Bem Bir Sen araştırması: Yoksulluk ve açlık rakamları Ocak'ta rekora ulaştı

Son 6 ayda yükselmeye başlayan açlık ve yoksulluk rakamları, Ocak ayında rekor kırdı.

Google Haberlere Abone ol
Bem Bir Sen araştırması: Yoksulluk ve açlık rakamları Ocak'ta rekora ulaştı

Son 6 ayda yükselmeye başlayan açlık ve yoksulluk rakamları, Ocak ayında rekor kırdı. Ocak ayında açlık 55 lira, yoksulluk 85 lira artarak son dönemdeki en yüksek rakamlara ulaştı.


Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Ar-Ge Birimi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri baz alınarak hazırlanan 2014 yılı Ocak ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı.

2013 yılı Aralık ayında bin 98 lira olarak gerçekleşen açlık sınırı, 2014 Ocak ayında bin 153 lira olarak gerçekleşti. Aralık ayında 2 bin 913 lira olarak gerçekleşen yoksulluk rakamları ise 85 liralık bir artışla, 2 bin 998 lira olarak kayıtlara geçti.

Bem Bir Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada TÜİK'in Ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre, sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı artış ile döviz fiyatlarındaki artış bir önceki aya göre açlık sınırını yaklaşık yüzde 5 oranında artırdığı belirtildi. Aylık en yüksek artış yüzde 5,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 2,72, ulaştırmada yüzde 2,50, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,43, sağlıkta yüzde 1,86 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 7,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ocak ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,60 ile haberleşme de oldu.

Araştırmada 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini kapsayan Asgari Gıda Harcaması'nda, açlık sınırı, çalışan, eşi, (0-6) ve (6-15) yaş gruplarından iki çocuğun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı dikkate alınarak tespit edildiği belirtildi. Buna göre 2014 Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar bin 53 TL olarak belirlendi.

Dört kişilik bir ailenin Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı) gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, vazgeçilmesi mümkün olmayan 14 grup ve 74 zorunlu harcama kalemi esas alınarak belirlendi. Buna göre; 2014 Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar 2 bin 998 TL olduğu ifade edildi.

CİHAN

Yorumlar