Benin Cumhurbaşkanı’ndan iş adamlarına vize müjdesi

Resmi bir ziyaret için bulunduğu Türkiye’de Ankara’nın ardından İzmir Ticaret Odası’nın daveti üzerine İzmir’e gelen Benin Cumhurbaşkanı Dr.

Google Haberlere Abone ol
Benin Cumhurbaşkanı’ndan iş adamlarına vize müjdesi

Resmi bir ziyaret için bulunduğu Türkiye’de Ankara’nın ardından İzmir Ticaret Odası’nın daveti üzerine İzmir’e gelen Benin Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi onuruna oda tarafından İzmir Hilton Oteli’nde bir çalışma yemeği düzenlendi. Benin Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi’nin eşi Chantal de Souza Yayi ve 4 bakanın da bulunduğu 40 kişilik heyetle katıldığı yemeğe, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile İTO üyesi İzmirli iş adamları iştirak etti.

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sözlerine ölümü ile Cumhurbaşkanı Yayi’nin ziyaretini geçtiğimiz hafta ertelemesine neden olan Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’yı anarak başlarken, bu sözler salonda büyük alkış aldı. Türkiye ile Benin arasındaki ticaret hacmi ise son 4 yılda yaklaşık 3 kat artarak, 100 milyon doları aştığını belirten Demirtaş, “Gelişme sevindirici ancak daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahibiz. İş birliği alanlarımız sınırsız. Gıdadan inşaat malzemelerine, pamuktan kahveye kadar pek çok alan var.” dedi. Benin’in ithalatının yüzde 32 gibi yüksek bir kısmını Çin’den yaptığına dikkat çeken Demirtaş, Türkiye’nin ise Benin’e Çin’den daha yakın olduğunu söyledi.

Benin’in demokratik, güvenli, insan haklarına saygılı, istikrarlı bir ülke olduğunu özellikle vurgulayan Yayi, buna karşılık ekonomik büyüme ve gelişme peşinde olduklarını, bunun için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Yayi, şöyle konuştu: “Ülkenizi çok iyi tanıyorum. Şu anda Avrupa’nın 6, dünyanın 15. büyük ekonomisisiniz. 5-10 sene içinde 10’uncu sıraya çıkmayı hedefliyorsunuz, ama bence 3., 4. sıraya çıkabilirsiniz. Ülkenizdeki ekonomik büyüme sizi finansal krizin dışında bıraktı. Sayın Demirtaş, ülkenizdeki ekonomik mucizeyi gördüm. Benim ülkeme de bu mucize ve zenginliği getirmenizi istiyorum. Bunu yapıp, ülkemiz gençlerinin işsizlikten kurtulmasına yardımcı olun. Bu toplantıda iş adamlarının vizesiz seyahat etmeleri için talep geldi. Yarından itibaren ülkeme vizesiz girebilirsiniz. Çok kalabalık bir İzmirli iş adamı heyetini en kısa sürede ülkemde görmeyi arzu ediyorum. Bizim özel şirketlere, size ihtiyacımız var. Know-how’unuzu, bilginizi, sermayenizi getirip kıtamızı yeniden inşa etmenize yardımcı olmanızı istiyoruz. Büyük yer altı zenginliklerimiz var. Aynı zamanda Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) bir parçasıyız. ECOWAS 300 milyon tüketiciyi kapsayan bir pazar. Yani Benin, Batı Afrika’nın da giriş kapısı.”

Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, ayrıca bir vakıf kurulması önerisinde de bulundu. İTO’nun öncülüğünde kurulacak vakfın sadece Türk mal yardımları ile değil iki ülke iş adamlarının desteği ile çalışacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar