Benin Cumhurbaşkanı Yayi: Pamuğumuzu geliştirmek için işbirliği yapalım

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, bakanları, bürokratları ve mühendisleriyle birlikte Aydın'dan Nazilli ilçesi Pamuk Araştırma İstasyonu'nda incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Benin Cumhurbaşkanı Yayi: Pamuğumuzu geliştirmek için işbirliği yapalım

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, bakanları, bürokratları ve mühendisleriyle birlikte Aydın'dan Nazilli ilçesi Pamuk Araştırma İstasyonu'nda incelemelerde bulundu. Ülkesinin ekonomisinin pamuğa dayalı olduğunu, bu yüzden çok önem verdiklerini belirten Yayi, “Bizim ülkemizde de pamuk araştırma istasyonu kurmanızı istiyorum. Sizin pamukta yakaladığınız başarıyı bizim de yakalamamız gerekiyor. Bunun için de pamuk üretimi ve araştırmasındaki işbirliğimizi daha ileriye götürmemiz lazım.” dedi.

Türkiye ekonomisinin dünyanın 16., Avrupa’nın 6. büyüğü olmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yayi, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu'ndaki sunumdan sonra tesisi gezdi. Türkiye’nin pamuktaki başarısını överek, Benin ekonomisi için motor görevi gören pamuğun orada da geliştirilmesi için iki ülke arasındaki araştırma çalışmalarının arttırılmasını istedi. Ülkesinin geniş topraklar ve yeterli su potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, “Pamukta sağladığınız yüksek verimden dolayı sizi kutluyorum. Ülkenizde pamuk üretiminin yüksek olması güzel. Bizim ülkemiz Benin'de, pamuk üretimi çok hassas önemli bir konu. En önemli ürünümüz, ülke ekonomisinin motoru. Bu diyaloglar, bizim üretimimize faydalı olacak. Pamuk konusunda Benin'de araştırma enstitüsü kurmanızı istiyorum. En önemli avantajımız, çok geniş ve güzel arazilerimiz var, su potansiyelimiz iyi ama elle tarım yapılıyor. Bu işbirliği iyi ama daha da ileri gitmemiz gerekiyor. Sizin nasıl başardığınızı bizim de öğrenmemiz ve başarmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Benin'le yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Nazilli Pamuk Araştırma İstasyon Müdürü Sadettin Öztürk ise Türkiye'de dönümde 400–600 kg. olan pamuk rekoltesinin, Benin’de 100 kg.'ın altında olduğunu, her iki ülke mühendislerinin çalışmasıyla verimi arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, “TİKA’nın katkılarıyla bu çalışmalar yapılıyor. Pamuk veriminin yükseltilmesinin yanında, tarım aleti desteği de sağlıyoruz. Bu çalışmamız davam edecek. Amacımız, Benin’in pamuk verimini arttırmak.” dedi.

İki ülke arasındaki diyalogdan mutlu olduklarını belirten Aydın Valisi Erol Ayyıldız da Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi’ye, pamuk toplayan köylü kadınların tasvir edildiği bir tablo, Yayi ise ülkesinde kadınların dokuduğu pamuk kumaşlar hediye etti. CİHAN

Yorumlar