Benin Cumhurbaşkanı: Türkiye ile Afrika evlenme yolunda ilerliyor

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Türkiye ile Afrika’nın evlenme yolunda ilerlediğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Benin Cumhurbaşkanı: Türkiye ile Afrika evlenme yolunda ilerliyor

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Türkiye ile Afrika’nın evlenme yolunda ilerlediğini vurguladı. Yayi, bu evlilikle ticaretin ikiye, üçe katlanacağını ifade etti.

TUSKON, Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu’nu tertip etti. Grand Cevahir Hotel’de yapılan foruma Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Ticaret Bakanı Naoime Azaria Honhoui ve Enerji Bakanı Kassa Barthelemy de konuk oldu. Forumda Türkiye’nin Afrika ile diyalogunun artmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Boni Yayi, “Bu iki taraf evlilik yolunda ilerliyor. Boşanmaları mümkün değil. Şu an Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi. Bu büyük ülke esasında 16. sıradan daha iyi yerde. Çok önemli bir aktör. Bundan böyle Türkiye’yi kimse bir kenara atamaz. Türkiye’nin büyük hedefleri var, ilk 8 ya da 9 ekonomiden biri olmayı planlıyor. Neden olmasın? Ama bu plan için, ilerleme için Afrika ile daha çok el ele vermeli.” dedi.

Thomas Boni Yayi, Afrika ticaretinde Türkiye’nin payının 10 milyar dolardan 50 milyar dolara geldiğine işaret etti. Bu rakamın yakın vadede 2’ye, 3’e katlanacağına temas etti. Benin Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Benin’in daha da yakın olması, ithalat ve ihracatlarını artırması temennisinde bulundu. Türkiye’den şirketleri tarım, gıda, tekstil maden ve liman yatırımları için ülkesine davet etti.

BENİN’DE 24 SAATTE ŞİRKET AÇMAK MÜMKÜN

Benin Ticaret Bakanı Naoime Azaria Honhoui de konuşmasında ülkesindeki yatırım ortamına dair açıklamalarda bulundu. Honhoui, “Şirketler için esnek bir kanun yürürlüğe koyduk. Firmaların yatırım yapmalarını kolay kıldık. Yine petrol ve maden ürünleri ile ilgili kanun yaptık. İlave olarak formalite olmadan 24 saat içinde şirket açmaya olanak tanıdık.” açıklamalarında bulundu.

Benin’de 200 milyon doları aşan yatırımlar ile ilgili yasa bulunuyor. Yasa gereği bu yatırımlar, ülkenin her yerinde teşvik ediliyor. Gıda alanında önemli imkânların bulunduğunu anlatan Honhoui, “Mısır, pirinç, palmiye yağı ve ananas üretiliyor; deniz ürünleri bulunuyor. Burada önemli olanaklar var. Yine Benin sanayii tam olarak ilerlemedi. Bu nedenle biz, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden fabrika için, cam ve karton üretimi için yardım talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Honhoui, tekstil ve pamuktan büyük gelirler elde edilebileceğini de belirtti. İlave olarak imar faaliyetlerine değinen Naoime Azaria Honhoui, Benin’de yapılacak havalimanı, limanlar ve barajlar; yenilenecek yollar bağlamında önemli imkanların olduğunu sözlerine ekledi.

BARTHELEMY: PETROL BLOKLARI TÜRKİYE’DEN ŞİRKETLERE VERİLMELİ

Benin Enerji Bakanı Kassa Barthelemy de siyasi irade olarak hem petrol hem maden yatırımlarını artırmayı planladıklarını bildirdi. Barthelemy, “Ülkede enerji yatırımları için gayet iyi. Burada Türkiye’den şirketlerin lehine kriterler belirledik. Biz, petrol bloklarının Türkiye’den şirketlere verilmesinden yanayız, yeter ki görüşmeler tamamlansın.” dedi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Benin’in yatırımlar adına mühim bir ülke olduğundan söz etti. Meral, şöyle devam etti:

“Tarım, enerji, yapı, nakliye, mineral ve hidrokarbon alanlarında büyük fırsatlar barındıran Benin, Batı Afrika’ya varmak için önemli bir durak olabilir. Benin, sunduğu yatırım teşvikleri, barışçıl iklimi ve Dr. Yayi Thomas Boni’nin katkıları ile Türkiye’den yatırımcılar için 150 milyon bireyin bulunduğu Batı Afrika’ya açılan kapı konumundadır. Münbit alanlar Benin’i tarım alanında güçlü kılmaktadır. Tarım ürünlerinin başında ülkede üretilen ve büyük bölümü ihraç edilen pamuk yer alıyor. Türkiye ve Beninli girişimcilerin bu alanda yapacakları ortak yatırımların iki ülke bağlarını güçlendireceğini umut ediyorum. Türkiye’den şirketler; imar ve inşaat projelerinden tekstile, gıdaya, iletişime ve enerjiye kadar pek çok alanda karlı yatırım e ticaret olanağını Beninli ortakları ile el ele vererek ortaya çıkaracaktır.”
CİHAN

Yorumlar