BDDK'nın 'Bank Asya Devredildi' Açıklamasına Yalanlama

BDDK Bank Asya'da iki şirketin ortaklık haklarını TMSF'ye devretti izahatsına Kaynak Holding'den yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol
BDDK'nın 'Bank Asya Devredildi' Açıklamasına Yalanlama

Bazı internet sitelerinde yer alan 'Kaynak Holding'e el konuldu' başlığıyla yayınlanan haberler yalanlandı. Kaynak Holding, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bank Asya'da ortaklık haklarının alınması kararına karşı yasal hakların kullanılacağını açıkladı.

'YASAL HAKLARI KULLANACAĞIZ'

Şirket Hukuk Koordinatörü Av. Hürol Karadaş yaptığı izahatda,

'Bugün bir takım matbuat yayın organlarında çıkan Kaynak Holding'e el konuldu iddiası tam olarak yalan ve iftiradır. Konuyla ilgili gerçekler aşağıdaki gibidir;

'TMSF'NİN KARARI HUKUKA AYKIRI'

BDDK nedeni ile yasal temelden mahrum bir karar ile şirketlerimizin Bank Asya hisselerinin temettü dış ortaklık haklarının TMSF nedeni ile kullanılmasına karar verilmiştir. Gerekçe şekilde ise, Kaynak Holding A.Ş'nin kurucularının Hollanda merkezli şekilde kurdukları kuruluşa BDDK'nın izni olmadan Üleş dönemi yapıldığı gösterilmiştir. Daha evvela de bilindiği üzere, BDDK 3 Şubat 2015 tarihinde Bank Asya A grubu ortaklarının banka kurucularında aranan şartlara ilişkin evrakları döneminde teslim etmediği gerekçesiyle A grubu ortaklardan bazılarının temettü dış ortaklık haklarının TMSF nedeni ile kullanılacağına dair hukuka marjinal bir biçimde karar vermişti.

'BDDK'NIN BUGÜNKÜ AÇIKLAMASI BİR DEĞİŞİKLİK OLUŞTURMADI'

Bu süreçte Kaynak Holding A.Ş. şirketlerinden Sürat Basım Yayım AŞ ve Forum İnşaat AŞ'ye ilişkin Bank Asya hisselerinin temettü dış ortaklık hakları zaten TMSF nedeni ile kullanılmaktaydı. BDDK'nın bu yeni izahatsı, fiili uygulama açısından hiç bir değişiklik oluşturmamıştır. Sürat Basım Yayım A.Ş. ve Forum İnşaat A.Ş ilgili evraklarını BDDK'ya teslim etmelerine karşın hukuksuz bir biçimde ortaklık hakları iade edilmemektedir.

'PAY SAHİPLERİ DEĞİŞMEDİ'

Daha evvela de kamuoyuna duyurulduğu bu şeklinde Asya Katılım Bankası A.Ş.'de direk Üleş sahipliği bulunan Forum İnş. Dek. Tur. San. ve Tic. A.Ş. ve Sürat Basın Yay. Rek. Eğitim Araç. Tic. A.Ş.'nin ortaklık yapısında direk yada dolaylı bir değişiklik oluşturmasa da 16 Ocak 2015 tarihinde Hollanda'da kurulan INL Partners B.V. Şirketine Kaynak Holding A.Ş.'nin Üleş devirleri yapılmak üzere süreç başlatılmıştır. Dolaylı Üleş sahipliği açısından da lazım insanlarda ve gerekse Üleş oranlarında INL Partners B.V. kurulmadan öncesi ve sonrasında değişiklik olmamıştır. Kaynak Holding A.Ş.'nin kurucu ortakları INL Partners B.V. de de tıpkı insanlar olup tıpkı ortaklık payıyla yer almışlardır. Bankacılık Kanunu 8. ve 18. maddesinde yer alan kurucu ortaklar ve imtiyazlı ortaklara dair Üleş edinim ve devirleri açısından yukarıda açıklanan işlemlerde görüldüğü üzere nihai Üleş sahiplerinde ve Üleş oranlarında bir değişiklik olmamıştır.

'ORTAK HAKLARININ KULLANIMI TMSF'DE'

Kuruluş işlemleri henüz yapılmış bulunan INL Partners B.V. kuruluşu ve ortaklık yapısına dair belgeler 25 Şubat 2015 tarihinde BDDK'ya iletilmiş bulunmaktadır. Buna karşın BDDK 27 Şubat 2015 tarihli kararında Kaynak Holding'in şirketlerinin Bank Asya'daki temettü dış yekün yüzde 7,1 oranındaki A Grubu hisselerinin ortaklık haklarının kullanımını TMSF'ye devretmiştir.

'KARAR HUKUK DIŞI'

Asya Katılım Bankası A.Ş.'deki grubumuz firmalarının ortaklık haklarının TMSF nedeni ile kullanılmasına dair tahsil edilen bu hukuka marjinal BDDK kararına karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı bununla birlikte hukuka ve Anadolu insanının dualarına bulunan güvenimizi bir kere daha belirtmek isteriz. Kaynak Holding A.Ş.'ye el konulduğuna dair matbuat yayın kuruluşlarında yer alan yalan olup bitenleri yapanların ve arkalarında ki karanlık düşünceli şahısların hayallerinin yıkılmaya devam edeceğine inancımız tamdır. Bu şahıslara karşı da yasal zeminde her çeşitli hakkımızı arayacağımızı ve yalanlarını yüzlerine vuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

'TMSF'NİN GEREKÇESİ EVRAK EKSİKLİĞİ'

Av. Karadaş izahatsında, 'Daha evvela de bilindiği üzere, BDDK 3 Şubat 2015 tarihinde Bank Asya A grubu ortaklarının banka kurucularında aranan şartlara ilişkin evrakları döneminde teslim etmediği gerekçesiyle A grubu ortaklardan bazılarının temettü dış ortaklık haklarının TMSF nedeni ile kullanılacağına dair hukuka marjinal bir biçimde karar vermişti' diye anımsattı ve şöyle dedi:

'Dolaylı Üleş sahipliği açısından da lazım insanlarda ve gerekse Üleş oranlarında INL Partners B.V. kurulmadan öncesi ve sonrasında değişiklik olmamıştır. Kaynak Holding A.Ş.'nin kurucu ortakları INL Partners B.V. de de tıpkı insanlar olup tıpkı ortaklık payıyla yer almışlardır. Bankacılık Kanunu 8. ve 18. maddesinde yer alan kurucu ortaklar ve imtiyazlı ortaklara dair Üleş edinim ve devirleri açısından yukarıda açıklanan işlemlerde görüldüğü üzere nihai Üleş sahiplerinde ve Üleş oranlarında bir değişiklik olmamıştır.'

Kuruluş işlemleri henüz yapılmış bulunan INL Partners B.V. kuruluşu ve ortaklık yapısına dair belgelerin 25 Şubat tarihinde BDDK'ya iletildiğini de vurgulayan Karadaş, 'Buna karşın BDDK 27 Şubat 2015 tarihli kararında Kaynak Holding'in şirketlerinin Bank Asya'daki temettü dış yekün yüzde 7.1 oranındaki A Grubu hisselerinin ortaklık haklarının kullanımını TMSF'ye devretmiştir' dedi.

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar