Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun Ünlü Tablosu Demirören'in Oldu

Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun 1955 yılında bir otel için yapılan tabloyu işadamı Erdoğan Demirören'in aldığı ileri sürüldü. Başyapıt pinpon masası olarak bile kullanılmış.

Google Haberlere Abone ol
Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun Ünlü Tablosu Demirören'in Oldu

Dünyaca meşhur ozan ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun mart ayı başında Antik A.Ş.'nin müzayedesinde 1 milyon 830 bine satılan 'İstanbul' isimli tablosunu kimin aldığı merak konusu olmuştu. 'İstanbul' yapıtı Eyüboğlu'nun Anadolu renkleri ve nakışlarıyla harmanladığı en kocaman ebatlı ve en detaylı tuval resmi. 191x335 cm boyutlarındaki yapıt Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun başyapıtı şekilde anılıyor. Sanat çevrelerinden aldığım duyuma oranla bu yapıtı işadamı Erdoğan Demirören aldı. Koleksiyoner kimliğiyle de isimlendirilen Demirören, yapıta rekor fiyat ödeyerek dikkat çekti.

PİNPON MASASI OLDU

Türkiye'de resim sanatına farklılık katan ve oldukça çok tekniğe öncülük eden bir ad bulunan Eyüboğlu'nun bu başyapıtının geçmişi de hayli ilginç. Müzayedede 800 bin başlangıç fiyatıyla satışa çıkarılan ve 1 milyon 830 bin lira müşteri bulan manzara uzun yıllar bir otelin duvarında pano şekilde kullanılmıştı. Bundan 2 sene evvela de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun kentin değişik yerlerde bulunan eserlerinin 'korunamadığına' dikkat çeken Prof. Aydın Ayan, o çağda eserin geçmişini şöyle anlatmıştı:

'Bu manzara sipariş üstüne 1955 yılında bir otelin duvarı için yapıldı. Yıllar sonra otel uyum değiştirdi ve tabloyu almamız istendi. 1975'in ilk aylarıydı. Biz tabloyu almaya geç gittik. Gittiğimizde tablonun yerinden söküldüğünü, ikiye bölündüğünü, hatta pinpon masası durumuna getirilerek kullanıldığını gördük. Alıp atölyeye getirdik. Uzunca bir zaman atölyede bir köşede bekledi. Sonra birleştirilerek eski durumuna getirildi' Ayan'ın eserin satışından sonra da Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı izahatda bulunarak, pinpon maması konusunu ve eserin ikiye bölündüğünü yine gündeme getirdi. Bu konu ile ilgili Facebook ve Twitter'da da 'çöpten çıktı milyona satıldı', 'tablodan pinpon masası yapılmış' bunun şeklinde yorumlar yapılmıştı.

TORUN RAHMİ EYÜBOĞLU: MÜZE KURACAĞIZ

Konu ile ilgili bilgi almak için Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun torunu Rahmi Eyüboğlu'nu aradım. Kendisi tablonun 'pinpon masası' şekilde kullanıldığı konusunda bir bilgisinin olmadığını, tablonun uzun yıllardır aile evlerinde tutulduğunu anlattı. Rahmi Eyüboğlu bu tablodan elde ettikleri geliri açmayı planladıkları Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi için kullanacaklarını söyledi. 'Keşke satmak durumunda kalmasaydık, lakin eninde sonunda bir müze kurmak istiyoruz. Bunun da zor olduğunun farkındayız lakin elimizden geleni yapacağız' dedi. Aldığım duyumun doğruluğundan emin olmak için tabloyu alıp almadığını Erdoğan Demirören'e de sordum. Ancak konuyla ilgili kendisinden herhangi bir art dönüş olmadı. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar