduğunu öne süren Prof. Dr. Tayar, hemşirenin gıda hijyeni konusunda eğitim verebileceğini, ancak gıda mühendisleri ve veteriner hekimlerin yönetmelikle saf dışı bırakıldığını söyledi. Tayar, gıda konusunda eğitim almış, tecrübe edinmiş ve yürürlükteki gıda mevzuatı ile yetkileri teyit edilmiş meslek gruplarının dışarıda bırakılmasının bilimsel ve hukuksal bir açıklaması bulunmadığını dile getirdi. Tayar şöyle devam etti: "Fen edebiyat fakültesi biyoloji bölümü mezunu tarafından verilmesi uygun görülen eğitimlerde veteriner hekim ve gıda mühendislerine yer verilmesinin mantıklı bir açıklaması olamaz. İlgili metnin ‘Amaçlar’ kısmında hedeflenen noktaya, ‘İçerik’ kısmında yer alan eğitim konuları ile varılmaya çalışılmaktadır. Ancak içerik kısmında yer alan eğitim konularından neredeyse tamamı hijyen kurallarına uyulmaması durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklar, buna neden olan organizmalar ve bu hastalıkların yayılma yolları hakkında konuları içermekte olup, hijyen kuralları ile ilgili konuları kapsamamaktadır. Bu durum ise sorunu kaynağında çözmekten çok sorun ortaya çıktıktan sonraki aşamalar hakkında bilgilendirmeye yönelik bir eğitim faaliyetidir. Eğitim hayatları boyunca bu konular hakkında eğitim almış veteriner hekimler ve gıda mühendisleri ‘Eğitici’ olarak ilgili programlarda neden yer almamaktadır? Yönetmeliğin acilen ele alınıp bilimsel gerçeklere dikkat ederek tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir."

    Tayar, Bursa'da eğitimi alması gereken en az 250 bin kişinin bulunmasına rağmen hali hazırda halk eğitim merkezleri bünyesinde açılmış bir kursun bulunmadığını söyledi. Tayar, "Günde 8 saatten 5 günde bu eğitimin alınması lazım. Hali hazırda bu eğitimi alması gereken sadece Bursa'da 250 bin kişi bulunuyor. Halk eğitim merkezleri bunun altından kalkamaz. Yönetmeliğin revize edilmesi lazım." dedi.

    Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise fırınların bu yönetmelik kapsamında olmadığını Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ekmek üretim yerlerinin denetlendiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar