BDDK'dan medyaya banka haberleri uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), medya kuruluşlarını bankalarla yaptıkları haberlerde bankacılık kanununu gözetin uyarısı geldi.

Google Haberlere Abone ol
BDDK'dan medyaya banka haberleri uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), medya kuruluşlarını bankalarla yaptıkları haberlerde bankacılık kanununu gözetin uyarısı geldi. Sektör otoritesi; yazılı, görsel ve internet medya kuruluşlarından, bankacılık sektörü veya herhangi bir banka ile ilgili haberlerinde, Bankacılık Kanunu'nun 'İtibarın korunması' başlıklı maddesinde yer alan hususlara titizlikle uymalarını, güven ve itibarı zedeleyici yayınlardan özenle kaçınmalarını talep etti. Aksi takdirde Kanun ile verilen görev ve yetki çerçevesinde 'işlem yapılacağı hususu'nu hatırlattı.

Bankacılık sektörü otoritesi BDDK, son günlerde basında yer alan banka haberleriyle ilgili açıklama yaptı. Haber yapılırken, Bankacılık Kanunu'nun özellikle 'itibar' ile ilgili kısmının dikkate alınmasını isteyen açıklamada şöyle denildi:

"Ülkemiz ekonomisinin ve finans sektörünün en önemli aktörleri olan bankalar birer güven ve itibar kurumlarıdır. Finansal piyasalarda istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması ve tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması bakımından bu güven ve itibarın hassasiyetle korunması ve yapılan yayınlar ve haberlerde bu ilkelerin gözetilmesi gerekir.

Bu güven ve itibarı korumak amacıyla bankalar için öngörülmüş birçok yükümlülüğün yanında bankaların maruz kalabilecekleri güven ve itibarı zedeleyici fiilleri engelleyici düzenlemelere Bankacılık Kanunu'nda yer verilmiştir. Bankanın tüzel kişiliğine yönelik güven kırıcı ve itibar sarsıcı yayınların özensizce yapılması, istikrarlı büyüyen, saygın ve dünya finans sisteminde haklı bir yer edinen Türk bankacılık sektörüne yönelik haksız ve kastı aşan değerlendirmelere yol açmaktadır.

5411 sayılı Bankacılık Kanununun 'İtibarın korunması' başlıklı 74'üncü maddesinde, '5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz.' hükmü ile bankaların itibarının korunması amaçlanmış, Kanunun 158'inci maddesi ile de söz konusu yükümlülüğe aykırı davranış cezai yaptırıma bağlanmıştır.

Bu itibarla, Türk Bankacılık sektörü veya herhangi bir banka hakkında yapılan haber ve yayınlarda, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 'İtibarın korunması' başlıklı 74'üncü maddesinde yer alan hususlara titizlikle uyulmasının, güven ve itibarı zedeleyici yayınlardan özenle kaçınılmasının, aksi takdirde Kanun ile verilen görev ve yetki çerçevesinde işlem yapılacağı hususunun hatırlatılmasında yarar görülmüştür."
CİHAN

Yorumlar